Non Paper του Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής: «Γιατί δεν βγαίνει η εξίσωση της τριπλής εξαπάτησης»

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Non Paper του Τομέα Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής

«Γιατί δεν βγαίνει η εξίσωση της τριπλής εξαπάτησης»

Ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη θέλει να φτιάξει (επαναφέρει) την ατζέντα του 2014. Θέλει να ζήσει την «Ημέρα της Μαρμότας» λέγοντας συνειδητά ψέματα και ψαρεύοντας σε θολά νερά. Δεν θα τον αφήσουμε όμως να συνεχίσει την εξαπάτηση του Ελληνικού λαού, δεν θα του επιτρέψουμε να ασελγήσει πάνω στις αγωνίες των πολιτών, να ξαναπαίξει με τα υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων και ασφαλισμένων.

1. ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Αφού «πάγωσε» τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για δύο έτη (2017-18), ενώ ανέστειλε την επέκταση και τη συρροή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έρχεται τώρα ο κ. Τσίπρας και τάζει, γενικόλογα, την αύξηση του κατωτάτου μισθού. Και μάλιστα με νόμο και κυβερνητική απόφαση, αντί να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών Ενώσεων όπως είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής. Ώστε οι Κοινωνικοί Ανταγωνιστές, όσοι παράγουν και εργάζονται να διαμορφώσουν τις αμοιβές και να εξαλείψουν την διάκριση για τους νέους κάτω των 25 ετών. Σήμερα περισσότεροι από 630.000 άτομα εργάζονται υπό καθεστώς υποχρεωτικής μερικής απασχόλησης και διαλείπουσας εργασίας οδηγούμενοι στο οικονομικό περιθώριο με «αμοιβές» 392 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι αύξηση του κατωτάτου-εισαγωγικού μισθού έπρεπε να ισχύσουν από 1/1/2017 (Ν.4172/13), ενώ η επέκταση και η συρροή των Συλλογικών Συμβάσεων από τον Σεπτέμβριο του 2016 (ν.4024/11).

Αντί αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μας έφερε ένα τρίτο -αχρείαστο- μνημόνιο μέσω του οποίου χρέωσε με πολλά δις ευρώ τον Ελληνικό Λαό, δέσμευσε την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, συμφώνησε για ένα θηριώδες πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2,1% ακολούθως, επέβαλε πρωτοφανή φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη διαλύοντας την μεσαία τάξη, μείωσε τις συντάξεις και, τέλος, στέρησε από τους εργαζόμενους ακόμη και μικρές αυξήσεις. Και κυρίως, με νομοθετική παρέμβαση παρέτεινε για δυο (2) χρόνια την μη επέκταση και συρροή των Συμβάσεων.

Αλλά και οι νέες εξαγγελίες αποτελούν ένα ακόμη συνειδητό ψεύδος, όπως ολόκληρη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ακόμη και μια αύξηση της τάξης του 10% στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ), μια αύξηση που μπορεί να οδηγήσει σε ονομαστική αναπροσαρμογή έως και πάνω από 50 ευρώ το μήνα, ουσιαστικά θα αφανιστεί από την αύξηση της φορολογίας από 1/1/2020. Και αυτό καθώς με την μείωση του αφορολογήτου ορίου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου έως και 54 ευρώ το μήνα (έως 650 ευρώ το χρόνο πρόσθετος φόρος).

2. Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού προηγουμένως επέβαλε με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16) εισφορές έως και 2.223 ευρώ το μήνα! (26.679 ευρώ για κύρια, επικουρική εφάπαξ και υγεία στους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο από το 10πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη-70.300 ευρώ το χρόνο).

Αλλά το ψεύδος εδώ έχει κοντά πόδια. Όλοι ξέρουν ότι οι ελάχιστες εισφορές (167 ευρώ το μήνα) θα αυξηθούν από το νέο έτος καθώς θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού λόγω (ονομαστικής στην ουσία) αύξησης του (κατώτατου) μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. (Σήμερα οι ελάχιστες εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστό 26,95% επί του μισθού των 586 ευρώ, συν το επασφάλιστρο της ανεργίας).

Ταυτόχρονα από 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση 15% στο εισόδημα υπολογισμού των εισφορών που προβλέφθηκε μεταβατικά για το 2018 λόγω του πρωτοφανούς τρικ να υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές επί των… ασφαλίστρων. Κάτι που οδηγεί τουλάχιστον σε ισόποση αύξηση (15%) όλων των ασφαλιστικών εισφορών.

Δηλαδή, επειδή θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού (αύξηση κατώτατου μισθού στον υπολογισμό των ελαχίστων ασφαλίστρων και κατάργηση της έκπτωσης 15% στα λοιπά εισοδήματα) η κυβέρνηση εξαγγέλλει την μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών τάζοντας μειώσεις. Αλλά, στην ουσία, προσπαθεί να συγκαλύψει τις κρυφές αυξήσεις στα ήδη υπέρογκα ασφάλιστρα για την μεσαία και παραγωγική τάξη.

Εμείς λέμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα δίνει ανταποδοτικές συντάξεις, θα είναι αναπτυξιακό και θα προβλέπει οροφή ασφαλιστικών εισφορών στα 600 ευρώ το μήνα τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

3. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά –παίζοντας με την αγωνία των συνταξιούχων- τη μη εφαρμογή των περικοπών 18% στις παλαιές συντάξεις (για αιτήσεις έως 12/5/2016) που η ίδια συμφώνησε μόλις το 2017 (β’ αξιολόγηση) και επιβεβαίωσε πρόσφατα (Ιούνιος 2018) με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-21 και την τελευταία αξιολόγηση. Χωρίς επί της ουσίας καμιά δέσμευση για το θέμα αυτό, απότοκο των παράλογων και υποτελών δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έναντι των δανειστών.

Παράλληλα, δεν λέει το παραμικρό για το:

-Τι θα γίνει με τις άλλες συντάξεις (αιτήσεις μετά τις 12/5/2016) οι οποίες έχουν περικοπεί έως και 35% με τον νόμο-καρμανιόλα του κ.Κατρούγκαλου;

– Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας που έχουν πέσει στα 50%, ενώ καταργήθηκαν για τις χήρες κάτω των 55 ετών;

-Εάν οι αναπηρικές συντάξεις θα συνεχίζουν να χάνουν το 25%-50% της εθνικής σύνταξης για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%;

Εμείς λέμε να καταργηθεί ο φορο-ληστρικός νόμος Κατρούγκαλου. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με κίνητρα εισόδου στην αγορά εργασίας, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους-νεοεισερχομένους μισθωτούς και αναστολή των υποχρεώσεων για τους νέους επαγγελματίες (εμπόρους, επιτηδευματίες και επιστήμονες) κατά τα πρώτα έτη του επαγγελματικού τους βίου.

Παράλληλα, θα προβλέπονται υψηλότερα-αναλογικά ποσοστά ανταπόδοσης, επαναφορά των ρυθμίσεων για τις συντάξεις χηρείας και ελάχιστο εισόδημα στα 500 ευρώ το μήνα.

Τελικά, από την «παρέμβαση» Τσίπρα και λόγω των ακραίων δεσμεύσεων που ανέλαβε για την χώρα ως προς τα πλεονάσματα, τους φόρους, τις αμοιβές και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκύπτει μείωση στο πραγματικό εισόδημα, ενώ κανένα αναπτυξιακό σχέδιο δεν υπάρχει ώστε να δημιουργηθούν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, να χρηματοδοτηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση μέσα από υγιείς πόρους.