Αθήνα, 7 Iανουαρίου 2020
Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου
Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ:
Είναι προφανές ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και βλέπουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν αλλάζει τη στάση του ούτε απέναντι στη Λιβύη και τα θέματα που εκεί υπάρχουν, ούτε και στην ευρύτερη περιοχή μας. Άρα είναι προφανές ότι, σε αυτήν την κατεύθυνση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να είναι μαζί με τον εκάστοτε πρωθυπουργό ο οποίος διαπραγματεύεται το καλό της πατρίδας μας.
Άρα, είμαστε αυτήν τη στιγμή σε φάση αναμονής, θέλουμε να κερδίσουμε ό,τι καλύτερο γίνεται από αυτήν τη συνάντηση. Όπως ξέρετε δεν έχουμε ενημέρωση. Εμείς είχαμε ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να συζητήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν την Τουρκία και επιμένουμε σε αυτό. Καλωσορίζουμε και τον κ. Τσίπρα στο γεγονός ότι αναγνώρισε με τη χθεσινή του συνέντευξη την ανάγκη να υπάρξει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο πρέπει να χαράξουμε είναι μία στρατηγική η οποία βγαίνει και στην επόμενη δεκαετία. Καλή και η ενημέρωση κατά μόνας, αλλά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έχει κι έναν διαφορετικό συμβολισμό.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να θεωρείται ότι αυτό δίνει έναν δραματικό τόνο. Τι πιο δραματικό να συμβεί στη γειτονιά μας; Έχουμε κάθε μέρα τουρκικά αεροπλάνα να περνάνε πάνω από τις Οινούσσες. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να κάτσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Δεύτερον, γίνεται αυτή η συνάντηση σε μία περίοδο στην οποία οι ΗΠΑ έχουν και τα θέματα με το Ιράν. Κι αυτό έχει τη σημασία του για τον τρόπο με τον οποίο εμείς πρέπει να πορευθούμε.
Εκεί λοιπόν είναι μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς. Πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και φυσικά πρέπει να ανοίξουμε και μία συζήτηση η οποία αφορά και τους εξοπλισμούς στη χώρα. Είναι κάτι το οποίο εμείς δεν θέλουμε να το αναλύσουμε περισσότερο στο δημόσιο διάλογο. Πρέπει να μπει όμως η συζήτηση αυτή στην ουσία γιατί η Ελλάδα είναι όντως μία ειρηνική χώρα, αλλά για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε πρέπει να έχουμε τα νώτα μας καλυμμένα.
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Εμείς έχουμε σαφή θέση για τον εκλογικό νόμο ήδη από το συνέδριο του 2018. Εμείς μιλάμε για ένα κλιμακωτό μπόνους το οποίο έχει ως όριο τις 35 έδρες, επομένως μόλις καταθέσει δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός τη θέση του, θα κουβεντιάσουμε και θα δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε. Δεν σχολιάζουμε διαρροές και σενάρια.
Μου κάνει εντύπωση και η αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας ως ένα βαθμό για τον κ. Παυλόπουλο, αλλά κυρίως η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία φαίνεται να υιοθετεί ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν μάλλον πετυχημένος ως υπουργός της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Θέλω να πω ότι ξεχωρίζω το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο έχει υπηρετήσει τον θεσμό τα τελευταία πέντε χρόνια και λέω ότι προφανώς βοήθησε ο κ. Παυλόπουλος το καλοκαίρι του 2015 τη χώρα να γλιτώσει απο όσα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας οδήγησε με ενάμιση πόδι έξω από το τη ζώνη του ευρώ.
Για τη δολοφονία οπαδού στη Θεσσαλονίκη:
Επειδή και εγώ είμαι άνθρωπος που πηγαίνει στο γήπεδο και είμαι και οπαδός και φίλαθλος, θέλω να πω ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσον αφορά τον αθλητισμό πρέπει να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα προς όλους. Και δεν μπορεί να έχουμε εικόνες με δολοφονίες οπαδών. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο απασχολεί και τις νεώτερες και τις μεγαλύτερες γενιές. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη το να πηγαίνουμε να βλέπουμε την αγαπημένη μας ομάδα χωρίς να κινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του.