Μανώλης Όθωνας: Είναι κραυγαλέα η μεθόδευση για την στοχοποίηση της παράταξής μας

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2018

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα, Μέλους της Ε.Γ. Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «VOΙCE FINANCE & MARKETS» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Μαραθιά. 

1. Η συμφωνία των Πρεσπών εξελίσσεται σε λυδία λίθο των πολιτικών εξελίξεων. Το Κίνημα Αλλαγής από τη πρώτη στιγμή διαφωνεί. Για να πέσει η κυβέρνηση απλά και μόνο ή γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία είναι “εθνικά επιζήμια”;

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια βλαπτική για τη χώρα και γι’ αυτό η καταψήφιση της συμφωνίας από το Κινήμα Αλλαγής είναι δεδομένη και μη διαπραγματεύσιμη. Εμείς σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα δεν «παίζουμε» μικροκομματικά παιχνίδια με ευαίσθητα εθνικά θέματα. Για αυτό ζητήσαμε εξ΄ αρχής σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών, να επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή, με μια τέτοια εξουσιοδότηση να πάει για ισχυρός για μια σοβαρή διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας προχώρησε μόνος του, έδωσε όλα εκείνα που μέχρι τώρα κανείς άλλος Πρωθυπουργός δεν παραχώρησε και δεσμεύτηκε μάλιστα για συμφωνία που ο ίδιος δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υλοποιήσει.

2. Παράλληλα η κυβέρνηση μιλά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ψηφίζοντας θετικά μέτρα όπως για παράδειγμα η μη περικοπή τελικά των συντάξεων. Πρόκειται για ένα “success story” ή “fake news” με τη βούλα της Αριστεράς;

Προφανώς πρόκειται για “fake news” μόνο που αυτή φορά δεν θα είναι «success fake news» γιατί ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι. Και βέβαια δεν έχουν καμιά βούλα της Αριστεράς γιατί η μόνη σχέση τους με την Αριστερά αποδείχθηκε ότι είναι κατασυκοφάντηση αρχών, αξιών και αγώνων από μια καιροσκοπική ομάδα, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Ο τάχα «αριστερός» κ. Τσίπρας πιστοποιήθηκε οριστικά, μέσα και έξω από τη χώρα, ως ο πρόθυμος υπηρέτης των ισχυρών, που μασκαρεύεται τον «αριστερό» ως ο ελεήμων βασιλεύς των υπηκόων του βασιλείου των επιδομάτων.

3. Το 2019 θα είναι μία εκλογική χρονιά σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ποιοι είναι οι στόχοι του ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Βλέπετε αυτές τις αναμετρήσεις ως ένα “crash test” με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα σκήπτρα της κεντροαριστεράς;

Οι εκλογές δεν “crash test” για την προοπτική των κομμάτων αλλά για την προοπτική της πατρίδας μας. Η συγκυρία κρύβει κινδύνους και προκλήσεις. Στα βόρεια σύνορά μας, ο εθνικισμός βρίσκεται σε νέα έξαρση. Ξυπνούν τα φαντάσματα των Βαλκανίων. Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας.

Στην οικονομία είμαστε εκτός αγορών και παρά πολλοί άνθρωποι ζουν μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα.

Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και η ιστορική αλήθεια αποκαθιστά στις σωστές διαστάσεις πρόσωπα και παρατάξεις, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες αυταπάτες, για άλλους μαθητευόμενους μάγους.

Μπορεί το αδιέξοδο δίπολο Τσίπρα – Μητσοτάκη, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που ερίζει στην πορεία προς τις εκλογές να εγγυηθεί τη νέα πορεία της χώρας; Κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Αυτός είναι διαχρονικά ο ιστορικός ρόλος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Αυτόν διεκδικούμε και αυτόν εγγυόμαστε.

4. Εξετάζετε το ενδεχόμενο συνεργασίας σε προγραμματική βάση με τη ΝΔ αν δεν έχει αυτοδυναμία ή θα συνεχίσετε και μετεκλογικά την γραμμή των “ίσων αποστάσεων”, με ή χωρίς απλή αναλογική;

Αποστολή της παράταξης μας δεν είναι να σώσουμε τον καταρρέοντα κ. Τσίπρα, ούτε να σταθεροποιήσουμε τον αιωρούμενο κ Μητσοτάκη.

Χρέος της παράταξης μας είναι να εγγυηθούμε μια αληθινή επιτέλους ελπίδα για τους Έλληνες και μια ασφαλή πορεία για το μέλλον της Ελλάδας.

Το ερώτημα «με ποιόν θα πάμε εμείς μετά τις εκλογές» είναι ένα ερώτημα που δεν μας αφορά.
Κατασκευάζεται στα εκλογικά μαγειρεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και είναι η απόδειξη της πολιτικής και εκλογικής τους ανασφάλειας. Γιατί κανένας από τους «μονομάχους» δεν έχει απάντηση για το «που και πώς πρέπει να πάει η χώρα».

Ας το πάρουν απόφαση. Δεν υπάρχει δεδομένη Κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού και σε καμιά περίπτωση συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή τη νομή αξιωμάτων δεν θα γίνουμε.

5. Στο μέτωπο της διαφθοράς και των σκανδάλων πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταδικάζονται ή βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών των δικαστικών αρχών.
Διακρίνετε στοιχεία “πολιτικής δίωξης”;

Είναι τόσο κραυγαλέα η μεθόδευση της στοχοποίησης της παράταξης μας που το πολιτικό σχέδιο που εξυπηρετεί έχει πλήρως αποκαλυφθεί. Θέλουν να κρυφτούν αλλά η …χαρά δεν τους αφήνει. Δυστυχώς όμως για αυτούς, η παράταξη μας δεν χαρακτηρίζεται από λίγες απαράδεκτες ατομικές συμπεριφορές, που πρώτοι και μόνοι οι ίδιοι αναδείξαμε και απομονώσαμε. Αλλά από το συλλογικό και συνολικό ανεξίτηλο αποτύπωμα ήθους, έργου και προσφοράς. Γι’ αυτό θωρακίσαμε την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη με θεσμούς και διαδικασίες ώστε ο έλεγχος και η τιμωρία να μπορεί να φτάσει σε όλους. Όσο ψηλά και βρίσκονται όσο καλά και να κρύβονται! Όποιος οραματίζεται να ολοκληρώσει αυτό που επιχειρήθηκε και απέτυχε το «βρώμικο ‘ 89» ματαιοπονεί.

6. Εν κατακλείδι εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός προοδευτικού μετώπου στη χώρα μας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και την “εξευγενισμένη” ή φασίζουσα ακροδεξιά;

Το προοδευτικό μέτωπο αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί με την καθαρή εντολή των 212.000 προοδευτικών πολιτών που ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής. Ένα νέο φορέα που συμπεριλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου. Είναι ο μεγάλος χώρος της Δημοκρατικής Παράταξης που ιστορικά στάθηκε απέναντι και στην ακροδεξιά και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά και στις συντηρητικές αγκυλώσεις της ιδεοληπτικής, παρωχημένης δήθεν αριστεράς.