Π.Χρηστίδης: Αυτοί οι οποίοι ήρθαν με τη λογική του νέου, εφαρμόζουν τις πιο παλιές λογικές από πάθος μόνο για την καρέκλα τους

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2018

Σημεία τοποθέτησης Π.Χρηστίδη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Αυτοί οι οποίοι ήρθαν με τη λογική του νέου, εφαρμόζουν τις πιο παλιές λογικές από πάθος μόνο για την καρέκλα τους.

Είμαστε εναντίον των αφορισμών, δεν είναι όλα στη ζωή μάταια, ούτε η πολιτική είναι πάντα απαισιοδοξία και άσχημες στιγμές, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Γι’ αυτό κι εμείς λέμε ότι είναι απαραίτητη μία νέα εποχή και η νέα εποχή η οποία πολλές φορές βαπτίστηκε ως Νέα Μεταπολίτευση, χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο. Ο κόσμος κρίνει, μας έκρινε όλους και συνεχίζει να το κάνει. Το ζήτημα είναι ότι έχει έρθει η ώρα να πάρει και την τύχη του στα χέρια του. Εάν κάτι έχει νόημα σήμερα, είναι να αξιολογήσουμε ότι τα συνθήματα δεν αρκούν. Αυτοί οι οποίοι ήρθαν με τη λογική της αριστεράς, εφαρμόζουν τώρα τη πιο δεξιά πολιτική. Αυτοί οι οποίοι ήρθαν με τη λογική του νέου, εφαρμόζουν τις πιο παλιές λογικές από πάθος μόνο για την καρέκλα τους και δε συζητάμε για εκείνους που έλεγαν υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το τί κάνουν σήμερα. Η ουσία είναι ότι μέσω της πολιτικής, είτε έχει να κάνει με την Αυτοδιοίκηση είτε με την Κεντρική Πολιτική σκηνή, μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο.

Η περίοδος της Μεταπολίτευσης στην οποία το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε από το 1980 κι ύστερα, ήταν μία περίοδος η οποία αξιολογήθηκε τα τελευταία χρόνια με πολύ άδικο τρόπο. Ήταν μία περίοδος που ήταν η πιο ειρηνική για τη χώρα, η πιο προοδευτική και κατοχύρωσε δικαιώματα που ήταν απαιτήσεις δεκαετιών, έβαλε μπροστά στην κοινωνική ζωή της χώρας ανθρώπους που ήταν εκτός, έδωσε την ευκαιρία στην κοινωνική κινητικότητα.

Αν δεν ξέρουμε να αξιολογούμε με σωστό τρόπο την ιστορία μας δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά. Αυτό το οποίο συνέβη τα τελευταία τρία χρόνια, είναι ότι ένα κομμάτι ανθρώπων που έλεγαν πολύ εύκολα ψέματα, καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες κι εφαρμόζουν τα σκληρότερα μέτρα που ήταν αχρείαστα. Ο κ. Τσίπρας κι ο κ. Μητσοτάκης έχουν πάθει αφωνία γύρω από το 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό δε βγαίνει μέχρι το 2022. Είναι πολύ κρίσιμη η επιλογή που θα κάνει ο ελληνικός λαός. Είδε τι έκαναν αυτοί που έταξαν τα πάντα στους πάντες. Αυτό για να αλλάξει χρειάζεται μία προοδευτική ριζοσπαστική λύση μέσα στην Ευρώπη που να δίνει στους πολίτες φωνή. Πιστεύουμε ότι 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα δεν βγαίνουν. Συμφωνούν σε αυτό ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη; Ας πάμε να το διεκδικήσουμε. Επιτέλους όλοι μαζί. Να πάμε να πούμε ότι με αυτό το δημοσιονομικό όφελος θα πυροδοτήσουμε την παραγωγή και την ανάπτυξη, όχι μόνο με τις επενδύσεις που πιθανόν να έρθουν από το εξωτερικό και τις οποίες τις περιμένουμε τα τελευταία χρόνια αλλά και με το εθνικό μας σχέδιο. Να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα στους μικρομεσαίους να επενδύσουν, αυτούς οι οποίοι ήταν τα μεγαλύτερα θύματα κι ανήκουν στη μεσαία τάξη να ανασάνουν ξανά.

Σχετικά με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τα κόκκινα δάνεια

Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έγιναν αρεστοί στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με συνθήματα όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», ως Κυβέρνηση έχουν απελευθερώσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κι έχουν υπογράψει για τη μείωση των κόκκινων δανείων, μέσα στην επόμενη τριετία, 50%. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλειστηριασμούς με εικόνες Ισπανίας.

Η Κυβέρνηση αυτή διαχειρίστηκε άσχημα το πρώτο 7μηνο του 2015 με εκείνα τα τραγικά πράγματα που έκανε ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Λαφαζάνη. Έφερε τις τράπεζες σε μία κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη. Εμείς εδώ κι έξι μήνες έχουμε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα διαχειριστεί όλα τα κόκκινα δάνεια και θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι κακοπληρωτές οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι ήταν θύματα της κρίσης.

Επειδή η bad bank είναι κάτι που είναι ειδικό ως όρος, τα λεφτά αυτά δε θα είναι λεφτά που θα τα πάρουμε από τον ελληνικό λαό. Θα είναι ιδιωτικά κεφάλαια και θα είναι μία λύση η οποία προτείνεται κι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό προτείνει ως λύση των ζητημάτων των κόκκινων δανείων. Μία κυβέρνηση οφείλει να νομοθετεί για να μην έχουμε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άκριτα. Κάθε Τετάρτη έξω από τα συμβολαιογραφεία είναι γεμάτα με αστυνομία η οποία προστατεύει αυτούς τους πλειστηριασμούς. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν ανάγκη μία δεύτερη ευκαιρία και να τους τη δώσουμε, γιατί αλλιώς δε μπορεί να σταθεί η οικονομία.

Για Καμμένο, Κοτζιά και διγλωσσία στην κυβέρνηση

Δε μπορεί να συνεχίσει έτσι ο κ. Τσίπρας. Αυτή η συζήτηση δε μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με αυτούς τους όρους. Υπάρχει κρίση ιδανικών, αξιών στη ζωή και την πολιτική κι όλα αυτά τα μηνύματα που στέλνουν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο μας κάνουν αφενός να μην ασχολούμαστε με τα πραγματικά ζητήματα κι αφετέρου να διώχνουν τον κόσμο από την πολιτική, με ταχύτητες που δε φανταζόμαστε. Είναι ξεφτίλα ο κ. Καμμένος να αμφισβητεί ευθέως την εθνική στρατηγική κι αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, όπως έκανε όταν πήγε στις ΗΠΑ, να επιστρέφει εδώ και να τον αμφισβητούν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Τσίπρας αντί να αδειάζει τον κ. Καμμένο, που ουσιαστικά αδειάζει τον ίδιο, να αδειάζει τα στελέχη του και τον κ. Κοτζιά και μετά να βγαίνει να μιλάει για διγλωσσία.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη θέση του Κινήματος Αλλαγής

Αποκλείουμε να την ψηφίσει κάποιος από εμάς. Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως γύρω από τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η χώρα να πορευτεί γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς δεν είπαμε ότι αρνούμαστε οποιαδήποτε συμφωνία με τους γείτονές μας, αλλά όχι να βρούμε μία λύση που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία λύνει. Επειδή τα Βαλκάνια, τις τελευταίες δεκαετίες κι όχι μόνο, έχουν αλλάξει σύνορα, με συγκρούσεις και πολύ αίμα, χρειάζεται να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί κι εμείς αυτό θα το κάνουμε πράξη, όποτε κι αν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή.