Ένας χρόνος Κίνημα Αλλαγής: Η παρουσία μας ως αποφασιστικότητα αλλά και εντολή σαφούς προοδευτικού διακριτού στίγματος*

(*) του Γιώργου Πεταλωτη

Ένα χρόνο πριν, η προσέλευση 212.000 συνειδητοποιημένων πολιτών για την εκλογή επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αφενός μεν υπερέβη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των συμμετεχόντων, αφετέρου δημιούργησε εύλογα ανησυχίες σε όσους είχαν το χώρο μας ξεγραμμένο.

Έγινε ένα μεγάλο βήμα για την ανασυγκρότηση μιάς παράταξης που αν και κράτησε τη χώρα όρθια στις πλέον αντίξοες συνθήκες, τιμωρήθηκε εκλογικά, αφού πρώτα εν πολλοίς αυτοαπαξιώθηκε. Η περσινή εκλογική διαδικασία, με την μεγάλη της επιτυχία, αναπτέρωσε το ηθικό μας και στόχευε στην ευδοκίμηση ενός απαραίτητου προοδευτικού εγχειρήματος σε μιά κρίσιμη συγκυρία.

Ανεπίτρεπτα όμως, ενδογενείς επί μήνες παράγοντες απονεύρωσαν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια αυτή. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις πού είτε κυβερνώντας είτε αυτοπροαλειφόμενες να κυβερνήσουν αποδεικνύουν καθημερινά την ανικανότητά τους να δημιουργήσουν σοβαρή πρόταση για τη χώρα, οφείλουμε εμείς πλέον να αντιστρέψουμε την απογοήτευση που δημιουργήσαμε με την αδράνειά μας. Να επικαιροποιήσουμε την στόχευση ανάπτυξης ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα, άμεσα αναγκαίου απέναντι στη δεξιά και «αριστερή» συντήρηση. Να ανατρέψουμε την εικόνα της εσωτερικής μας διευθέτησης και να προσκαλέσουμε σε συμμετοχή τις πολλές διάσπαρτες δυνάμεις σε όλη τη χώρα που ενώ απορρίπτουν τα δήθεν φιλελεύθερα κελεύσματα της ΝΔ και τα δήθεν προοδευτικά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας εμπιστεύονται ακόμη γιατί δεν ανταποκριθήκαμε στην οφειλόμενη ανοιχτότητα, την αιχμηρότητα και την ριζοσπαστικότητα που ιστορικά διέθετε ο χώρος μας.

Σήμερα, εμμένοντας στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, η συμμετοχή και η παρουσία μας δεν ισοδυναμούν απλώς με αποφασιστικότητα να βρεί η παράταξή μας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αρμόζει. Σημαίνει και ότι δίνουμε έμπρακτα την εντολή στα ηγετικά όργανα, για την άρθρωση διακριτού προοδευτικού πολιτικού λόγου. Να δώσουμε προς την κοινωνία το δικό μας αυθεντικό στίγμα, με αιχμές, γωνίες και τομές. Σε όλα τα ζητήματα. Να δημιουργήσουμε και να επιβάλουμε τη δική μας παρουσία και ατζέντα απέναντι στον εθνικισμό, τη συντήρηση, τον πελατειασμό και τις παλαιοκομματικές σχέσεις που και σήμερα αναπαράγονται. Να σπάσουμε τα στεγανά και τις φοβικότητες και να προσκαλέσουμε έμπρακτα ανθρώπους και δυνάμεις να μας εμπιστευθούν και να αναλάβουν ρόλους που απαιτούν πολιτική σκέψη, δράση και πειθώ. Να σταματήσουμε να επαναπαυόμαστε σε λογικές και πρακτικές, που αφενός μεν δεν ταιριάζουν στην ιδέες και τις αρχές μας, αφετέρου δεν πείθουν και την κοινωνία.

Όσοι συμμετέχουμε και στηρίζουμε το Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβανόμαστε βεβαίως τις ελλείψεις του. Πολύ περισσότερο όμως αντιλαμβανόμαστε και τα μεγάλα περιθώρια ανατροπής του μίζερου πολιτικού τοπίου που συνδιαμορφώνουν και αλληλοτροφοδούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο χρόνος είναι λίγος, οι δυνατότητες που έχουμε είναι πολλές και άμεσα αξιοποιήσιμες.