Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την μη περικοπή των συντάξεων

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2018

Δευτερολογία Γιάννη Κουτσούκου, στην Ολομέλεια της Βουλής για την μη περικοπή των συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας θεωρητικοποιεί και αγιοποιεί τον Γενιτσαρισμό για να πλήξει το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυνισμός και ο Μακιαβελισμός σε όλο τους το μεγαλείο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είδατε ότι παρακολουθήσαμε, οι εισηγητές των κομμάτων, με ιώβεια υπομονή μια θεατρική παράσταση που κράτησε κανένα τρίωρο εδώ το μεσημέρι και μια αντιπαράθεση του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, η οποία δεν έδωσε τη δυνατότητα στους συναδέλφους που είχαν γραφτεί να μιλήσουν και να φωτίσουν διάφορες όψεις αυτού του νομοσχεδίου. Κατά συνέπεια, η δική μου τοποθέτηση θα προσπαθήσει να πιάσει μερικά από τα ζητήματα που δεν έχουν αναδειχθεί.

Θα ήθελα να σημειώσω πρώτα ότι σ’ αυτήν την παράσταση που δόθηκε το μεσημέρι κεντρικός στόχος ήταν η παράταξή μας. Αναφέρθηκαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας, κύριε Πρόεδρε, θεωρητικοποίησε τη στάση του γενιτσαρισμού των στελεχών που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ, διότι – όπως είπε- δεν τους εξέφραζαν οι αποτυχημένες ηγεσίες, και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουν Βουλευτές και Υπουργοί.

Έχει ξεχάσει ο κ. Τσίπρας ότι στην πολιτική δεν λειτουργεί η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ότι και αυτοί είναι υπεύθυνοι για όσα κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ σήμερα ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος και είναι οι συγκεκριμένοι που στήριζαν τις ηγεσίες και ψήφιζαν με τα δυο τους χέρια τα μνημόνια. Είχαν ψηφίσει δυο και ψήφισαν και άλλα δυο με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τέσσερα.

Εκείνο, όμως, που είναι αποτροπιαστικό, είναι το γεγονός ότι αυτούς τους γενίτσαρους ο κ. Τσίπρας του αγιοποιεί και όσους φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πάνε κάπου αλλού τους λέει απολειφάδια. Δηλαδή, ο κυνισμός και ο μακιαβελισμός σε όλο τους το μεγαλείο!

Φθάσαμε δε σ’ αυτήν τη μεσημεριανή παράσταση να ζήσουμε και το εξής αμίμητο και πρωτοφανές. Ο καθ’ έξιν συκοφάντης όλων των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ, ο συνεταίρος του κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος, που έχει συκοφαντήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της «17 Νοέμβρη», τον Κώστα Σημίτη που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, τον Γιώργο Παπανδρέου που έδωσε τη μάχη για να μην χρεωκοπήσει η χώρα, να υπερασπίζεται το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

Αυτά και άλλα πολλά είδαμε και όφειλα ως εκπρόσωπος του χώρου που στάθηκα με συνέπεια και σταθερότητα και στα δύσκολα και στα εύκολα να τον υποστηρίξω, γιατί αυτός ο χώρος, κύριε Πρόεδρε, το ξέρετε πολύ καλά, έχει τεράστια προσφορά με χιλιάδες στελέχη, Βουλευτές εκατοντάδες που πέρασαν από εδώ, Υπουργούς, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη και δεν δεχόμαστε να τα σπιλώνουν αυτοί που τους έφερε η κρίση στην εξουσία χάριν των ψεμάτων.

Οι κύριοι Υπουργοί, θα έλεγα, που πέρασαν από το Βήμα με ευπρέπεια –δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τον λόγο τους ως απρεπή- όπως για παράδειγμα η κ. Αχτσιόγλου, προσπάθησε να μας πει ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Λέει, μέσο όρο τις ίδιες συντάξεις δίνουμε. Παραλίγο βέβαια να μας φορτώσει νωρίτερα το γεγονός ότι δίναμε υπερβολικές συντάξεις και ήταν ελλειμματικός ο ΕΦΚΑ, γι’ αυτό αυτοί αναγκάστηκαν να κάνουν περικοπές και να αυξήσουν τις εισφορές, για να βγει πλεονασματικό το ισοζύγιο.

