Μανώλης Όθωνας: Απορώ γιατί ο κ.Μητσοτάκης δεν ήταν χθες σε ένα 3ο πόντιουμ μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τον κ.Τσίπρα

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2018

Σημεία Συνέντευξης Μανώλη Όθωνα, μέλους Ε.Γ του Κινήματος Αλλαγής και Δ/ντη του Γραφείου της Φώφης Γεννηματά στην τηλεόραση του Σκαϊ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ο αρχιεπίσκοπος μετά τους εταίρους, τον κ. Ζάεφ κ.α, είχε την τύχη να προλάβει λίγο πριν το τέλος να διαπραγματευτεί κι’ αυτός με τον κ. Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο. Πάλι «κερδάμε!».

Γιατί ανεξάρτητα πώς πρόκειται για άλλο ένα θεματικό «αυτογκόλ» ο κ. Τσίπρας, με την υπαναχώρηση του σε αξιακά, θεμελιώδη ζητήματα για τον πολιτικό του χώρο, το παρουσιάζει πάλι ως δήθεν επιτυχία.

Επί της ουσίας η συμφωνία διαπλέκει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, στο όνομα μιας πολύ αόριστης θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους και δημιουργεί ένα καθεστώς ομηρίας των κληρικών. Πρόκειται για μια στο διηνεκές χρηματοδότηση από τους Έλληνες φορολογούμενους της μισθοδοσίας προσωπικού, το οποίο μάλιστα θέτει σε καθεστώς πλήρους ομηρίας και απόλυτου ελέγχου από τους Μητροπολίτες. Επομένως, πέρα από τα ζητημένα της μισθολογικής ανασφάλειας, υπάρχει για εμάς και ένα μείζον ζήτημα που ανοίγει ατραπούς, οι οποίοι στο μέλλον μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Κανένα δεν εκπλήσσει επίσης ότι η ΝΔ εξέδωσε μια ανακοίνωση που με το ζόρι συγκρατούσε τον ενθουσιασμό της. Εγώ όταν την είδα απόρησα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν σε ένα τρίτο πόντιουμ μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τον κ. Τσίπρα. Όπως δεν θα εκπλαγώ αν, όπως έγινε και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις όπως π.χ με το «Σκοπιανό» ή τη συνταγματική αναθεώρηση, ξανά- αλλάξουν θέση. Όμως δεν με εκπλήσσει, γιατί είναι μια πολίτική που θυσιάζει τα συμφέροντα των πολλών για τους λίγους και τους ισχυρούς, θυσιάζει δηλαδή τους παπάδες για τους δεσποτάδες, άρα θα ήταν παράδοξο η ΝΔ να μην συμφωνήσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει τα συμφέροντα της εκκλησίας, όπως αυτός τα αντιλαμβάνεται. Η δική μας θέση διατυπώνεται με μοναδικό κριτήριο το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω ότι για ένα ακόμα ιδιαίτερά κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα υπάρχει ένας χειρισμός πολύμηνης κρυφής διαπραγμάτευσης, ερήμην των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Εξ όσον γνωρίζω τουλάχιστον για τα καθ’ ημάς, γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει για τον εκ δεξιών μου καθήμενο εκπρόσωπο της ΝΔ.