Σημεία συνέντευξης Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στον Ρ/Σ Πρώτο Πρόγραμμα

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στον Ρ/Σ Πρώτο Πρόγραμμα

ΕΡ: Η κυρία Γεννηματά χθες στην ομιλία της στο Σπόρτινγκ χαρακτήρισε τον κ.   Τσίπρα «βαρίδι» για την Αριστερά. Ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αντιμετωπίζει το ζήτημα των χαμηλών εκλογικών ποσοστών. Το πρόβλημα όμως δε λύνεται «βαφτίζοντας» Σοσιαλδημοκράτες και κάνοντας μεταγραφές από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ακριβώς έχει γίνει με τον κ. Τσίπρα. Σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεσαι επειδή ως τέτοιος αυτοπροσδιορίζεσαι, αλλά επειδή εφαρμόζεις συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό που δήλωσε ο κ. Τσίπρας για το «καθαρό μυαλό του» που έκανε τη σωστή επιλογή το καλοκαίρι του 2015 ουδεμία σχέση έχει με τη Σοσιαλδημοκρατία, όπως και οι πολιτικές διχασμού που εφαρμόζει.

ΕΡ: Ο κ. Τσίπρας είπε την Παρασκευή ότι ένα-ένα τα μέτρα για τη μη περικοπή των συντάξεων θα τα ψηφίσετε με κρύα καρδιά εσείς από την Αντιπολίτευση. Τι ακριβώς θα κάνετε;

Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Καταρχάς είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε Πρόταση Νόμου στη Βουλή για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019. Ο κ. Τσίπρας δεν την ψήφισε ούτε με βαριά ούτε με ελαφριά καρδιά. Κι ακόμη το θέμα σέρνεται.

Αν λοιπόν έχουμε ανακτήσει την εθνική κυριαρχία μας σε επίπεδο της Οικονομίας, όπως ο κ. Τσίπρας ευαγγελίζεται με την καθαρή έξοδο, να πάρουν την πρόταση μας, που είναι έτοιμη, να την ψηφίσουν και να αφήσουν τα παραμύθια με τους Ευρωπαίους αν μας επιτρέπουν ή όχι.

Δεύτερον σήμερα στη Βουλή για κακή τύχη του κ. Τσίπρα καταθέτουμε Πρόταση Νόμου, η οποία περιλαμβάνει όλα τα μέτρα εκείνα που πρέπει να εφαρμοσθούν για να ανακουφισθούν αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο μέσα στην κρίση. Ζητάμε λοιπόν από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσει είτε με βαριά είτε με ελαφριά καρδιά ένα-ένα τα μέτρα που περιλαμβάνει η Πρόταση Νόμου, που σήμερα καταθέσαμε.

ΕΡ: Αν δεν ψηφίσει η Κυβέρνηση τα δικά σας μέτρα. Δεν πρόκειται κι εσείς να ψηφίσετε όσα μέτρα φέρει εκείνη στη Βουλή;

Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην τα ψηφίσει; Πρόκειται για μέτρα μέσα στα υφιστάμενα δημοσιονομικά όρια! Δεν υπάρχει λόγος να μην τα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

ΕΡ: Σε περίπτωση ωστόσο που δεν τα ψηφίσει, εσείς τι προτίθεσθε να κάνετε με τα μέτρα που θα φέρει εκείνη στη Βουλή;

Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να πολιτευτούμε είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Θα κάνουμε τα πάντα και με κάθε τρόπο, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Και όχι μόνο για τους παλιούς συνταξιούχους, αλλά και για τους νεότερους που βγήκαν σε σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου από 2016 με ήδη περικεκομμένες τις συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας που έχουν γίνει φιλοδωρήματα. Εμείς σε κάθε περίπτωση, όπου έχουμε την ευκαιρία, θα ψηφίζουμε προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει προτάσεις για ενίσχυση του κοινωνικού Κράτους, ώστε να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

ΕΡ: Πάντως σας ασκείται κριτική ότι είστε πιο αυστηροί με την Κυβέρνηση και όχι με τη ΝΔ.

Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την Κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ιδεολογικές μας αναφορές έχουν ως παραδοσιακό ιδεολογικό αντίπαλο τη ΝΔ. Αυτό είναι ξεκάθαρο, το δηλώνουμε σε κάθε τόνο, το σχέδιο μας δεν έχει καμία σχέση με αυτό της ΝΔ, και κυρίως όσον αφορά στη δίκαιη διανομή του παραγώμενου πλούτου. Για το πώς θα στηρίξουμε τα λαϊκά νοικοκυριά, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τα νέα παιδιά που θέλουν να βρουν δουλειά ή λείπουν στο εξωτερικό, την ελληνική οικογένεια, τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τη δική τους οικογένεια και όλον αυτόν τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου που χρειάζεται σήμερα στήριξη από την ελληνική Πολιτεία. Από την άλλη πλευρά αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηλιτεύουμε μία πολιτική πρακτική, ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια, η οποία κράταει δέσμια τη χώρα, χωρίς καμία ελπίδα και προοπτική να φύγουμε από αυτό το τέλμα.

ΕΡ: Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είχε καθαρό μυαλό και κράτησε τη χώρα στο ευρώ, ενώ τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια ακούμε τη ρητορική της κυρίας Γεννηματά να μοιάζει αντι-μνημονιακή και να δηλώνει ότι ο κ.Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το Βερολίνο και τους θεσμούς.

Μανώλης ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας ήταν ο πρώτος που πούλησε ψεύτικη ελπίδα στον ελληνικό λαό μέσα στην κρίση, ήταν ο πρώτος που υποσχόταν ότι υπάρχει άλλος δρόμος και τώρα επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε άλλη πολιτική. Οφείλει ένα συγνώμη το ελάχιστο. Αλλά και να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι αυτοί που τον κορόιδευαν τόσο καιρό πρέπει να πάρουν και την απάντηση που τους αξίζει.

Ο δικός μας πολιτικός χώρος, ξεκινώντας από την κυβέρνηση 2009 – 2011 του Γ. Παπανδρέου, ήταν εκείνος ο οποίος έβαλε πλάτη πρώτος για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα όρθια, με συνθήκες δημοσιονομικού ελλείμματος 15%, που δημιούργησε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, και δημοσίο χρέος 180% του ΑΕΠ. Αυτές οι συνθήκες επέβαλαν μία δημοσιονομική προσαρμογή που μόνοι μας τη σηκώσαμε, έχοντας τότε απέναντι τους άλλους να στήνουν Ζάππεια και πλατείες. Οι συνθήκες όμως του 2015 ήταν πολύ διαφορετικές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε πρωτογενές πλεόνασμα, ανάπτυξη και όχι ύφεση και μόνη της με μία περήφανη διαπραγμάτευση έξι μηνών χρέωσε 200 δισεκατομμύρια την πραγματική οικονομία, οδηγώντας σε νέα μέτρα λιτότητας.

Πριν δύο μέρες βγήκε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι «με καθαρό μυαλό επέλεξα να κρατήσω τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι να δημιουργήσω δυσμενέστερες συνθήκες και χειρότερα προβλήματα». Να υπενθυμίσουμε, όμως, ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος έλεγε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ, είναι εκείνος που έταζε ότι υπάρχει άλλος δρόμος εκτός Ευρώπης, είναι αυτός που έδινε ψεύτικες ελπίδες στους Έλληνες απέναντι στους «κακούς» μνημονιακούς.

Ο κ. Τσίπρας στο δημοψήφισμα του 2015, ανεξάρτητα του πώς έγινε, με τί όρους κ.λπ. στήριξε το «όχι» και μετά μας είπε ότι με καθαρό μυαλό κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη. Όχι άλλα δακρύβρεχτα σχόλια. Ο κ. Τσίπρας ήταν ο πρώτος που πούλησε ψεύτικη ελπίδα στον ελληνικό λαό μέσα στην κρίση, ο πρώτος που έταξε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και τώρα επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε άλλη πολιτική. Ένα συγγνώμη είναι το ελάχιστο, αλλά κυρίως να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι αυτοί που τον κορόιδευαν τόσο καιρό σήμερα πρέπει να πάρουν και την απάντηση που τους αξίζει.