Μ.Χριστοδουλάκης: Προοδευτικός μανδύας και επιμονή στον δεξιό Παυλόπουλο δεν πάνε μαζί

Αθήνα, 6 Iανουαρίου 2020

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στον Τ/Σ OPEN BEYOND και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»
με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

• Για την προσφυγική κρίση

Η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα πρόβλημά με το οποίο ασχολούμαστε τουλάχιστον από το 2015 και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε για πάρα πολύ καιρό λόγω των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Το λέω αυτό για να αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελεί ένα μείζον Εθνικό ζήτημα στο οποίο δεν χωράνε μικροπολιτικές ή μικροκομματικές προσεγγίσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη. Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τη Μόρια. Αντίστοιχα, η ΝΔ τον χαμηλό αυτόν πήχη δεν μπόρεσε να τον ξεπεράσει καθώς αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστη. Όντως χρειάζεται να φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα, όντως χρειάζεται να επιταχύνουμε τη διαδικασία απονομής ασύλου, προφανώς πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και δεν πρόκειται να λυθεί εάν η κρίση παραμείνει σε Εθνική διάσταση και δεν πάρει Ευρωπαϊκές διαστάσεις. Πρέπει να μιλήσουμε για ένα ουσιαστικό και αναλογικό relocation σε όλη την Ευρώπη.

• Για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το μόνο που θα κρατήσουμε από το 14 και το 15 είναι ότι όντως το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ωστόσο, η αποσύνδεση αυτή δεν έπρεπε να γίνει με τον τρόπο που το έφερε η ΝΔ, δηλαδή με την σχετική πλειοψηφία, γιατί έτσι δεν διασφαλίζεται ο χαρακτήρας της συναίνεσης και της σύνθεσης που πρέπει να συμβολίζει ο ΠτΔ.

Γι’ αυτό τον λόγο είθισται, ο ΠτΔ, να προέρχεται από την αντίπερα όχθη του πολιτικού συστήματος από αυτή που ελέγχεται η εκτελεστική εξουσία. Στην παρούσα συγκυρία, πρέπει να υπάρχει μια προοδευτική, θεσμική αξιοπιστία που θα εγγυηθεί τα επόμενα βήματα της χώρας μέσα από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Έτσι, για εμάς ο επόμενος ΠτΔ πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη. Αν υπάρξει τέτοια πρόταση από τη ΝΔ, μπορούμε να τη δούμε θετικά. Αν δεν υπάρχει, τότε θα έχουμε τη δική μας αντιπρόταση. Ωστόσο, παραμένει απορίας άξιο, πώς ο ΣΥΡΙΖΑ – αυτοροσδιοριζόμενος ως προοδευτικός – εξακολουθεί να επιμένει στο πρόσωπο του Π. Παυλόπουλου, με τον ίδιο τον Τσίπρα μάλιστα να το θέτει και ως ζήτημα εθνικής ευθύνης. Ο καθένας έχει την πολιτική του διαδρομή και τα πολιτικά του χαρακτηριστικά. Ο Υπουργός της ΝΔ των γαλάζιων συνεντεύξεων, σίγουρα δεν μπορεί να προβάλλει ως προοδευτική πρόταση εκ νέου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.