Π.Χρηστίδης: Ποτέ άλλοτε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, δεν έχει υπάρξει τέτοια ωμή προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη

Αθήνα, 6 Ιανουαρίου 2019

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο dikastiko.gr

Ερ: Με τα μέχρι δεδομένα και όσα έχουν αποκαλυφθεί τελευταία, θεωρείτε πως η υπόθεση Novartis είναι ένα σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις ή μια σκευωρία με πολιτική στόχευση;

Απ: Η υπόθεση Novartis είναι ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο που διερευνάται σε όλο τον κόσμο, που αφορά βεβαίως και στην χώρα μας. Η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και στη χώρα μας από την δικαιοσύνη και ο καταλογισμός ευθυνών είναι απαραίτητος. Εμείς θέλουμε διαφάνεια για τους πάντες, πάντα και παντού. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο εκείνο που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, όπου πρώτα από όλα επιχείρησε να προεξοφλήσει την καταδικαστική απόφαση για μια σειρά πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα, εφόσον όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν ανατραπούν, φαίνεται ότι κάποιοι προσπάθησαν με απαράδεκτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, με πρακτικές που θυμίζουν παρακράτος και παραδικαστικό κύκλωμα να εμπλέξουν πολιτικούς της αντιπάλους, πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς της χώρας. Ο χειρισμός αυτός εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί ένα άλλο μεγάλο στίγμα που πλήττει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης, την διάκριση των εξουσιών και εν τέλει την ίδια την δημοκρατία στη χώρα μας. Εύχομαι πολύ γρήγορα η υπόθεση να διαλευκανθεί και στις δυο εκφάνσεις της διότι όσα ζούμε παραπέμπουν σε ιλαροτραγωδία.

Ερ: Πιστεύετε πως η Δικαιοσύνη έχει γίνει εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης τα τελευταία χρόνια; Διαχρονικά (και από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) δεν έχουν γίνει ανάλογα λάθη στη Δικαιοσύνη;

Απ: Δεν έχει γίνει ποτέ τίποτα ανάλογο. Ποτέ άλλοτε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα λειτουργεί και εξελίσσεται στην Ελλάδα, δεν έχει υπάρξει τέτοια ωμή προσπάθεια παρέμβασης στην δικαιοσύνη, με μεθοδεύσεις και ευθείες απειλές από κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όταν οι δικαστικές αποφάσεις δεν τους ήταν αρεστές. Οι παρεμβάσεις αυτές, συνιστούν όπως τόνισε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, θεσμική εκτροπή.

Και οφείλει κάθε προοδευτικός πολίτης και ειδικά όσοι αγωνίστηκαν στα χρόνια της Μεταπολίτευσης να εδραιώσουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη Δημοκρατία, να αναλογιστούν τι προκαλούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ερ: Σας αποδίδεται (ως ΠΑΣΟΚ) η κατηγορία των «διεφθαρμένων στελεχών» με την επίκληση συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Τι διδάσκουν στο Κίνημα Αλλαγής αυτά τα παραδείγματα;

Απ: Στην πολύχρονη πορεία της παράταξής μας και στα τόσα χρόνια της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, που αποτυπώνονται με τεράστιο έργο που άλλαξε ουσιαστικά την μορφή της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας, μεταμορφώνοντας την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, υπήρξαν και στελέχη που ντρόπιασαν με τις πράξεις τους την παράταξη και πρόδωσαν τους δημοκρατικούς πολίτες. Όλους αυτούς εμείς πρώτοι τους απομακρύναμε αμέσως μόλις αποκαλύφθηκαν οι πράξεις του και τους στείλαμε να απολογηθούν στην δικαιοσύνη, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κουκουλώσουμε κάτι και να αποφύγουμε την κρίση του λαού. Οι αξίες, οι ιδέες, τα ιδανικά και η προσπάθεια εκατομμυρίων Ελλήνων που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική παράταξη δεν ξεχνιούνται, δεν αντιγράφονται, δεν κρύβονται, όση προσπάθεια και αν κάνει ο συνασπισμός της αλλοτριωμένης αριστεράς και της δεξιάς στη χώρα.

Ερ: Η αυτοκριτική σας για τα λάθη του παρελθόντος θα αποτυπωθεί και στις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση σχετικά με τα ζητήματα Δικαιοσύνης;

Απ: Ξέρουμε τι πήγε στραβά. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει αυτοκριτική όπως έχουμε κάνει εμείς. Αντίθετα, βλέπουμε ότι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ επιχειρούν να μακιγιάρουν μια εικόνα για τα πεπραγμένα τους. Αλλά οι συνέπειες των πολιτικών τους δεν κρύβονται. Οι προτάσεις μας για την συνταγματική αναθεώρηση είναι σαφείς και πλήρεις περιλαμβάνοντας προτάσεις για κάθε προοδευτική αλλαγή στην οποία πιστεύουμε. Άλλωστε η Φώφη Γεννηματά είχε καλέσει Τσίπρα και Μητσοτάκη να ανοίξουν έγκαιρα τη συζήτηση.

Στην πρόταση μας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και η διασφάλιση της πλήρους διάκρισης των εξουσιών.

Εμπλέκουμε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την αντικειμενικότητά της επιλογής αυτής.

Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε τη διαδικασία στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Προτείνουμε την συνταγματική πρόβλεψη της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

Ερ: Το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει στις εκλογές τη λαϊκή ψήφο για να στηρίξει την επομένη μια κυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιλέξει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων ακόμα κι αν χρειαστεί να προσφύγουμε σε νέες εκλογές;

Απ: Τίποτα από όσα σήμερα φαίνονται δεδομένα, δεν θα είναι μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οποίος κυκλοφορεί ανάμεσα στους πολίτες αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό τους και την αναζήτησή μιας μεγάλης αλλαγής που θα απαλλάξει τη χώρα από τις αλυσίδες της κρίσης, του διχασμού, του μαρτυρίου του Σίσυφου που ζουν εδώ και δέκα χρόνια.

Εμείς πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημιουργίας. Έχει έρθει η ώρα να υπογράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους που έχουν όρεξη να συμβάλλουν, να στηρίξουμε όσους χτυπήθηκαν από την κρίση, να πάρουμε από τις ελίτ που συνεχίζουν να ζουν παρασιτικά εις βάρος των πολλών και να δώσουμε σε όσους το έχουν ανάγκη.

Απέναντι στις κοκορομαχίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει το σχέδιο Ελλάδα, με άξονες που αφορούν κάθε Έλληνα.