Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ Πρώτο Πρόγραμμα-ΕΡΤ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ Πρώτο Πρόγραμμα-ΕΡΤ

Για τις δηλώσεις του Υπ. Άμυνας Πάνου Καμμένο στις ΗΠΑ:

Είναι νομιμοποιημένος ο υπουργός Άμυνας να πηγαίνει σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και να διατυπώνει θέσεις που δεν εκφράζουν την Ελληνική Κυβέρνηση και τα εθνικά μας συμφέροντα; Αν πρόκειται για προσωπική θέση του κ. Καμμένου θα έπρεπε να την εκφράσει από τον καναπέ του σπιτιού του και όχι σε ξένο έδαφος εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Η στάση του κ. Καμμένου εγείρει μείζονα ζητήματα. Είναι σαφές ότι όταν ο υπουργός Άμυνας διατυπώνει μια θέση, η οποία στη συνέχεια από τον Πρόεδρο της Βουλής, από τον υπουργό Εξωτερικών, από το Νίκο Παππά και από άλλα κυβερνητικά στελέχη αποδεικνύεται ότι δεν εκφράζει την κυβερνητική γραμμή εγείρει σοβαρά ερωτήματα: είναι νομιμοποιημένος ο υπουργός Άμυνας να πηγαίνει σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και να διατυπώνει θέσεις που δεν εκφράζουν την Ελληνική Κυβέρνηση και τα εθνικά μας συμφέροντα; Αν πρόκειται για προσωπική θέση του κ. Καμμένου θα έπρεπε να την εκφράσει από τον καναπέ του σπιτιού του και όχι σε ξένο έδαφος εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει θέση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς στόχευση. Ο καθένας εκφράζεται όπως θέλει χωρίς να σκέφτεται αν ντροπιάζει τη χώρα, μόνο και μόνο για να διατηρηθούν οι 151 της κυβερνητικής πλειοψηφίας! Έτσι όμως τα εθνικά συμφέρονται θίγονται κι έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τον κυνισμό, με τον οποίο ασκούν την εξουσία.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επίσκεψη Στάινμαγερ:

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έπρεπε να τεθεί και πρέπει να τίθεται. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει πάρει ήδη πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για θέμα που έχει νομική υπόσταση και δεν είναι απλώς θεωρίες ψεκασμού. Είναι θέμα Ιστορίας, που η χώρας μας πρέπει να το διατυπώσει και να το διεκδικήσει.
Είναι πάγιο και διαχρονικό.
Η συγνώμη του κ. Στάινμαγερ δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει και να μας καλύψει.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές & το ενδεχόμενο συνεργασιών:

Λέμε μονολεκτικά «Όχι» στις συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ως Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα με τη σφραγίδα 212.000 συμπολιτών μας που έγιναν συνιδρυτές του εγχειρήματός μας έχουμε πάρει σαφή θέση, η οποία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση: η αυτόνομη πορεία μας. Και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις περιφερειακές εκλογές το Κίνημα Αλλαγής θα επιλέξει να στηρίξει πρόσωπα από το δικό μας χώρο προφανώς με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες. Και ειδικά τώρα στις πολύ κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες που δημιουργεί ο Κλεισθένης με προοπτική ακυβερνησίας, που αποδεικνύει πως η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται εργαλειακά τους θεσμούς της συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Προφανώς κατά περίπτωση θα αξιολογήσουμε τις επιλογές μας στο δεύτερο γύρο.