Εισήγηση Γ.Μπελούκα, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κατά την τοπική συνέλευση της Τ.Ο. Ιεράπετρας (24/9/2018)

Ιεράπετρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

Με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ μπήκαμε, στην τελευταία προεκλογική χρονιά της κυβερνητικής θητείας σε κλίμα πόλωσης και ανοιχτής σύγκρουσης.
Χρειαζόμαστε επειγόντως την διαμόρφωση ενός εθνικού προοδευτικού σχεδίου για να βγούμε, όπως όλες οι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια, επιτέλους από την πολύχρονη κρίση και για να σταματήσει η χώρα να σέρνεται στην υπανάπτυξη και τη στασιμότητα.
Είναι επίσης απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη εθνικής στρατηγικής για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό δηλαδή που δεν έγινε με το ζήτημα των Σκοπίων, πριν οδηγηθούμε σε νέες εθνικές υποχωρήσεις.
Αντ’ αυτού οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδόθηκαν, στη ΔΕΘ, σε ένα παιχνίδι, πόλωσης, αοριστολογίας και εντυπώσεων, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα πορευτεί η χώρα το επόμενο διάστημα, μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές και πάλι διεθνές περιβάλλον.
Αυτό μας προϊδεάζει για το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που αν επικρατήσει, είναι βέβαιο πως θα βάλει τη χώρα σε νέες περιπέτειες με νέα τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία και νέα φορολογικά βάρη για την κοινωνία. Η δική μας στρατηγική έχει κεντρικό στόχο να αποτραπεί το πισωγύρισμα σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια και δεν πρέπει να ζήσουμε ποτέ ξανά. Θέλουμε να ανατρέψουμε, με την θέληση του ελληνικού λαού, τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση και ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Η επόμενη μέρα δε μπορεί να είναι ένα νέο 2010 με πλατείες αγανακτισμένων, προδότες και γερμανοτσολιάδες .
Κάνουμε ένα κάλεσμα προς όλους τους πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια πληγώθηκαν από την κρίση και τις συνέπειές της. Δεν πρέπει να ζήσουμε τα ίδια λάθη. Η γενιά μας και η γενιά των γονιών μας αξίζει, μπορεί και θέλει να αλλάξει σελίδα, ώστε η Ελλάδα να γίνει κυρίαρχη ξανά και η γενιά των παιδιών μας να μην ζήσει μέσα στην κρίση.
Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος, είμαστε ο μόνος δρόμος. Και θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, οδηγώντας τους Έλληνες σε μια νέα εθνική αφύπνιση. Όχι να μοιράσουμε καρέκλες και να υπογράψουμε νέα μνημόνια.
Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν για εμάς περιορισμένη απήχηση. Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, τα ποιοτικά και ποσοτικά τους χαρακτηριστικά. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω πως θυμάμαι πολύ καλά τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ’15 και το προεκλογικό κλίμα. Τότε μας έλεγαν ότι δεν θα μπούμε στη Βουλή και πήραμε το ποσοστό που μας δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Το τελευταίο διάστημα η πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά ο γραμματέας μας Μανώλης Χριστοδουλάκης και όλο το πολιτικό συμβούλιο οργώνουν την Ελλάδα . Κάθε φορά το κλίμα είναι και πιο καλό, πιο αισιόδοξο, πιο μαζικό. Κάθε φορά το κλίμα είναι και πιο κοντά στην πολιτική ανατροπή.
Ξέρουμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επιδιώξουν την πόλωση. Είναι η ίδια πόλωση που το 2010 δεν άφησε την χώρα να βγει από την κρίση, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έστησαν τις πλατείες αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Οι περικοπές στις συντάξεις φαίνεται ότι θα είναι καταλυτικό στοιχείο για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Με θεατρινισμούς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπέγραψαν πριν λίγους μήνες την μείωση των συντάξεων, κατηγορούσαν εμάς ως ψεύτες όταν το επισημαίναμε και τώρα ξαφνικά αγωνίζονται να μην γίνουν αυτά που συμφώνησαν.
Ο νόμος Κατρούγκαλου, αυτό το εκτρωματικό νομοθέτημα έχει ήδη πετσοκόψει τις νέες συντάξεις, έχει επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές στους επαγγελματίες ενώ έχει διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η νέα μείωση στις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων ήταν και είναι αχρείαστη, είναι κοινωνικά απαράδεκτη, τα είχαμε πει από την αρχή όταν έφεραν αυτό το θέμα. Φυσικά δεν ψηφίσαμε τις μειώσεις και πρόσφατα καταθέσαμε πρόταση νόμου για την ακύρωση τους. Και αυτό θα είναι το πρώτο που θα ζητήσουμε μετά τις επόμενες εκλογές.
Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε πλήρη επίγνωση των αγροτικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, είναι απογοητευμένοι, ασφυκτιούν οικονομικά. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, το υψηλό κόστος της ενέργειας, οι αυξημένες τιμές των αγροτικών εφοδίων, και οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και οι αγρότες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Μέσα από το σχέδιο Ελλάδα δίνουμε λύσεις για να μπορέσουν οι αγρότες μας να ξαναποκτήσουν την αξία τους .
Στην Παιδεία προχωρήσανε σε αλλαγές που επηρεάζουν το μέλλον της νέας γενιάς χωρίς διάλογο και συναίνεση. Εμείς είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο ιδιαίτερα στα θέματα Παιδείας . Το Κίνημα Αλλαγής, θέτοντας πάνω από κομματικά συμφέροντα το μέλλον της νέας γενιάς, θα δώσει τη μάχη για να ακυρωθούν οι διατάξεις και να βελτιωθούν .
Στην Υγεία η Ελλάδα είναι από σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο με σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας χωρίς γιατρούς. Η χώρα με τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο, έχει σήμερα μόλις 905 στην πρωτοβάθμια για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Η κυβέρνηση της αριστεράς κάνει τα πάντα για να αναγκάσει ακόμα και τους χαμηλοσυνταξιούχους να πληρώνουν από την τσέπη τους αποδομώντας το σύστημα υγείας συνολικά .
Η Ελλάδα, παρά την οικονομική στενότητα, μπορεί και πρέπει να αποκτήσει σύγχρονο αποτελεσματικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .
Έχει πολλούς και καλούς γιατρούς, πολλές και σύγχρονες υποδομές δημόσιες και ιδιωτικές. Εμείς είχαμε ξεκινήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση με τη θεσμοθέτηση του ΕΟΠΠΥ και την ενοποίηση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
που δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση πολέμησε λυσσωδώς πριν την ακυρώσει. Την καλούμε έστω και σήμερα, να το ξανασκεφτεί.
Ο κ. Τσακαλώτος, με ανακοίνωση του, παραδέχεται ότι σε υλοποίηση του προαπαιτούμενου της 4ης αξιολόγησης παρέδωσε στο Υπερταμείο, μετά από απαίτηση του, τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου.
Ο κ Τσακαλώτος είναι πολλαπλά εκτεθειμένος ,για δέσμευση της Δημόσιας Περιουσίας για έναν αιώνα στο Υπερταμείο , αλλά και γιατί μεθόδευσε την παράδοση των 10.119 ακινήτων με αδιαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να μην ενημερωθούν και να μην αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες.
Όμως, αποκαλύπτεται σταδιακά ότι πίσω από τους 10.119 ΚΑΕΚ, που εντέχνως ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να αποκρύψει τα στοιχεία των ακινήτων, ευρίσκονται μεταξύ άλλων, προστατευόμενα από ειδικές διατάξεις ακίνητα του Δημοσίου, όπως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομίας, κοινόχρηστα κτίρια, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ..Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνήθη αντικοινοβουλευτική πρακτική, δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά μας, να καταθέσει στη Βουλή και να δημοσιοποιήσει στην ελληνική γλώσσα τις δεσμεύσεις της 4ης αξιολόγησης. Οφείλει τώρα να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για να μάθουν οι Έλληνες πολίτες τι προσπάθησε να καλύψει πίσω από τους 10.119 ΚΑΕΚ, για να αποκαλυφθεί πόσο επικίνδυνη γίνεται καθημερινά η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας όλες τις απαιτήσεις των δανειστών μας.
