Ανακοίνωση Τομέα Παιδείας Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2018

Όπως συνέβη σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έτσι και το σύστημα εισαγωγής των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετατράπηκε σε προεκλογικό εργαλείο για ψηφοθηρικούς λόγους .Η δήθεν κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων μεταμορφώνεται , ένα χρόνο μετά, σε ένα άλλο σύστημα εξετάσεων που είναι διάτρητο και «τζογαδόρικο».

Για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

  • Οι αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να έχουν να κάνουν με τον πολίτη που θέλουμε. Αρχίζοντας με τις αναγκαίες παρεμβάσεις από την προσχολική και καταλήγοντας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Υπουργός ξεκινά αντίστροφα. Η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος δεν επιτυγχάνεται με αλλαγές μόνο στο εξεταστικό.
  • Το κύριο ζήτημα είναι ότι το νέο σύστημα με τους υποψήφιους των δύο ταχυτήτων, «σκοντάφτει» ιδιαίτερα στο θέμα του αδιάβλητου, που δεν διασφαλίζεται με τις κατά τόπους εξετάσεις.

Δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο το θέμα της «διαφάνειας» για την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα, ένα θετικό κεκτημένο για δεκαετίες.

  • Ο τίτλος Εθνικό Απολυτήριο στην πρόταση του Υπουργείου είναι ψευδεπίγραφος μιας και οι διαδικασίες που προβλέπονται δεν διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία.
  • Το προπαρασκευαστικό έτος, έτσι όπως προτείνεται, έχει έντονο φροντιστηριακό χαρακτήρα και δεν συνοδεύεται με ταυτόχρονη ενίσχυση του Γυμνασίου και των άλλων 2 τάξεων του Λυκείου. Δεν συμβάλει επομένως στην εμβάθυνση της γενικής παιδείας.
  • Η διάκριση των Σχολών, από τη μια σε αυτές που η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων και από την άλλη σ’ εκείνες μέσω Εθνικού Απολυτηρίου, θα δημιουργήσει έναν ιδιότυπο «τζόγο» σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόβλεψη της επόμενης χρονιάς. Θα αδικήσει τους μαθητές που θα πάρουν μέρος στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και θ’ αποτύχουν έναντι εκείνων που θα δηλώσουν το Τμήμα της προτίμησής τους απλά με τη χρήση του Εθνικού Απολυτηρίου.

Το Κίνημα Αλλαγής  έχει ξεκάθαρες θέσεις  που δεν ταυτίζονται ούτε με τις θέσεις του  Σύριζα ούτε φυσικά με αυτές της ΝΔ.

Εμείς είμαστε  υπέρ της θεσμοθέτησης του Εθνικού Απολυτηρίου, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρας . Ενός Εθνικού Απολυτηρίου όμως αξιόπιστου , με εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα, με διαδικασίες εξετάσεων αδιάβλητες  και με ενισχυμένο τον αυτόνομο παιδαγωγικό και μορφωτικό  ρόλο του Λυκείου. Το Εθνικό Απολυτήριο θα πρέπει να είναι το κύριο προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ,ενώ τα Τμήματα θα καθορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής με συντελεστές βαρύτητας.

Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας προχωράει  σε  σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το μέλλον της νέας γενιάς χωρίς διάλογο και συναίνεση.
Εμείς είμαστε πάντα ανοικτοί στο  διάλογο ιδιαίτερα στα θέματα Παιδείας.
Για αυτό το Κίνημα Αλλαγής,  θέτοντας πάνω από κομματικά συμφέροντα το μέλλον της νέας γενιάς, θα δώσει και πάλι τη μάχη για να ακυρωθούν διατάξεις και να βελτιωθούν άλλες ,όπως άλλωστε πάντα πράττει.