Εάν ήταν έτσι, κυρία Υπουργέ, να είμαστε όλοι ίδιοι, από πού προκύπτουν οι διαφορές των 3 δισεκατομμυρίων που λέει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, που έχετε μπροστά σας, ότι κοστίζουν οι περικοπές για ένα έτος μόλις, το 2019 και που όπως είπα στην τοποθέτησή μου, είναι περίπου 2.250 ευρώ για κάθε συνταξιούχο; Αυτές οι περικοπές συνεχίζονται και στους νέους και σας έδωσα τα παραδείγματα του δημοσίου υπαλλήλου με τριάντα πέντε χρόνια που έχει 330 ευρώ λιγότερη σύνταξη, του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα με έντεκα χιλιάδες πεντακόσια ένσημα που έχει 438 ευρώ λιγότερα και της χήρας, αυτό το έγκλημα που κάνατε, όπου από 1.079 ευρώ θα πάρει 624 ευρώ, δηλαδή 455 ευρώ λιγότερα.

Άρα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάνατε περικοπές συνειδητά και κάτω από την οργή του κόσμου τις παίρνετε πίσω. Όμως, το έκτρωμα που υπηρετείτε, που τριχοτομεί το συνταξιοδοτικό σε παλιούς, μεταβατικούς και νέους, δεν το αλλάζετε. Και αν δεν το αλλάξετε, θα βρίσκετε μπροστά σας συνεχώς καινούργια προβλήματα.

Στη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν μερικές τροπολογίες που αξίζει κανείς να τις σχολιάσει. Ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε την τροπολογία για την κατάργηση του φόρου στο κρασί και μας είπε ότι και εκεί εκβιάστηκαν και είχαν να διαλέξουν μεταξύ του φόρου στην ιδιωτική εκπαίδευση και του φόρου στην παραγωγή. Έβαλαν φόρο όσο αξίζει η πρώτη ύλη, εκτός και αν δεν ξέρουν πόσο αξίζει η πρώτη ύλη, στην παραγωγή και τον καταργούν τώρα.

Για το φόρο στις μικρές ζυθοποιίες δεν μας είπε τίποτα. Για την εστίαση δεν μας είπε τίποτα.

Η κ. Παπανάτσιου έφερε μία τροπολογία εξήντα σελίδες. Και φυσικά, δεν θα την ψηφίσουμε ακόμα και σωστή να είναι, διότι δεν προλαβαίνουμε να την αποκωδικοποιήσουμε. Ρωτώ την κ. Παπανάτσιου εδώ και έξι μήνες: Τι γίνεται με τις έξι χιλιάδες που η ίδια είπε στη Βουλή ότι είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις των δημοσιονομικών ελέγχων και κινδυνεύουν να παραγραφούν; Αυτό προσπαθεί να θεραπεύσει με την τροπολογία; Πόσες έχουν παραγραφεί; Ποιους αφορούν; Τι φορολογητέα ύλη έχουνε; Καταγγελίες είναι; Υπερβάσεις προϋπολογισμών είναι; Τι ακριβώς γίνεται;

Επίσης, ήθελα να πω ότι αν η Κυβέρνηση είχε μελετήσει στοιχειωδώς την τροπολογία που έχουμε καταθέσει τα περιλαμβάνει όλα σε 18 άρθρα, θα έκανε σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Και μας φέρνει εδώ μία θετική, κατά την άποψή μου, ρύθμιση για την πριμοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους μέχρι είκοσι πέντε ετών, αλλά είναι λειψή, γιατί δεν αφορά τις νέες θέσεις εργασίας. Εμείς έχουμε προτείνει απαλλαγή πενταετή.

