Ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής για την ΚΥΑ:
«ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΟΙΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΣΚΟΠΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ»

Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για ακόμη μία φορά μας αποδεικνύει τόσο την έλλειψη στρατηγικής για τον κορυφαίο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, την Ναυτιλία, όσο και την επικίνδυνη ανικανότητα της να εφαρμόσει μία αναπτυξιακή Νησιωτική Πολιτική.

Με την έκδοση της ανωτέρω ΚΥΑ, η Κυβέρνηση, ακόμα και αν διατείνεται ότι τα Μνημόνια αποτελούν παρελθόν, παραμένει πιστή στην εμμονική και καταστροφική πολιτική της να επιβάλλει φόρους σε οτιδήποτε υπάρχει, πλήττοντας τον θαλάσσιο τουρισμό και αγνοώντας για ακόμα μία φορά, μετά την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά, τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής νησιωτικότητας, που προστατεύονται από το Σύνταγμα μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει ΦΠΑ 24% στις αγορές επαγγελματικών σκαφών, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα και το ΦΠΑ στο σύνολο των υπηρεσιών που σχετίζονται με την παραπάνω κατηγορία σκαφών, φέρνει την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες της, τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και εκτός, οι οποίες δεν επιβάλλουν κανέναν σχετικό φόρο ή παρέχουν σχετικές απαλλαγές σε όλα τα σκάφη που εισέρχονται στα ύδατα τους.

Κατά συνέπεια, πλήττει όχι μόνο τον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και τα υποστηρικτικά του επαγγέλματα, καθώς οδηγεί:

· σε μη ελκυστική ελληνική σημαία ιδιαίτερα σε σχέση με γειτονικές χώρες.

· στην αποεπένδυση στο συγκεκριμένο κλάδο, με αύξηση της ανεργίας, λόγω αύξησης της χρέωσης ναύλωσης, σε σχέση με τους ανταγωνιστές .

· στην απώλεια έργου από την Ναυπηγοεπισκευή και τις περιφερειακές υπηρεσίες αυτής.

· σε μείωση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και στους περιφερειακούς λιμένες και μαρίνες αφού τα σκάφη μόνο θα διέρχονται από τη χώρα.

· σε απώλεια εισοδήματος από τις ναυλώσεις με άμεση επίπτωση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, αναλογιζόμενο τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον αναπτυξιακό τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χειμάζουσα και πολύπαθη Ελληνική Οικονομία.