Μ.Χριστοδουλάκης: Η επιλογή του πρωθυπουργού για τον ΠτΔ θα δείξει πως αντιλαμβάνεται την έννοια της συναίνεσης

Αθήνα, 3 Iανουαρίου 2020

Σημεία συνέντευξης Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Απευθείας», με τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Κώστα Λασκαράτο.

• Για τον αγωγό του EastMed

Υπάρχουν δύο διαστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη: Μια ενεργειακή και μια πολιτική.

Η ενεργειακή διάσταση λέει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι τα κοιτάσματα που φαίνεται να υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο ανοίγουν ένα δίαυλο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι η χώρα μας είναι ένας βασικός πυλώνας του διαύλου αυτού και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Έπειτα υπάρχει η πολιτική διάσταση η οποία λέει ότι με την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και όλα τα ζητήματα που έχει ανοίξει και είναι γνωστά στη Διεθνή Κοινότητα, είναι σαφές ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε στρατηγικές συμμαχίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός του EastMed είχε ξεκινήσει το 2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο γιατί κάποιοι τότε χαρακτήριζαν κοντόφθαλμη την πολιτική και τον σχεδιασμό μας, αλλά ακόμα περισσότερο γιατί αυτό αποδεικνύει τη σημασία και τα πολύ θετικά αποτελέσματα από την τήρηση και εφαρμογή κοινής εθνικής στρατηγικής από διαδοχικές κυβερνήσεις, σε τέτοιας φύσεως ζητήματα, πέραν των μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.

• Για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας

Το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας πρέπει να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων η οποία λέει ότι ακριβώς λόγω του συνθετικού χαρακτήρα που πρέπει να έχει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό πρέπει να προέρχεται όχι από την παράταξη που ασκεί την εκτελεστική εξουσία.

Η δική μας άποψη είναι ότι ο ΠτΔ πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη. Είναι προφανές για εμάς ότι αν υπάρξει πρόταση για πρόσωπο το οποίο προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο, φυσικά και είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε με θετική προδιάθεση. Αν δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, θα έχουμε εμείς την δική μας αντιπρόταση.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η έννοια της συναίνεσης προφανώς αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά πρωτίστως αφορά αυτόν που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και φυσικά αυτός είναι ο Πρωθυπουργός. Η δική του επιλογή και οι πρωτοβουλίες θα δείξουν στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τη συναίνεση και την ανάγκη διαμόρφωσης τέτοιων συσχετισμών στο πολιτικό μας σύστημα.