Μας φέρνει μία θετική ρύθμιση εδώ που έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Διάβασε την πρότασή μας. Πάει η υπηρεσία στους δήμους, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των υπηρετούντων σήμερα με έναν τρόπο που θα τους διασφάλιζε, δηλαδή με προσωποπαγείς θέσεις. Εν τούτοις, τη θεωρούμε σωστή και θα την ψηφίσουμε.

Αναφέρθηκε ένας συνάδελφός της Πλειοψηφίας νωρίτερα στη Βουλευτική τροπολογία του κ. Κοντονή για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων. Είπε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ναι, πρέπει να γίνει. Διότι σήμερα, υπάρχει το μακρύ χέρι του εφόρου, ηλεκτρονικά, στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων και κατά κύριο λόγο, των αγροτών που παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις.

Εκείνο που έχει σημασία, όμως, είναι ότι η κ. Παπανάτσιου που ξέρει τα θέματα, στη ρητορεία της προηγουμένως μας είπε ότι τις επιδοτήσεις εμείς τις φορολογήσαμε και ότι αυτοί περιόρισαν τη φορολογία.

Η κ. Παπανάτσιου ψεύδεται, διότι ξέρει πάρα πολύ καλά ότι ο ν.4171, άρθρο 21 λέει ότι ειδικά για τους αγρότες τα έσοδα προσδιορίζονται από την άσκηση της παραγωγικής δραστηριότητας γεωργού, κτηνοτρόφου, υλοτόμου, δασοκόμου. Δεν λέει πουθενά επιδοτήσεις. Τις επιδοτήσεις τις προσέθεσε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 72 του ν.4330.

Ε, πείτε και μια φορά αλήθεια. Τόσο μεγάλο διαζύγιο έχετε πάρει με την αλήθεια, κύριοι Υπουργοί; Πείτε και μία αλήθεια. Πείτε ότι τις φορολογήσατε, ότι κάνατε λάθος και θα το διορθώσετε.

Επίσης, την πρότασή μας για τα ΑμεΑ, γιατί δεν την κάνετε δεκτή, κύριοι Υπουργοί; Τι λέμε για τα ΑμεΑ; Λέμε αυτά που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, την εκπαίδευσή τους, να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ ή να πάνε στον χαμηλότερο συντελεστή. Τη ρύθμιση για τα μπαστούνια και τις συσκευές Braille θα την ψηφίσουμε, αλλά είναι λειψή. Δεν φτάνει.

Βεβαίως, έχουμε καταθέσει, όπως σας είπα νωρίτερα, μία σειρά από τροπολογίες, τις οποίες πρέπει να τις αντιμετωπίσετε. Είδατε που έφτασε η θερμοκρασία στην ορεινή Ελλάδα, κύριοι Υπουργοί; Είδατε ότι χιονίζει; Λοιπόν, τη ρύθμιση Σκουρλέτη που θα έδινε τα 15 εκατομμύρια πρόσθετα στις ορεινές περιοχές θα την υλοποιήσετε; Θα κάνετε αποδεκτή την πρόταση μας για να επανέλθει το ποσό του πετρελαίου θέρμανσης πριν την περικοπή που έκανε η Κυβέρνησή σας; Θα λύσετε τέτοια θέματα ή θα περιμένετε μετά τις εκλογές;

Με αυτά, λοιπόν, θα τοποθετηθώ με την ψήφο μου σε όποιες από τις τροπολογίες είναι θετικές, ακόμα και σε εκείνες που είναι λειψές.

Προφανώς, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα εισηγητικά, ότι με μεγάλη χαρά θα ψηφίσουμε την πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει για τη μη περικοπή των συντάξεων. Χαιρόμαστε που η Κυβέρνηση θα ξεψηφίσει τη δική της. Την καλούμε να υλοποιήσει και το υπόλοιπο μέρος της προτάσεις μας για να αλλάξουμε αυτό το τερατούργημα που λέγεται «νόμος Κατρούγκαλου».

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.