Φώφη Γεννηματά από το Σπόρτινγκ: Απαίτηση αξιοπρέπειας, απαίτηση αλλαγής, απαίτηση ανατροπής

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2018

Ομιλία Φώφης Γεννηματά στο Σπόρτινγκ, στην εκδήλωση για τον 1 χρόνο του Κινήματος Αλλαγής.

Ένας Χρόνος Κίνημα Αλλαγής

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

Ένας χρόνος Κίνημα Αλλαγής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Κάθε μέρα και πιο δυνατό.

Τολμήσαμε και πετύχαμε. Προχωράμε. Με σεβασμό στην ιστορία μας και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Συνεχίζουμε με τις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης. Ενώσαμε το ΠΑΣΟΚ, με τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, το ριζοσπαστικό κέντρο, με κινήσεις και προοδευτικούς πολίτες. Συνδυάζουμε το νέο, την ανανέωση με την εμπειρία. Ενώνουμε ξανά ανθρώπους και ιδέες.

Οι 212.000 συνιδρυτές του κινήματος έδειξαν τη δυναμική που έχει ο νέος φορέας. Δυναμική που ανησυχεί τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας, για την εμπιστοσύνη σας. Δεσμεύομαι , δεν θα σας  διαψεύσω ποτέ.

Δεσμεύομαι να κάνουμε πράξη την Εντολή  Ενότητας, εντολή Αυτόνομης Πορείας, εντολή Αλλαγής!

Όλοι μαζί να κάνουμε ξανά την παράταξη μεγάλη. Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι να παλέψουμε για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.  Μαζί όλοι εμείς, που πιστεύουμε σε ανοικτή Κοινωνία, αξιοπρέπειας και αξιοσύνης.

Ενοχλούμε, γιατί είμαστε η γνήσια πατριωτική δύναμη

Σε όλη την Ελλάδα το Κίνημα Αλλαγής δίνει δυναμικό παρών. Όσο μας χτυπάνε τόσο δυναμώνουμε. Είμαστε απέναντι στο λαϊκισμό και στη συντήρηση που έχουν εξαπολύσει ολόπλευρη επίθεση στην παράταξή μας.

Τους ενοχλούμε.

Γιατί λέμε όχι στα δήθεν Ευρωπαϊκά και δήθεν προοδευτικά μέτωπα που έχουν ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του δικομματισμού, της πόλωσης και του διχασμού.

Εμείς η Δημοκρατική Παράταξη, που ενώσαμε τους Έλληνες, ισχυροποιήσαμε την Ελλάδα, δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Κράτος, είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε αξιοπρέπεια ξανά για τον Έλληνα πολίτη. Δουλεύουμε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Είμαστε ενοχλητικοί γιατί είμαστε η γνήσια προοδευτική δύναμη αλλαγής κόντρα στα μικροκομματικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Είμαστε η γνήσια πατριωτική δύναμη απέναντι στην ακροδεξιά και τους εθνικιστές.

Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου που χάραξε την πολυδιάστατη Εθνική Στρατηγική, δημιούργησε και αξιοποίησε διεθνείς συμμαχίες, αναβάθμισε την θέση της χώρας στην Ευρώπη, στάθηκε εμπόδιο απέναντι στις Τούρκικες προκλήσεις υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μας.

Ήταν ο Κώστας Σημίτης που αξιοποίησε την θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέοντας την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Σε αυτή την στρατηγική συνεχίζουμε….

Η παγκόσμια συγκυρία κρύβει κινδύνους και προκλήσεις.

Στα βόρεια σύνορά μας, ο εθνικισμός βρίσκεται σε νέα έξαρση. Ξυπνούν τα φαντάσματα των Βαλκανίων.

Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας.

Θα μου πείτε βέβαια εδώ η εξωτερική μας πολιτική ασκείται από τον Υπουργό Άμυνας.

Έχει γίνει εργαλείο για τα κομματικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς με την αλλοπρόσαλλη  και ανεύθυνη στάση του Καμμένου.

Και ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί παντελώς για αυτή την εικόνα, υποχωρεί στους εκβιασμούς των ακροδεξιών συνεταίρων του, προκειμένου να διατηρήσει για λίγο ακόμη την καρέκλα του.

Ελπίζω να μην πληρώσει πάλι η χώρα το θολωμένο του μυαλό.

Την ώρα που  οι Τούρκοι αποθρασύνονται και χρησιμοποιούν ακόμα και την προσφυγική κρίση ως μοχλό πίεσης στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα  οφείλει να στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και ισχύος για την προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων.

Σε αυτό οι Έλληνες οφείλουμε να  παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί. Δυστυχώς με επιλογή και ευθύνη Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναγκαία εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα του τόπου έχει πάει περίπατο και παρά την επιμονή μας.

Ο γνήσιος πατριωτισμός είναι στοιχείο της ταυτότητας μας και προτεραιότητα στην πολιτική μας.

Γνήσιος πατριωτισμός, μακριά από άγονους εθνικισμούς και πατριδοκαπηλίες, μακριά από ακροδεξιές λογικές όπως αυτές που όλο πιο πολύ κυριαρχούν στην Νέα Δημοκρατία.

Φίλες και φίλοι,

Αυτοί πρέπει να αλλάξουν, να ξαναβρούν τον εαυτό τους, την ταυτότητα τους. Ο κ. Τσίπρας έγινε βαρίδι της αριστεράς. 

Παίζοντας το τελευταίο του χαρτί ο  Αλ. Τσίπρας τα δίνει όλα. Και το παίζει με την κυνικότητα του χαρτοπαίχτη. Όχι του υπεύθυνου Πρωθυπουργού μιας χώρας που βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή της νεότερης ιστορίας της.

Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει από τη Μεταπολίτευση και εδώ Πρωθυπουργός, που χωρίς περίσκεψη και χωρίς  αιδώ ανοίγει όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο, την πορεία του, την προοπτική του, χωρίς κυριολεκτικά να λύνει κανένα.

Αντίθετα δημιουργεί   πρόσθετα προβλήματα, διευρύνει τους  κινδύνους και τα αδιέξοδα, ανοίγει κερκόπορτες.

Αυτός μεν δίνει τα ρέστα του για ένα εκλογικό ποσοστό που απλώς θα μετριάσει τη διαγραφόμενη οριστική του ήττα. Η χώρα, όμως, θα πληρώσει τοις μετρητοίς το τίμημα των επιλογών του.

Το μακεδονικό, το συνταξιοδοτικό, το εκκλησιαστικό, το συνταγματικό, το φορολογικό, το παίγνιο με τους θεσμούς και τη δημοκρατία, το αντίδωρο στη φτωχοποίηση, το εμφυλιοπολεμικό μένος για τους πολιτικούς του αντιπάλους, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μωσαϊκό.

Η χρονική διάρκεια του αχρείαστου Τρίτου Μνημονίου των Τσίπρα/Καμμένου έληξε τυπικά , οι σκληρές δεσμεύσεις και η  επιτροπεία όμως παραμένουν, και το χειρότερο η κρίση και τα προβλήματα είναι εδώ.

Η κρίση και τα προβλήματα γίνονται όλο και βαρύτερα για τον ελληνικό λαό, από την ανικανότητα και τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά η κρίση θα παραμείνει, αν εφαρμοστούν οι εξίσου αδιέξοδες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Η λύση για την χώρα δεν είναι το ¨φύγε εσύ»-«έλα εσύ». 

Λύση για την χώρα είναι η ανατροπή των αδιέξοδων πολιτικών.

Καλούμε σε Πολιτική Αλλαγή με Αλλαγή Πολιτικής.

Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη. Με αξιοπρέπεια της κοινωνίας και του Έλληνα πολίτη.

Λύση είναι το «Σχέδιο Ελλάδα» και οι καθαρές γραμμές πολιτικής του Κινήματος μας Πήγαμε την Ελλάδα μπροστά ιστορικά. Αυτή την κληρονομιά δεσμευόμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα τιμήσουμε και στο μέλλον.

Με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ:

 • Þ Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, οι επενδύσεις δεν έρχονται, τα επιτόκια για την έξοδο στις αγορές παραμένουν απαγορευτικά, οι Τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία.
 • Þ Η υπερφορολόγηση εξοντώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 • Þ Η δημόσια υγεία και η παιδεία, συνεχώς υποβαθμίζονται.
 • Þ Η ανεργία δήθεν αντιμετωπίζεται με το να κόβεται μια θέση εργασίας στα δύο.
 • Þ Οι πλειστηριασμοί των κατοικιών πολλαπλασιάζονται και η επικείμενη «λήξη», με ευθύνη της Κυβέρνησης, της προστασίας του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ, απειλεί την πρώτη κατοικία και των πιο αδύναμων νοικοκυριών.
 • Þ Η κρίση του δημογραφικού απειλεί το μέλλον του Ελληνισμού.

Μετά από 8 χρόνια κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι, μετανάστευσαν, η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι δραματική, η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει στην οριστική αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους. Όχι από ατύχημα αλλά μεθοδικά μελετημένα: Μέσα από τη φτωχοποίηση που έχει επιφέρει, προσβλέπει σε εκλογική πελατεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατρέψει την κοινωνική πολιτική σε διαιώνιση μιας σταθερής φτωχοποίησης, όλο και ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων .

Ο τάχα «αριστερός» κ. Τσίπρας πιστοποιήθηκε οριστικά, μέσα και έξω από τη χώρα, ως ο πρόθυμος υπηρέτης των ισχυρών, αλλά, αυτός ο εξυπηρετικός  στους ισχυρούς, πολιτεύεται εσωτερικά, ως ο ελεήμων βασιλεύς των υπηκόων του βασιλείου των επιδομάτων.

Ό,τι κι αν λέει η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις συνέπειες της δικής της πολιτικής.

Όμως αυτή είναι η τελευταία κυβερνητική θητεία μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες. Μιας καιροσκοπικής ομάδας, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα.

Που δεν θυμίζουν τίποτε το Αριστερό, τίποτα το προοδευτικό. Που, αντιθέτως, εξέθεσαν στα μάτια των πολιτών την Αριστερά και τους αγώνες της.

Αυτοί πρέπει να αλλάξουν, να ξαναβρούν τον εαυτό τους, την ταυτότητα τους. Ο κ.Τσίπρας έγινε βαρίδι της αριστεράς.

Τσίπρας και εθνικό συμφέρον συγκρούονται. Τσίπρας και ανάγκες της κοινωνίας, έχουν πάρει διαζύγιο.

Η Κυβέρνηση του  είναι μια δεξιά συντηρητική κυβέρνηση. Έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Έχει υποταχθεί στις εντολές των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν μιλούν για τις ευθύνες Καραμανλή

Και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πως απαντά;

Κρύβεται πίσω από τις συγκυριακές δημοσκοπικές επιδόσεις.

Αμύνεται με μόνο στόχο να τις διατηρήσει.

Και δεν διστάζει να εγκαταλείψει γι’ αυτό ότι νεωτεριστικό και δήθεν φιλελεύθερο διακηρύσσει.

Στέκεται σε στάση αμήχανης αναμονής προσμένοντας το   «ώριμο φρούτο», την εξουσία στα χέρια του.

Έτσι, χωρίς πρόταση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο για τη χώρα, τοποθετείται σε όλα τα κρίσιμα θέματα με ένα «ναι μεν αλλά».

Και απλώς ορκίζεται σε κάθε κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει πιστά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Τσίπρα.

Παρακολουθεί ως θεατής τις υπόγειες διαδρομές του καραμανλισμού, τις παράλληλες και ενοχικές του σχέσεις με την κρατούσα κατάσταση, τους εκπροσώπους του σε δημόσια αξιώματα να κινούν τα νήματα, τις κατεστημένες και αναχρονιστικές δομές της παράταξής του.

Στο όνομα του «σύγχρονου», του «νέου», του «φιλελεύθερου» έχει επιβιβαστεί στο τρένο της δεξιάς παλινόρθωσης.

Τσίπρας και Μητσοτάκης χορεύουν το «τανγκό ανευθυνότητας»! Τσίπρας και Μητσοτάκης αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου.

Γι αυτό βολεύονται στον τεχνητό δικομματισμό.

Γι αυτό κινούνται συγκρουόμενοι στο απόλυτο κενό. Και συμφωνούν σε ένα μόνο: στην προσπάθεια τους να λεηλατήσουν και να εξαφανίσουν την παράταξη μας. Ε λοιπόν τους απαντάμε: Το ξανακάνατε και αποτύχατε!

Θα αποτύχετε και τώρα! Η δύναμη Αλλαγής, η δύναμη Ανατροπής, η δύναμη Ελπίδας, η δύναμη Αξιοπρέπειας είναι η παράταξη μας !

Κύριε Τσίπρα , κύριε Μητσοτάκη, κάνετε λάθος υπολογισμούς στα παρασκήνια σας. Το Κίνημα μας έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά.

Η δική μας σχέση με τον ελληνικό  λαό είναι βαθιά, είναι αυθεντική, είναι ιστορική. Δεν εξαγοράζεται με επιδόματα, δεν αλλοιώνεται με ταξίματα γιατί δεν ήταν ποτέ ευκαιριακή. Εμείς αλλάξαμε τις ζωές των Ελλήνων στην πρόοδο και την ευημερία.

Και αυτή την αξιοπρέπεια ζωής θα επαναφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, την περηφάνια αξιών θα επαναφέρουμε στον Έλληνα πολίτη.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να παίζουν με τις τύχες του τόπου μας.

Αρκετά με αυτό το σικέ δικομματικό παιχνίδι, που εντείνει την πόλωση και το διχασμό για μικροκομματικούς λόγους.

Και οι δυο μαζί καλύπτουν τις ευθύνες για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραµανλή, που οδήγησε στην κρίση.

Ο ένας παθαίνει αμνησία και ο άλλος αφωνία όταν τους λέω ελάτε να κάνουμε εξεταστική όχι για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου αλλά για να δούμε τι έφταιξε, τι πήγε στραβά, τι δεν πρέπει να ξαναγίνει. Τόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα;

Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ο πιο συνεπής και αποτελεσματικός Χορηγός της ΝΔ. Ανοίγει το δρόμο του κ. Μητσοτάκη για να εφαρμόσει και αυτός με τη σειρά του με συνέπεια και αφοσίωση τα αδιέξοδα μέτρα λιτότητας που μας οδηγούν στον βυθό.

Την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν, Τσίπρας και Μητσοτάκης τσακώνονται ποιος είναι ο πιο καλός ο μαθητής στη Σχολή Λιτότητας του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Αυτή είναι η τύχη που αξίζει στη σημερινή Ελλάδα των θυσιών και της κρίσης;

Αυτή είναι η προοπτική για ένα λαό που στέκεται στη γωνία, εγκλωβισμένος στα καθημερινά του αδιέξοδα;

Ένα ανιστόρητο δίπολο συντήρησης και αριστεροδεξιού λαϊκισμού που αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος;

Ο Τσίπρας προσπαθεί να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα του,  σκηνοθετεί το δήθεν «αντιδεξιό – προοδευτικό μέτωπο» την ώρα που συγκυβερνώντας με την ακροδεξιά ασκεί μια σκληρή δεξιά πολιτική.

Η ΝΔ καμουφλάρει την επιδίωξη της αυτοδυναμίας με δήθεν εκκλήσεις για συγκρότηση του «ευρωπαϊκού μετώπου» ενώ είναι φανερό ότι σχεδιάζει μια παλινόρθωση παλαιοκομματικών συντηρητικών πολιτικών. Με όρους ασύδοτης αγοράς ,που αφορούν τους λίγους και ισχυρούς χωρίς δίχτυ ασφαλείας για τους πολλούς και τους πιο αδύναμους.

Και οι δύο, ενώ κόπτονται για τη συμμετοχή μας στα μέτωπα τους, λυσσαλέα μας στοχοποιούν γιατί η επιτυχία του πολιτικού τους σχεδίου έχει ως απαράβατο όρο ότι θα έχουμε δευτερεύοντα συμπληρωματικό ρόλο.

Στο προεκλογικό οπλοστάσιο της Κυβέρνησης , η σκανδαλολογία είναι στην πρώτη γραμμή. Τώρα πια χρησιμοποιούνται και τα fake news.

Ο πανικός του κ. Τσίπρα θα τον οδηγήσει να σπιλώσει τους πάντες. Προκειμένου να πλήξει την Δημοκρατική Παράταξη είναι ικανός να φθάσει μέχρι τον… Ελευθέριο Βενιζέλο!

Θα το ξαναπώ: Να έρθουν όλα στο φως. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού.

Αφήστε όμως την Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει το έργο της. Αφήστε τις υποδείξεις. Δεν δικάζει κ.Τσίπρα , όπως δηλώσατε ,το δημόσιο αίσθημα που δηλητηριάζεται καθημερινά από τους κεκράχτες σας, αυτούς που με δική σας εντολή ενεργούν. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι  τυφλή και όχι μονόφθαλμηΑφήστε τη να αξιοποιήσει τους θεσμούς με τους οποίους εμείς θωρακίσαμε το Κράτος Δικαίου, θεσμούς που παράγουν ήδη αποτελέσματα.

Αλήθεια κ. Τσίπρα:

Ποιος έφτιαξε τους νόμους για να πηγαίνει κάθε υπόθεση υπαρκτού ή μη σκανδάλου στη Δικαιοσύνη; Ποιος έστειλε κάθε υπόθεση με το που έβλεπε το φως της δημοσιότητας στον εισαγγελέα; Ποιος διέγραψε από μέλη του κόμματος του όσους φέρονται να εμπλέκονται προκαταβολικά; Εμείς, και με όλους εσάς απέναντι .

Και αντίθετα :

Ποιος εισαγγελέας κινήθηκε για τις πρωτοφανείς καταγγελίες μέσα στο ίδιο το Υπουργικό σας Συμβούλιο , όταν εσείς ο ίδιος έπρεπε να στείλετε τα πρακτικά στη Δικαιοσύνη;  Ποιος αρνήθηκε να εντάξει  τις δυο κρίσιμες περιόδους της ΝΔ (2004-2009) και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (2015-2018) στον έλεγχο  τους, όταν αυτές είναι  που πραγματικά προκάλεσαν και συντήρησαν την κρίση;

Ποιος, ενώ βοά ο τόπος για τα πραγματικά κυκλώματα και τις υπόγειες διαδρομές που εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη σε σχέδια πολιτικής σκευωρίας, επιχειρώντας να κρατήσουν αιχμάλωτη μια ολόκληρη παράταξη, σφυρίζει αδιάφορα; Εσείς κ. Τσίπρα.

Όχι, δεν θα επιτρέψουμε  η πολιτική ζωή του τόπου να μεταβληθεί σε αρένα λάσπης, γιατί αυτό θα πλήξει την Δημοκρατία.

Είμαι αποφασισμένη να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη των εκατοντάδων χιλιάδων μελών και στελεχών της παράταξης που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ψυχή τους για την Χώρα και την Δημοκρατία με ήθος και εντιμότητα.

Στην παράταξη μας έχουμε ξαναζήσει τη συντονισμένη επίθεση.

Τώρα:  Ο Καραμανλής κόβει, ο Τσίπρας ράβει και ο Μητσοτάκης τάχα αμέριμνος προβάρει κουστούμι εξουσίας.

Και μια προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση. Όποιος οραματίζεται να ολοκληρώσει αυτό που επιχειρήθηκε και απέτυχε  το «βρώμικο ‘ 89» ματαιοπονεί.

Η προσπάθεια να ενοχοποιηθεί και να διαλυθεί η δημοκρατική παράταξη  με ανίερες  συμμαχίες και πολιτικές σκευωρίες θα γίνει μπούμεραγκ.

Και όσοι προσπαθούν με λυσσαλέο τρόπο να ξαναγράψουν την ιστορία φαίνεται ότι τίποτε δεν διδάχτηκαν απ’ αυτήν. Εντέλει εμείς θα είμαστε ξανά οι νικητές.

Ο Ελληνικός λαός θα τους χαλάσει τα σχέδια.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί τη στρατηγική ήττα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και την μη επιστροφή της δεξιάς. Αυτό το ρεύμα μπορεί και πρέπει να συναντηθεί στο Κίνημα Αλλαγής.

Γιατί ούτε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε πολιτικό αντίβαρο και εκλογικό ανάχωμα στον κίνδυνο δεξιάς παλινόρθωσης μπορεί να υπάρξει χωρίς ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

Γέννημα θρέμμα της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος να τελειώσει για να γυρίσουμε σελίδα.

Ναι, πρέπει να «φύγουν αυτοί».

 «Να φύγουν τώρα», όχι όμως για να «έρθουν οι άλλοι».

Σχέδιο Ελλάδα – Απαίτηση Αξιοπρέπειας

Η χώρα χρειάζεται Πολιτική Αλλαγή με Αλλαγή Πολιτικής πριν να είναι οριστικά αργά.

Χρειάζεται ξανά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους.

Χρειάζεται γι’ αυτό μια νέα διακυβέρνηση που ενώνει αντί να διχάζει. Για αυτό χτυπάμε την καμπάνα της εθνικής αφύπνισης για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του.

Ο τόπος χρειάζεται Κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η  Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές οφείλει ως πρώτη και καθοριστική της προτεραιότητα να αλλάξει τους ελάχιστους όρους που απαιτούνται για να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τη χώρα.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις δεσμεύσεις του Τσίπρα. Και σ’ αυτή την αλλαγή εμπεριέχονται η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η ανάκτηση του κοινοτικού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις, η αλλαγή προσανατολισμού και ρόλου του Υπεραταμείου και βέβαια το ξεκίνημα για μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό με τους στόχους που επιτυγχάνονται.

Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πραγματικός και όχι τεχνητός δημοσιονομικός χώρος, να αποκατασταθούν οι αναγκαίοι ρυθμοί ανάπτυξης και να διασφαλιστεί το ελάχιστο επίπεδο Αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε την πρόταση μας για το σήμερα και το αύριο της χώρας.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη πρόταση – με στόχους, προτεραιότητες , αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα – για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Δεν  περιμένουμε. Καταθέτουμε άμεσα Πρόταση Νόμου στην Βουλή με στόχο:

α) την οικονομική ανάκαμψη, την παραγωγή νέου πλούτου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τον απεγκλωβισμό της επιχειρηματικότητας και των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων από την υπερφορολόγηση και τις πολλαπλές δεσμεύσεις και την αποκατάσταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης των νησιών.

β) τη ενίσχυση της Κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς, με την αποκατάσταση αδικιών και την ενίσχυση  της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και την προστασία των αδύναμων, των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων και της πρώτης κατοικίας των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Δεσμεύομαι για:

Αξιοπρέπεια στον Συνταξιούχο.

Με δίκαιο και βιώσιμο σύστημα που σέβεται την αρχή της ανταποδοτικότητας των εισφορών, με κατώτερο εισόδημα για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ, με επαναφορά των διατάξεων για ανθρώπινες συντάξεις χηρείας.

Ούτε Νόμος Κατρούγκαλου, ούτε λύσεις τύπου Πινοσέτ.

Αξιοπρέπεια για τον Εργαζόμενο.

Με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να βελτιώνει μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων το επίπεδο αμοιβής του, με προστασία των δικαιωμάτων του.

Αξιοπρέπεια για τον Άνεργο.

Με φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όχι στη φιλανθρωπία των επιδομάτων και  των 8μηνων προγραμμάτων.

Αξιοπρέπεια για τον Μικρομεσαίο.

Με μείωση των φόρων και των εισφορών , κατοχύρωση της δεύτερης ευκαιρίας, ακατάσχετο λογαριασμό, ένταξη σε ουσιαστικές «ρυθμίσεις οφειλών ».

Όχι στις κούφιες  υποσχέσεις  και στον ανεφάρμοστο «Εξωδικαστικό», συμβιβασμό.

Αξιοπρέπεια για τον Αγρότη.

Με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, ρύθμιση οφειλών στον ΟΓΑ , Κίνητρα σε αγρότες οργανωμένους σε Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, με μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να σταθεί με ψηλά το κεφάλι με ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα στις αγορές.

Αξιοπρέπεια για τα Νοικοκυριά.

Με κατάργηση της έκτακτης εισφοράς και μείωση του ΕΝΦΙΑ, με ένταξη όλων των μικρών παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με προστασία της Α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Αξιοπρέπεια για τον νέο Άνθρωπο.

με ισχυρά κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά  για να ανοίξει επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Αξιοπρέπεια στον Κοινωνικά Αδύναμο.

Με αξιοπρεπή διαβίωση και μέτρα ένταξης του στην ενεργό κοινωνική ζωή.

Κάνουμε το πρώτο βήμα. Αυτές οι προτάσεις αποτελούν για μας τη βάση για ένα Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης του τόπου.

 Η Ελλάδα μπορεί.

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να οδηγήσει και πάλι στον δρόμο της επιτυχίας την χώρα.

Όμως η ΑΛΛΑΓΗ αφορά και τον τρόπο που μάθαμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε. 

 • Ø Να δώσουμε τέλος στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιβιώνει παρασιτικά, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με στελέχη του πολιτικού μας συστήματος.
 • Ø Να δώσουμε τέλος στο ρουσφέτι, τις πελατειακές σχέσεις, το κομματικό και σπάταλο κράτος.
 • Ø Να αλλάξουμε ριζικά την εικόνα της αναξιοπιστίας και της αναξιοκρατίας που  απωθεί ιδιαίτερα την νέα γενιά.
 • Ø Να τολμήσουμε μια νέα επανάσταση στο κράτος, κάνοντας πράξη την Αποκέντρωση, ενισχύοντας την Αυτοδιοίκηση, με ένα δυναμικό άνοιγμα στην ψηφιακή εποχή.
 • Ø Να στηρίξουμε τους θεσμούς, την διάκριση των εξουσιών και ιδίως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, να επιμείνουμε στην Διαύγεια και την Διαφάνεια, να κάνουμε πράξη τον κοινωνικό έλεγχο και την λογοδοσία, να επιβάλλουμε τον σεβασμό του Περιβάλλοντος από όλους.

Ισχυρίζεται κανείς στα σοβαρά ότι αυτή την πολιτική μπορεί να την εγγυηθεί και να την υπηρετήσει η συνέχιση της πολιτικής Τσίπρα ή η συντηρητική ΝΔ του Μητσοτάκη; Ασφαλώς ΟΧΙ.

Πως λοιπόν εμείς μπορούμε να γίνουμε παρακολούθημα του ενός ή του άλλου πόλου του αδιέξοδου δίπολου των μονομάχων ;

Εμείς, μόνο, μπορούμε να την εγγυηθούμε και να την υπηρετήσουμε. Γι αυτό διεκδικούμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Απαίτηση αλλαγής – απαίτηση ανατροπής

Μετά από 10 χρόνια θυσίες η λύση δεν είναι ούτε η μιζέρια και η φτώχεια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε  το ρίσκο και το άλμα στο κενό  της δεξιάς παλινόρθωσης.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ γίνεται πια κυρίαρχη στην χώρα μας.

Είναι η ώρα για ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ.

Είναι η ώρα να πάρει ο λαός  την κατάσταση στα χέρια του.

Φίλες και φίλοι,

Πηγαίνοντας προς τις κάλπες, γίνεται καθαρό πως το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των εκλογών είναι ένα:

Πως θα ανοίξουμε νέους δρόμους;

Με την πόλωση και τον διχασμό;

Θέλουμε ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία;

Πάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο;

Γι’ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να γίνουμε δύναμη ανατροπής και να εξασφαλίσουμε πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Άλλωστε αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν υπάρχει δεδομένη Κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού.

Γι αυτό και ξεκαθαρίζω ότι το ερώτημα «με ποιόν θα πάμε», μετά τις εκλογές, είναι ένα ερώτημα που δεν μας αφορά.

Είναι το ερώτημα της υπαρξιακής αγωνίας των δύο ψευδομονομάχων, που κατασκευάζεται στα εκλογικά μαγειρεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Το ερώτημα «με ποιόν θα πάμε εμείς μετά τις εκλογές» είναι η απόδειξη ότι κανένας από τους δύο ψευδομονομάχους δεν έχει απάντηση για το πώς πρέπει να πάει η χώρα.

Είναι απόδειξη της εκλογικής τους ανασφάλειας.

Είναι η επίγνωση τους ότι ο ελληνικός λαός ανατοποθετείται. Ότι όλα είναι ανοιχτά.

Γι αυτό, η ανασφάλεια τους και η απελπισία τους έρχεται ως ερώτημα σε εμάς. Απαντούμε στις αγωνίες τους και τις ανασφάλειες τους:  “Αρχίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για την Ελλάδα. Γιατί αυτές εσείς θα αναγκασθείτε να ακολουθήσετε και όχι εμείς την δική σας δίψα για εξουσία».

Αποστολή της παράταξης μας δεν είναι να σώσουμε τον καταρρέοντα κ. Τσίπρα, ούτε να σταθεροποιήσουμε τον αιωρούμενο κ Μητσοτάκη.

Χρέος της παράταξης μας είναι να εγγυηθούμε την ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας. Και αυτό θα πράξουμε με συνέπεια- όπως πάντα έκανε η παράταξη μας.

Εμείς με αλλαγή των συσχετισμών μπορούμε να είμαστε ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων.

Έχουν ήδη νιώσει τη δυναμική μας και γι’ αυτό προσπαθούν να μας χτυπήσουν με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο.

Σε κάθε περίπτωση εμείς συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή τη νομή αξιωμάτων δεν θα γίνουμε. Γιατί αυτή θα είναι μια αδύναμη Κυβέρνηση που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, που δεν μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας.

Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!

Κίνημα Αλλαγής – καταλύτης των εξελίξεων

Στις ερχόμενες εθνικές εκλογές Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα ηχηρό όχι στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ. Όχι στο χθες. Όχι στη συντήρηση.

Σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΙ σε προοδευτική αλλαγή.

Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος. Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους.

Μια νέα διακυβέρνηση που θα ενώνει αντί να διχάζει.

Στις ερχόμενες εκλογές, ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα μεγάλο ΝΑΙ, σε ένα καινούργιο όραμα.

Σε μια Άλλη Ελλάδα.

Μια χώρα Ισχυρή στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Με ενισχυμένη αξιοπιστία, στην αυγή της νέας εποχής, η Ελλάδα οφείλει να έχει ένα πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, δικής της ιδιοκτησίας.

Ένα πρόγραμμα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Είναι τώρα η ώρα, δεσμευόμαστε :

Να ανασυγκροτήσουμε τη Δημοκρατία μας, με μια Νέα Μεταπολίτευση.

Να ανασυντάξουμε την Πολιτεία μας, με βάση ένα Αποκεντρωμένο, Σύγχρονο Κράτος.

Να θέσουμε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Ελλάδα», την πρότασή μας για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Να ξαναχτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Να δημιουργήσουμε ξανά μια Ελλάδα δυνατή, ισχυρό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να ανοίξουμε ένα δρόμο ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας.

Μας ρωτούν συχνά με ποιον είστε πιο κοντά και με ποιον πιο μακριά. Απαντώ ευθέως με κανέναν από τους δυο. Είμαστε κάτι ριζικά διαφορετικό.

Είμαστε με την Ελλάδα που μπορεί και θέλει να ζήσει διαφορετικά.

Με την Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί.

Είμαστε με όλους αυτούς που απαιτούν.

Να ανακτήσουν το δικαίωμα τους στην Αξιοπρέπεια.

Αξιοπρέπεια για τη ζωή τους, για την πατρίδα.

Είμαστε με όλους αυτούς που ξέρουν ότι χωρίς μια νέα μεγάλη και  ριζοσπαστική αλλαγή δεν μπορεί ούτε ο τόπος, ούτε η ζωή τους να ξεφύγουν από τα δεσμά της κρίσης.

Αυτούς που απαιτούν την Αλλαγή.

Είμαστε με όλους αυτούς που νιώθουν, που ξέρουν ότι η απαίτηση  τους για Αξιοπρέπεια, η απαίτηση τους για Αλλαγή προϋποθέτει πριν και πάνω απ’ όλα μια πραγματική Πολιτική Ανατροπή.

Είμαστε με αυτούς που γνωρίζουν ότι μας αξίζει και μπορούμε, να ζήσουμε καλύτερα.

Για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω. Για να μη φύγουν άλλα μακριά.

Για μια χώρα με περισσότερο Φως, Αισιοδοξία, Δικαιοσύνη.

Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει άλλο!