Επιστολή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Αντ. Συρίγο, για το σκάνδαλο στο προσφυγικό

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2018

Επιστολή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης, προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Αντ. Συρίγο, για το σκάνδαλο στο προσφυγικό

Προς:
τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,
Βουλευτή κ. Αντ. Συρίγο

κ. Πρόεδρε,

Οι δημόσιες καταγγελίες του Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου για «εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον εμπλεκόμενο κρατικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠ.ΕΘ.Α., όσο και από Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους» εγείρουν ένα μείζον θέμα κινδύνου συγκάλυψης του σκανδάλου στο προσφυγικό. Υπενθυμίζω ότι μετά τις καταγγελίες, ο κ. Ηλιόπουλος πάφθηκε των καθηκόντων του με απόφαση του Υπουργού κ. Βίτσα και ενώ προηγουμένως είχε ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση των σκανδάλων. Πρόκειται για τον τρίτο Διευθυντή που παύεται, αντικαθίσταται ή παραιτείται από την εν λόγω θέση (Α. Καραγγελή, Π. Νίκας, Α. Ηλιόπουλος) τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ σε παραίτηση οδηγήθηκαν προηγουμένως οι Γεν. Γραμματείς Υποδοχής κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Τ. Σαλτερής, ο πρώτος εξ αυτών με καταγγελίες περί σκανδάλων στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, προφανώς, δεν κρίνουμε ότι είναι επαρκείς οι απαντήσεις του Υπουργού κ. Βίτσα, ούτε μπορούμε να ανεχθούμε την επιχείρηση απαξίωσης και εκφοβισμού όσων τόλμησαν να προβούν σε αυτές τις καταγγελίες. Η διερεύνηση τους σε ποινικό επίπεδο είναι πλέον ζήτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά σε πολιτικό επίπεδο είναι ζήτημα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Με την παρούσα σας ζητώ να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και να καλέσει σε ακρόαση τον κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου πρ. Διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να έχουν οι Βουλευτές τη δυνατότητα άμεσης γνώσης των καταγγελιών και υποβολής ερωτήσεων.

Δεδομένης της νοσηρής κατάστασης που διαμορφώνεται από τον κίνδυνο συγκάλυψης του σκανδάλου στη διαχείριση των πόρων για το προσφυγικό και της ανθρωπιστικής κρίσης που επικρατεί στα ΚΥΤ, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Επιτροπής να αντιδράσει άμεσα.

Με εκτίμηση,
Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου