Νίκος Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Η κυβέρνηση είναι κινούμενη άμμος”

Επίθεση στην κυβέρνηση για την εικόνα που εμφανίζει, έπειτα από τη σύγκρουση του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά, εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κινούμενη άμμο» καθώς παράγει συνεχώς προβλήματα και αδιέξοδα.

«Είναι δυνατόν σε μείζονα εθνικά θέματα οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών να συγκρούονται και μάλιστα στο εξωτερικό; Είναι προφανές ότι αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να την πάρει κανείς στα σοβαρά. Προκαλεί ζημιά στη χώρα. Όταν σε ένα εθνικό θέμα όπως αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίζει μια τέτοια εικόνα, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας.

Αναφερόμενος μάλιστα στα δημοσιεύματα για τα μυστικά κονδύλια, άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση του.

«Όταν σε ένα υπουργικό συμβούλιο δύο κορυφαίοι υπουργοί αλλοκατηγορούνται για τα μυστικά κονδύλια, την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός.

Υπήρξε μια μείζονα κρίση στην κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει τον «τροχονόμο» μεταξύ του κ. Κοτζιά και του κ. Καμμένου. Η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια αναδείχθηκε από την ίδια την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να μεταβιβάζει την ευθύνη της στους δημοσιογράφους και τους πολίτες».

Οικονομία

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας, υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει στη Βουλή μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που έχουν θετικό κοινωνικό πρόσημο και ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Δεν θα στηρίξουμε, όμως μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα που υπηρετούν τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Όπως ανέφερε, είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο κάδρο της ΕΕ, όπως η Ιταλία η οποία έχει συγκρουστεί με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι ακόμη δέσμια καταστάσεων και αδυναμιών που δεν μπορεί να ξεπεράσει.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλα κάδρα, όπως για παράδειγμα η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν μπορούν να δανειστούν με χαμηλό κόστος μακροπρόθεσμα ώστε να διαχυθεί ρευστότητα στην αγορά και να ανασάνει η πραγματική οικονομία.

Ο λόγος για τον οποίον μπήκαμε στα μνημόνια, δηλαδή η αδυναμία να δανειστούμε φθηνά από τις αγορές, υφίσταται έπειτα από τόσα χρόνια».

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές υποστήριξε ότι τα χρίσματα είναι μία ξεπερασμένη λογική. «Εχει αποδειχθεί ότι πολλές επιλογές των κομμάτων δεν βοήθησαν την Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που έχει στα προηγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά που τα κάνουν να λειτουργούν εύρυθμα, με λιγότερη γραφειοκρατία και διαφθορά».

Οι κοινωνίες μόνες τους πρέπει να αξιολογούν ποια πρόσωπα έχουν την επάρκεια να προσφέρουν περισσότερο στον τόπο τους, περισσότερο στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος τόνισε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται συζήτηση για το απίστευτο γεγονός της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης να καταδικάσει την ωμή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παίξει ενεργότερο ρόλο στον φιλελεύθερο κόσμο, ιδιαίτερα τώρα που σε ένα ακόμη θέμα ο κ. Τραμπ προσβάλλει την κοινή λογική και τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου. Οφείλουμε όλοι να πάρουμε σαφή θέση μπροστά σε αυτό το ειδεχθές γεγονός».