Μ.Χριστοδουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και όλης της βάσης της παράταξής μας

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2018

Σημεία Συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής στον τηλεοπτικό σταθμό ATTICA TV και στον δημοσιογράφο  Γ.Λαιμό.

  • Για τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Κώστα Σημίτη

Η συνάντηση είχε ένα συγκεκριμένο συμβολισμό: στην προσπάθεια σπίλωσης της ιστορίας της δημοκρατικής παράταξης, στην οποία είχαν το θράσος να εμπλέξουν και τον πρώην Πρωθυπουργό, ο Κώστας Σημίτης έχει την αμέριστη συμπαράσταση και της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και όλης της βάσης του χώρου μας.

Πρόκειται για συγκεκριμένο σχέδιο, ενορχηστρωμένο από την Κυβέρνηση και «κύκλους»  της ΝΔ, που  συνεργάζονται πλέον με το ΣΥΡΙΖΑ, να σπιλώσουν τον πρώην Πρωθυπουργό, να πλήξουν την παράταξη μας και να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή της χώρας. Γιατί αυτό βολεύει και τους δύο.

Σε αυτό το σχέδιο θα μας βρουν όλους ενωμένους απέναντι τους.

Εμείς επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία: όλα στο φως. Ωστόσο θα θέλαμε η Δικαιοσύνη να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε περιπτώσεις της περιόδου 2004-9 ή πολύ περισσότερο στην περίπτωση του πρώην ΥΠΕΞ Κοτζιά με τις καταγγελίες Καμμένου περί χρηματισμού της Κυβέρνησης. Επιπλέον με βάση το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΗΜΑ, που αναφέρει ότι υπάρχει εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών το Σεπτέμβριο του 2017 για συγκεκριμένους υπουργούς της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο σημερινός ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ωστόσο δεν έχει κινηθεί καμία περαιτέρω διαδικασία.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή, όχι όμως μονόφθαλμη.

Η Κυβέρνηση ρίχνει συστηματικά λάσπη στον ανεμιστήρα. Τους ευχαριστούμε γιατί ενισχύουν τη συσπείρωση μας. Οι τακτικές που μετέρχονται θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ.

  • Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Εμείς τον περασμένο Μάρτιο πρώτοι από όλους είχαμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Θεωρούμε πολύ θετικό ότι ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης ωστόσο υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο σημείο: στην περίπτωση που τα αναθεωρητέα άρθρα ψηφιστούν τώρα με ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, η επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι αναθεωρητική, θα έχει το δικαίωμα να τα αναθεωρήσει με 151 ψήφους. Το αντίστροφο θα γίνει αν τώρα λάβουν απλή πλειοψηφία των 151 από την παρούσα Βουλή, γιατί η επόμενη θα χρειάζεται 180 ψήφους για να «περάσει» τις αλλαγές στα επίμαχα άρθρα. Επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μη δώσουμε την ευχέρεια στην επόμενη Βουλή, που βάσει των δημοσκοπικών δεδομένων η ΝΔ θα είναι με ενισχυμένη εκπροσώπηση, να προχωρήσει μόνη της στην Αναθεώρηση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Αυτή η συνθήκη μας καθιστά πολύ προσεκτικούς.

  • Για τη Συμφωνία Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού

Φάνηκε από τα πράγματα ότι αυτή η Συμφωνία δεν υπήρχε ποτέ. Αλλά ως προς την ουσία του θέματος: τον Κρατικό Προϋπολογισμό που δίνει για τη μισθοδοσία τον ξαναδίνει και μάλιστα χωρίς έλεγχο, αφού το Κράτος δεν θα μπορεί να ελέγχει τη μισθοδοσία, αλλά θα εναπόκειται στον κάθε Δεσπότη. Οι 10.000 κληρικοί θα γίνουν έρμαια του κάθε Μητροπολίτη.

Εμείς είμαστε υπέρ των διακριτών ρόλων της Εκκλησίας και του Κράτους. Ο ένας να μην μπαίνει στα χωράφια του άλλου.

  • Για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων

Αν θεωρηθεί επιτυχία η κατάργηση ενός μέτρου που η ίδια η Κυβέρνηση έφερε αρχικά, τότε ας ονομάσουμε επιτυχία την κατάργηση του.

Υπάρχουν όμως δύο μεγάλοι αστερίσκοι στο θέμα των συντάξεων και ουδείς μιλά για αυτούς: πρώτον οι νέοι συνταξιούχοι από το 2016 με το Νόμο Κατρούγκαλου, που ήδη βγαίνουν με περικεκομμένες συντάξεις και δεύτερον οι εξευτελιστικές συντάξεις χηρείας.

Ποιος θα υπερασπιστεί και θα δικαιώσει αυτούς τους ανθρώπους;

Η ελληνική κοινωνία δεν είναι το σπίτι του Χότζα, που σύμφωνα με το γνωστό ανέκδοτο, το γεμίζουμε μέχρι ασφυξίας και στη συνέχεια αρχίζουμε να βγάζουμε ένα-ένα τα ζώα για να προσφέρουμε ανακούφιση.

Αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα.

  • Για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου

Νόμοι υπάρχουν, απλώς πρέπει να εφαρμοστούν! Τα κρούσματα της βίας είναι καταδικαστέα και αμαυρώνουν τα μηνύματα του Πολυτεχνείου.