Συνέντευξη Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και στους δημοσιογράφους Ν. Υποφάντη και Ν. Ανδρίτσο

ΕΡ: Το… ΠΑΣΟΚ Γερμανίας καλεί τον κ. Τσίπρα να παραστεί στην εκδήλωσή του. Πώς το σχολιάζετε;

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Καταρχάς δεν πρόκειται για το «ΠΑΣΟΚ Γερμανίας», αφού το «ΠΑΣΟΚ Γερμανίας» με ανακοίνωση του καταδικάζει την απόφαση αυτή. Προφανώς μιλάμε για το SPD, αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια κατεύθυνση να «βαπτισθεί» Σοσιαλδημοκράτης ο κ. Τσίπρας όχι με γνώμονα τις ιδέες που εκφράζει, αλλά με βάση τα ποσοστά του.

Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεσαι επειδή το δηλώνεις, σοσιαλδημοκράτης γίνεσαι με τις πολιτικές που εφαρμόζεις.

Οι πολιτικές που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας και η στενή συνεργασία με το κόμμα του κ. Καμμένου, που έχει ακραία πολιτικά χαρακτηριστικά από την εκ διαμέτρου αντίθετη πλευρά του ιδεολογικού άξονα, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε προοδευτικές, ούτε μεταρρυθμιστικές, ούτε σοσιαλδημοκρατικές.

Οι καθεστωτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, η αποθέωση του κρατισμού, η υπερφορολόγηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και οι πλέον παλαιοκομματικές πρακτικές που εφαρμόζει αποδεικνύουν κάθε μέρα που περνάει ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται σοσιαλδημοκράτης.

Καλό θα ήταν να το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι γιατί αυτός είναι και ο λόγος που η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει χάσει σήμερα την κοινωνική της απήχηση. Δεν της λείπουν ποσοστά, της λείπει ένα νέο αφήγημα για τους λαούς της Ευρώπης, πειστικό, με επιχειρήματα, με προοπτική. Τα ποσοστά ακολουθούν αυτό.

ΕΡ: Παρόλα αυτά έχουμε μια παροχολογία, για την οποία κατηγορούσαν κι εσάς κατά το παρελθόν, ωστόσο δεν βλέπουμε κάποια ευρωπαϊκή αντίδραση για τις 35.000 προσλήψεις που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας…

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Την Πέμπτη το πρωί η κα Ξενογιαννακοπούλου εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις για το 2020. Αργότερα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε 16.000 προσλήψεις για 2019 και 18.000 για το 2020. Μετά ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε άλλες 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών και τις συνέδεσε με τις 10.000 των ιερέων. Επειδή όμως δεν έχουμε ανακαλύψει το δέντρο που γεννάει λεφτά, θα ήταν σώφρον να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα θέματα της Εθνικής Οικονομίας.

Οι λογικές του «βγαίνω και τάζω προσλήψεις πριν τις εκλογές» ανήκουν σε άλλες εποχές.

Και δεν αποφεύγω τη αυτοκριτική λέγοντας ότι και ο δικός μου πολιτικός χώρος έχει πέσει θύμα αυτής της λογικής στο παρελθόν.

Να είμαστε όμως σοβαροί: την ώρα που έχουμε τόσες ελλείψεις στην Υγεία, στην Παιδεία με τις υποδομές, δεν μπορεί να βγαίνει ο κ. Τσίπρας και να τάζει τα πάντα στους πάντες, για να πάρει μερικές επιπλέον ψήφους. Είναι χυδαίο.

Αν περισσεύουν στον κ. Τσίπρα λεφτά, ας φτιάξει πρώτα το ταβάνι που κατέρρευσε χτες στα κεφάλια ασθενών στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.