Ας σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε! (*)

(*) του Γιώργου Μηνά Παπαδάκη

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η ανάγκη για ανακύκλωση είναι πια παρελθόν;
Να εξηγήσω. Είναι ήδη αργά για την ανακύκλωση. Είναι παροχημενο. Είναι ιστορία.
Μόνο το 9% όλων των πλαστικών που παράγονται, ανακυκλώνεται. Και παράγουμε πλαστικά μαζικά απο το 1950. Έχουμε προκαλέσει τόση ζημιά στο περιβάλλον, έχουμε καταχραστεί τόσο πολύ τις πρώτες ύλες που κατά γενική ομολογία, είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση.
Τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα σχηματίζουν ολόκληρα πλωτά νησιά. Ψάρια, πουλιά, χελώνες, φάλαινες και δελφίνια τα περνάνε για τροφή και τα τρώνε. Και πεθαίνουν. Κατά χιλιάδες. Καθημερινά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η λύση είναι τα 3 “R”: Reduce – reuse – refuse.
Μείωσε – Επαναχρησιμοποίησε – Αρνήσου.

Μείωση
Η τιμή των ανακυκλώσιμων καθορίζεται από τον νόμο της αγοράς, προσφορά και ζήτηση. Καθώς η προσφορά ολοένα και αυξάνεται, η τιμή όλο και μειώνεται, καθιστώντας το όλο εγχείρημα ασύμφορο για μια εταιρεία να επενδύσει. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ανακυκλώνουν αλλά δεν υπάρχουν αρκετές εταιρείες να απορροφήσουν τα παράγωγα.

Επαναχρησιμοποίηση

Τι ύβρη προς το περιβάλλον να πίνουμε έναν καφέ και να πετάμε το ποτήρι. Στα σκουπίδια δεν λέω, αλλά τα πετάμε. Αυξάνουμε τον όγκο και πόσα από αυτά δεν καταλήγουν στη θάλασσα;

Άρνηση

Κάθε φορά , μα κάθε φορά, που μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση πλαστικού να το κάνουμε. Είναι επιτακτική ανάγκη. Είναι αξιοθαύμαστο η μείωση που πετύχαμε σε μια νύχτα στην μείωση της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ. Δείχνει ότι μπορούμε αν το θέλουμε. Μπορούμε, αλλά χρειάζεται να αλλάξουν οι καθημερινές μας συνήθειες.
Η λύση είναι η μείωση.
Σαμπουάν για τα μαλλιά σαν μπάρα σαπουνιού, χωρίς πλαστικά δοχεία, χύμα προϊόντα χωρίς συσκευασία στα σούπερ μάρκετ, κατευθείαν από τα τσουβάλια. Είναι η καινούργια μόδα, που είναι όμως και μέγιστη ανάγκη.
Να κάνουμε την ζωή μας ελεύθερη απορριμμάτων. Όσο μπορούμε τουλάχιστον.

Ο Γιώργος Παπαδάκης είναι υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής