Φ.Γεννηματά: Από την κάλπη αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε «και χαμένος και καμένος»

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2019

Ομιλία Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Χθες κ. Τσίπρα μιλώντας στη Βουλή όσα καταγγείλατε ότι δήθεν πολεμάτε χαρακτηρίζουν εσάς και την Κυβερνητική πολιτική σας. Δεν έχετε πάρα να κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας : “Πελατειακό Κράτος”, “Θεσμική Παρακμή”, “Διαπλοκή”, “Απαξίωση Θεσμών”. Σαν το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ όσα είπατε σχημάτισαν το δικό σας πρόσωπο.

Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας, αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιό από το παλιό.

Από δήθεν εκφραστής της αριστεράς στην εξουσία, αποδείχθηκε ότι πολύ εύκολα γυρίσατε την πλάτη στους συντρόφους σας και πορευτήκατε με την ακροδεξιά από συνειδητή επιλογή.

Γίνατε το βαρίδι της αριστεράς.

Από δήθεν εκφραστής της προόδου, αποδείχθηκε ότι εσείς θέλατε απλά να καταλάβετε την εξουσία με κάθε μέσο.

Χρησιμοποιήσατε τα παραθεσμικά συστήματα της βαθιάς δεξιάς. Μήπως για αυτό τώρα σας το ανταποδίδουν;

Δώσατε συγχωροχάρτι στην Καραμανλική περίοδο. Πως αλλιώς θα έφταιγαν για όλα το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου.

Θα σκίζατε τα μνημόνια και σκίσατε τη μεσαία τάξη.

Περάσατε τη θηλειά στο λαιμό του Ελληνικού λαού.

Διχάζετε με τους χειρισμούς σας την κοινωνία.

Ειλικρινά θα σας το πω με το χέρι στην καρδιά ανατρίχιασα ακούγοντας σας να ξύνετε τις πληγές του Εμφυλίου από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής τις προάλλες.

Από το ίδιο βήμα που ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Γεννηματάς έκλεισαν με τη φωνή τους και το έργο τους αυτές τις πληγές.

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε στοχοποίηση βουλευτή.

Κάθε απειλή, κάθε επίθεση στη Βουλή και τη Δημοκρατία. Αυτή είναι άλλη μια διαφορά μας. Εσάς τώρα σας ενόχλησε μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια,

Εμείς θα είμαστε σταθερά και πάντα απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθεί να περιορίσει το δικαίωμα στην έκφραση και στην πολιτική άποψη, ακόμη και εκείνων που πριν από λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσαν στη βία και τους προπηλακισμούς εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση και ανοχή του κ. Τσίπρα.

Οι πολιτικές διαφορές λύνονται μόνο στις κάλπες: εκεί σας περιμένει ο ελληνικός λαός!

Υποθηκεύσατε τη δημόσια περιουσία, τα μνημεία στο Υπερταμείο, από τον Λευκό Πύργο ως την Κνωσσό, μέχρι και τους τάφους των Βενιζέλων.

Πώς να μην χαμογελάει η Μέρκελ στο πλάι σας .

Όλες οι αποφάσεις βαραίνουν εσάς. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές στείρας λιτότητας που αυτή η δήθεν Αριστερή κυβέρνηση εφαρμόζει, βαραίνουν εσάς.

Έλεγε ο συνεταίρος σας ότι θα σας μάθει να γράφετε και με το δεξί. Μόνο που εσείς το παρακάνατε . Μόνο με το δεξί χέρι γράφετε πλέον Κύριε Τσίπρα. Και υπογράφετε με το δεξί αυτό είναι το χειρότερο από όλα.

Και τώρα δεν διστάζετε να κάνετε κουρελού την ίδια τη δεδηλωμένη. Τη βάση της Δημοκρατίας.

Αν έχετε τη δεδηλωμένη, αν έχετε 151 βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνησή σας, ψηφίστε με αυτούς τους βουλευτές και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιος και τι σας εμποδίζει; Πλειοψηφία α λα καρτ δεν υπάρχει στις Δημοκρατίες κ.Τσίπρα.

Η Δημοκρατία δεν είναι αριθμητική. Είναι ουσία. Η Δημοκρατία βέβαια στην Αθήνα έχει ζήσει καλύτερες μέρες.

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δανεικοί πρόθυμοι ακροδεξιοί που σας στηρίζουν με τους αγνούς ιδεολόγους της αριστεράς που σας ψήφισαν ελπίζοντας και προσδοκώντας σε καλύτερες μέρες ακόμα και με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιστορικά και μη.

Καμία.

Αυτή η ανασκόπηση δεν σας ευνοεί. Ότι και αν θυμηθούμε από τα έργα και τις ημέρες σας ένα είναι βέβαιο. Εσείς είστε ο χαμένος. Δεν υπάρχει νερό λήθης για τη ζημιά, δεν υπάρχει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τις αμαρτίες σας.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μέρα που περνά με εσάς Πρωθυπουργό και την όποια Κυβέρνησή σας, είναι μια χαμένη ημέρα για την Ελλάδα, είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την ζωή κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.

Κύριε Τσίπρα, ξέρω ότι δυσκολεύεστε αλλά πάρτε το απόφαση, έχετε τελειώσει.

Φύγετε τώρα…αυτό μόνο μπορείτε να προσφέρετε.

Φοβάστε, τρέμετε την κρίση του λαού.

Προσπαθείτε να κερδίσετε μερικούς μήνες ακόμη εξουσίας, να ξορκίσετε τη στιγμή των εκλογών και επικαλείστε διάφορα θέματα που δήθεν δεν προλάβατε να ολοκληρώσετε.

Και για να τελειώνουμε και με το δούλεμα κ. Τσίπρα περί των κρίσιμων θεμάτων

που δήθεν «καθιστούν αναγκαία» την παράταση της παραμονής σας στην εξουσία.

Τι κάνετε αλήθεια δύο χρόνια τώρα που σας προειδοποιούμε ότι η εγκατάλειψη των Νόμων του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών;
Τι κάνατε επίσης εδώ και μήνες που προτείνουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από τον διάλογο των ίδιων των κοινωνικών εταίρων και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;
Γιατί δεν υιοθετήσατε τόσο καιρό τις σχετικές ρυθμίσεις και για τα δύο αυτά θέματα που περιλαμβάνονται στην σχετική πρόταση νόμου που καταθέσαμε;

Τώρα σας έπιασε ο πόνος;

Αλλά και στα θεσμικά ζητήματα που επικαλείστε κ. Τσίπρα η υποκρισία περισσεύει…

Τι κάνατε αλήθεια για την Συνταγματική Αναθεώρηση;

Δύο ολόκληρα χρόνια σπαταλήσατε , σε ανούσιες παράτες και παρά-θεσμικές διαδικασίες και τώρα με fast track διαδικασίες υπονομεύετε ουσιαστικά κάθε προοπτική διαμόρφωσης συναινέσεων και οδηγείτε σε μια απονευρωμένη Αναθεώρηση με καθαρά μικροκομματική οπτική!

Άκουσε ο Ελληνικός λαός την θέση των πολιτικών κομμάτων για το Σύνταγμα; τίποτε απολύτως. Αρχίσατε και τελειώσατε την αναθεωρητική διαδικασία με την ομιλία σας κύριε Τσίπρα

Επειδή όμως ο τόπος χρειάζεται εκλογές και για να τελειώνουμε με το «επιχείρημα φερετζέ» προτείνω:

Α) Ορίστε ημερομηνία εκλογών.

Β) Προλαβαίνουμε μια χαρά να ψηφίσουμε πριν τη διάλυση της Βουλής, άμεσα την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των Υπουργών, αλλά και όλων των άρθρων για τα οποία υπάρχει ευρύτερη συμφωνία των κομμάτων.

Γ) Πάμε σε εθνικές εκλογές.

Δ) Δεσμευόμαστε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφίσει η επόμενη Κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, πρέπει να αφορά τις διατάξεις που περιλαμβάνονται και στην Πρόταση Νόμου που το Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει στη Βουλή ,ιδιαίτερα όσον αφορά:

1ον Την αύξηση των κατώτερου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής σύμβασης.

2ον Την προστασία της Α΄ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.

3ον Τις 120 δόσεις για την εξόφληση υποχρεώσεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εμείς δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Δεσμευτείτε επιτέλους και εσείς κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη.

Ότι αυτή θα είναι η προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης όποια και αν είναι αυτή.

Όπως επίσης και

Ότι θα δημιουργήσουμε ειδική διακομματική Επιτροπή όπου με άνεση χρόνου και χωρίς άγονες συγκρούσεις ,θα διευθετηθούν τα θέματα των διακριτών σχέσεων κράτους-εκκλησίας, μέσα από διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος, το Πατριαρχείο και τον κλήρο. Για να τελειώνουμε με όλα τα προσχήματα.

Οφείλετε να πάρετε καθαρή θέση γι’ αυτά τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια μας κρατούν πίσω.

Σας είπα και χθες πυροβολούμε τα πόδια μας.

Ξυπνήστε επιτέλους.

Γι’ αυτό έκανα την παραπάνω πρόταση για να φύγουμε από τα αδιέξοδα.

Χρειάζεται αλλαγή σελίδας. Νέα αρχή, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί. Είναι απόλυτα τοξικός.

Δεν τον εμπιστευόμαστε, αλλά κυρίως δεν τον εμπιστεύεται ο Ελληνικός λαός. Κουράσατε μετρηθήκατε καταγράφηκε ότι ειστε λίγος.

Η δεξιά του κ.Μητσοτάκη δεν αποτελεί λύση. Εμμένει στις συντηρητικές συνταγές της, λαχταρά μόνο να επανακάμψει στην εξουσία.

Συμμετέχει συνειδητά και αυτή στο επικίνδυνο παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης για να κρύψει την ταύτιση της με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και να ενώσει τα κομμάτια της , με μόνο στόχο την αύξηση της δύναμης της.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο διχασμός και η πόλωση μόνο σε νέες περιπέτειες οδηγούν τον τόπο.

Εμείς το Κίνημα Αλλαγής, ο μόνος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αντιπαρέρχομαι τις προσπάθειες για απομιμήσεις και αντιγραφές, από εκείνους που ειδικευόμαστε στο fake και στο copy paste, ζητάμε καθαρή εντολή για να ενώσουμε τους Έλληνες, για να εγγυηθούμε προοδευτική διακυβέρνηση, πραγματικά αυτή τη φορά.

Όχι κάλπικη.

Ας ανοίξει ο δρόμος με το ΟΧΙ μας στην σημερινή ψηφοφορία.

Και με την απαίτηση σύμφωνα με την θέληση του Ελληνικού λαού για προσφυγή στην κρίση του, για άμεσες εκλογές.

Και από την κάλπη αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε “Και Χαμένος και Καμένος”.

Το στίγμα του συνεταιρισμού με τον ακροδεξιό Καμμένο θα σας ακολουθεί εσαεί.

Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας για μια Κυβέρνηση που καταρρέει.

Απέναντι στο δικό σας διχασμό, έχουμε το δικό μας ενωτικό μήνυμα και το στέλνουμε στον Ελληνικό λαό.

Εσείς στήνετε τοίχους κι εμείς χτίζουμε γέφυρες.

Γέφυρες στέρεες και σταθερές.

Γέφυρες ελπίδες και προοπτική