Το ελάχιστο, όμως, που πρέπει άμεσα να πράξει ο κ. Τσακαλώτος είναι να ακυρώσει με νέα απόφασή του την μεταφορά όλων των προστατευόμενων ακινήτων στο Υπερταμείο, ως ελάχιστη πράξη μεταμέλειας και συγγνώμης.
Μας ρωτάνε συνέχεια μετεκλογικά με ποιον θα συγκυβερνήσουμε.
Η απάντηση είναι η απόφαση για αυτόνομη πορεία της παράταξης , είναι οι 212.000 συμπολίτες μας που πήραν μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες του Κινήματος. Θα τιμήσουμε την ελπίδα τους, τη στήριξη τους, το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει. Επομένως, όποιος θέλει να βρούμε συναινέσεις, και απευθύνομαι σε όσους το λένε εκτός των τειχών, να αφήσουν τα παχιά λόγια και να προχωρήσουν σε πράξεις. Εμείς έχουμε σχέδιο, το σχέδιο Ελλάδα και η πρόεδρος μας γυρίζει όλη την Ελλάδα και ενημερώνει τον λαό μας.
Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Εμείς και οι σύντροφοί μας στην Ευρώπη διαμορφώνουμε ένα προοδευτικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά, ανατρέπει τη δημογραφική γήρανση, πρωτοπορεί ξανά στα παγκόσμια πράγματα.
Η διαχειριστική αντίληψη της λιτότητας, των απαξιωμένων θεσμών και της απόστασης ανάμεσα στις ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών και τις αποφάσεις των ελίτ πρέπει να λάβει τέλος. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια. 1 στους 2 Έλληνες χρωστά στο δημόσιο, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν πέσει, οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι η καθημερινή πραγματικότητα.
Επιπρόσθετα, τα ιδανικά μας , οι αξίες μας και η πίστη μας για εθνική και λαϊκή ενότητα, για συνεννόηση στα εθνικής σημασίας θέματα όπως το δημογραφικό, οι κοινωνικές ανισότητες, η ενίσχυση των μη προνομιούχων είναι σε μια κατεύθυνση που δεν μπορεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση των capital controls, των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, των διώξεων και των απειλών σε πολίτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Με εκείνους που παρακαλάνε να φύγουν από φυσικά αιτία οι συνταξιούχοι για να σώσουν το ασφαλιστικό ή εκείνους που θεωρούν ότι 100 νεκροί στο Μάτι απλά θόλωσαν την εικόνα.
Η Ελλάδα θα αλλάξει αρκεί να υπάρχει σχέδιο, τολμηρές αλλαγές και σύγκρουση με το παλιό και με ότι το εκφράζει σήμερα.
Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φόρα απαντά στην κριτική, με διώξεις και αυτόφωρα εναντίον των δημοσιογράφων.
Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους.
Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας.
Στα αυτοδιοικητικά μας, έγινε σύγκλιση του περιφερειακού συμβούλιου του Κινήματος Αλλαγής Κρήτης και πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για ανανέωση στήριξης του Σταύρου Αρναουτάκη. Ο αναγνωρισμένος θετικός απολογισμός του έργου της Περιφέρειας Κρήτης, ακόμα και από αυτούς που δεν στήριξαν τον συνδυασμό του Περιφερειάρχη , η ευρεία απήχηση και αποδοχή του Σταύρου Αρναουτάκη , η αδιαμφισβήτητη ενότητα της παράταξης «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» και προπάντων ο συγκρητισμός που πέτυχε, αποτελούν τα πιο ισχυρά εχέγγυα για την επιβεβαίωση της στήριξης του Κινήματος Αλλαγής στο Σταύρο Αρναουτάκη.
Είμαστε σίγουροι ότι θα διαμορφωθεί ένα οραματικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Κρήτη σε ένα νέο δρόμο , οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης. Έχουμε επιπρόσθετα την απόλυτη βεβαιότητα ότι η κοινωνία της Κρήτης θα στηρίξει για ακόμα μια θητεία εκείνους, που δουλεύουν για όλους, αυτούς που υπηρετούν την Κρήτη από το ένα άκρο στο άλλο.
Ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να κατεβάσει δικό του συνδυασμό με δικούς του υποψηφίους στην περιφέρεια Κρήτης ακόμα και σε Δήμους, για να μετρήσει τις δυνάμεις του.
Δεν έχει ανθρώπους να ηγηθούν και γιατί δεν έχει πια τις δυνάμεις που είχε για να μπορέσει να στηρίξει στελέχη που δεν έχουν ούτε αναγνωρισιμότητα ούτε ικανότητα.
Αναγκάζεται λοιπόν επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, την ανάγκη του να τη μετατρέψει σε στήριξη δικών μας ανθρώπων και έρχεται και κοιτάζει την πλάτη μας.
Έρχεται πίσω μας. Καλώς να ορίσει πίσω μας.
Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής, θα δεχθεί ισχυρή πίεση καθώς θα πρέπει να αποφασίσει “με ποιους θα πάει και ποιους θ´ αφήσει”. Ζητάμε ισχυρή εντολή για να έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Μετά το τέλος του αχρείαστου «προγράμματος Τσίπρα» ο κ.Τσίπρας αποδείχθηκε ανίκανος να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας. Έχει ευτελίσει την κοινωνική πολιτική σε ελεημοσύνη με ψίχουλα. Μοιράζει τη φτώχεια και καταδικάζει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού σε αυτή. Ο κ.Μητσοτάκης μιλάει για ανάπτυξη που αφορά τους λίγους και ισχυρούς, χωρίς καμιά ευκαιρία για όσους σήμερα περνούν δύσκολα . Η πόλωση και ο διχασμός που καλλιεργούν , αποθαρρύνει επενδυτές, διώχνει τα παιδιά στο εξωτερικό . Η ενίσχυση αυτών των δύο πολιτικών μόνο σε νέα αδιέξοδα οδηγεί. Σε κίνδυνο νέων μνημονίων. Δεν θα αφήσουμε να γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Μπορούμε να φύγουμε μπροστά. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη δύναμη που έχει ολοκληρωμένη πρόταση για ανάπτυξη και κοινωνική ασφάλεια. Όλοι έχουν δικαίωμα στο μέρισμα από τη νέα προσπάθεια. Δεν θα συμμετέχουμε σε Κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές των φόρων και της διάλυσης της μεσαίας τάξης ,όπως γίνεται σήμερα. Δεν είναι λύση επίσης η επιστροφή της δεξιάς που έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έφτασε η χώρα. Δεν θα συμμετέχουμε σε μια Κυβέρνηση χωρίς προοδευτική πυξίδα απλά και μόνο για να βγουν οι αριθμοί. Γιατί απλά κάτι τέτοιο δεν οδηγεί σε λύση και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Καταθέτουμε το σχέδιο Ελλάδα, τη δική μας πρόταση και αντιστρέφουμε το ερώτημα. Θα συναινέσουν; Έχει έρθει η ώρα ο Ελληνικός λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική πρακτική αποδείχθηκε δύναμη συντήρησης. Το πιο παλιό από το παλιό. Το φλερτ του κυρίου Τσίπρα με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι απλά ένας ακόμα ευκαιριακός ελιγμός του . Συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό μόρφωμα, τους ΑΝΕΛ . Σε λίγους μήνες θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες , συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής είναι εδώ και πολλαπλασιάζονται. Η προσπάθειά μας έχει φέρει ήδη αποτελέσματα και συνεχίζεται. Το Κίνημα Αλλαγής είναι σήμερα ο προοδευτικός πολιτικός φορέας στη χώρα μας. Είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στον διπλό συντηρητισμό που εκφράζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχεια και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα μας, η πραγματικά προοδευτική κυβερνητική λύση.
Tο αληθινά νέο, σε πρόσωπα, πολιτικές και πρόγραμμα.
Εμείς προχωράμε με πίστη και αποφασιστικότητα στον στόχο μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην ελληνική κοινωνία.

Γιώργος Μπελούκας
Γραμματέας Κινήματος Αλλαγής νομού Λασιθίου