Ναυγάγιο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση Κωνσταντίνου Μπαργιώτα Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει «επαναστατική» τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τέλος του έτους θα είχαν γίνει 239 ΤΟΜΥ σε 65 νομούς. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε 100 και αυτές είναι συγκεντρωμένες σε ελάχιστους νομούς. Μετά το Βατερλώ των προκηρύξεων (και παρατάσεων) για τη στελέχωσή τους, οι γιατροί εκβιάζονται να μπουν στο σύστημα, αλλά και πάλι αρνούνται. Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε παράνομες, αναγκαστικές μετακινήσεις Γιατρών από Κέντρα Υγείας σε ΤοΜΥ. Την 1/1/2019 για 11 εκατομμύρια πολίτες θα υπάρχουν μόνο 845 οικογενειακοί γιατροί.

Παρόλα αυτά, οι πολίτες καθημερινά βομβαρδίζονταν με απειλές ότι από 1/1/2019 δεν θα μπορούν να δουν γιατρό, να γράψουν φάρμακα και να κάνουν εξετάσεις, αν δεν «εγγραφούν», για να βρουν οικογενειακό γιατρό. Και αφού προκάλεσαν το απόλυτο μπάχαλο, με περισσό θράσος ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε προχθές ότι τελικά το Υπουργείο θα υλοποιήσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού σε βάθος χρόνου (!) Άσκοπη ταλαιπωρία για εκατομμύρια πολίτες. Ερασιτεχνισμός και προχειρότητα χωρίς ίχνος πολιτικής ευθιξίας.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο οδηγεί εκβιαστικά σε απόλυση περίπου 1000 γιατρούς –ειδικευμένους που υπηρετούν στο σύστημα 20 με 30 χρόνια- από ΠΕΔΥ
και Νοσοκομεία μέχρι 31/12/2018. Πρόκειται για γιατρούς που βρίσκονται στις θέσεις τους δικαιωμένοι με δικαστικές αποφάσεις. Φαίνεται ότι ο κ. Ξανθός συνεχίζει την πολιτική του κ. Γεωργιάδη, την οποία κάποτε πολεμούσε. Ταυτόχρονα, μέχρι τέλος του έτους με απόφαση του ΣτΕ απολύονται 2000 επικουρικοί γιατροί. Συνεπώς, στο χώρο της υγείας που ψυχορραγεί, μιλάμε για 3000 γιατρούς λιγότερους, που προστίθενται στις ήδη κενές θέσεις του ΕΣΥ. Η ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της υγείας είναι –επιεικώς μιλώντας- διαλυτική. Πότε θα το καταλάβει ο Υπουργός; Πότε θα βγει από τη γυάλα των ιδεοληψιών του;

Λύση υπάρχει: ένα καθολικό δημόσιο σύστημα ΠΦΥ για όλους τους πολίτες με την αξιοποίηση όλων των γιατρών, με ενιαίους κανόνες για όλους.