Φώφη Γεννηματά: Είμαστε η μόνη δύναμη που έχει ολοκληρωμένη πρόταση για ανάπτυξη και κοινωνική ασφάλεια

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου  2018

Συνέντευξη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα  ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’’ και στον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα.

ΕΡ.: Μπήκαμε ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο. Λένε ότι το  Κίνημα Αλλαγής, αν τελικά δεν υπάρξει  αυτοδυναμία, θα δεχθεί ισχυρή πίεση καθώς θα πρέπει να αποφασίσει “με ποιους θα πάει και ποιους θ´ αφήσει”. Ο τόπος θα πρέπει να κυβερνηθεί και η σημερινή σας στάση “ούτε με τη ΝΔ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ”, θα κριθεί ως ανεπαρκής μπροστά σε πιθανό πρόβλημα ακυβερνησίας…

Aπ. : Ζητάμε ισχυρή εντολή για να έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Μετά το τέλος του αχρείαστου «προγράμματος Τσίπρα» το δίλημμα για τον Ελληνικό Λαό δεν μπορεί να είναι μιζέρια ή ρίσκο να βρεθεί στο κενό.  Γιατί αυτό ουσιαστικά προτείνουν αντίστοιχα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο κ.Τσίπρας αποδείχθηκε ανίκανος να οδηγήσει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας. Έχει ευτελίσει την κοινωνική πολιτική σε ελεημοσύνη με ψίχουλα. Μοιράζει τη φτώχεια και καταδικάζει  μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού σε αυτή. Ο κ.Μητσοτάκης μιλάει για ανάπτυξη που αφορά τους λίγους και ισχυρούς, χωρίς καμιά ευκαιρία για όσους σήμερα περνούν δύσκολα να ξεφύγουν από το τέλμα, χωρίς καμιά προστασία όσων δεν μπορούν να ακολουθήσουν . Η πόλωση και ο διχασμός που καλλιεργούν , αποθαρρύνει επενδυτές, διώχνει τα παιδιά στο εξωτερικό και ενισχύει τους αρνητές της δημοκρατίας, τους φασίστες. Η ενίσχυση αυτών των δύο πολιτικών μόνο σε νέα αδιέξοδα οδηγεί. Σε κίνδυνο νέων μνημονίων. Δεν θα αφήσουμε να γυρίσει η Ελλάδα πίσω. Μπορούμε να φύγουμε μπροστά. Το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη δύναμη που έχει ολοκληρωμένη πρόταση για ανάπτυξη και κοινωνική ασφάλεια. Όλοι έχουν δικαίωμα στο μέρισμα από τη νέα προσπάθεια. Δεν θα συμμετέχουμε σε Κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές των φόρων και της διάλυσης της μεσαίας τάξης ,όπως γίνεται σήμερα. Δεν είναι λύση επίσης η επιστροφή της δεξιάς που έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έφτασε η χώρα. Δεν θα συμμετέχουμε σε μια Κυβέρνηση χωρίς προοδευτική πυξίδα απλά και μόνο για να βγουν οι αριθμοί. Γιατί απλά κάτι τέτοιο δεν οδηγεί σε λύση και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Καταθέτουμε το σχέδιο Ελλάδα, τη δική μας πρόταση και αντιστρέφουμε το ερώτημα. Θα συναινέσουν ή θα συνεχίσουν να καθυστερούν με ευθύνη τους την επιστροφή στην κανονικότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Έχει έρθει η ώρα ο Ελληνικός λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

ΕΡ: Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι ένα από τα πολιτικά σήριαλ. Ακόμα και στη δική σας ευρωπαϊκή οικογένεια υπάρχουν πολιτικοί που βλέπουν θετικά αυτή την προοπτική. Πως το σχολιάζετε;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική πρακτική αποδείχθηκε δύναμη συντήρησης. Το πιο παλιό από το παλιό. Το φλερτ του κυρίου Τσίπρα με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι απλά ένας ακόμα ευκαιριακός ελιγμός του . Συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό μόρφωμα, τους ΑΝΕΛ, που έχουν διακριθεί σε εθνικολαικιστικές θέσεις. Σε λίγους μήνες θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής θα ενισχύσει την εκπροσώπησή του και στο Κοινοβούλιο. Στόχος των Ευρωπίων Σοσιαλιστών είναι η ενίσχυσή μας μέσα από μια ριζοσπαστική προοδευτική πρόταση για το τέλος της λιτότητας και την κοινωνική Ευρώπη.

Η Σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται πραγματικά προοδευτικό πρόσωπο και όχι αριστερά προσωπεία.

ΕΡ.: Κάνατε μια προσπάθεια με όμορες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες της κεντροαριστεράς να διευρυνθεί ο χώρος σας αλλά στη συνέχεια είδαμε ότι το ‘Ποτάμι’’ έφυγε. Είναι ένα κόμμα νέο που  από τη αρχή δήλωσε  ότι μάχεται το παλιό και θέλει μεταρρυθμίσεις. Τι χάσατε από αυτή την εξέλιξη;

Απ.:  Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες , συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής είναι εδώ και πολλαπλασιάζονται.  Η προσπάθειά μας έχει φέρει ήδη αποτελέσματα και συνεχίζεται. Το Κίνημα Αλλαγής είναι σήμερα ο   προοδευτικός πολιτικός φορέας στη χώρα μας. Είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στον διπλό συντηρητισμό που εκφράζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχεια και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα μας, η πραγματικά προοδευτική κυβερνητική λύση.

Tο αληθινά νέο, σε πρόσωπα, πολιτικές και πρόγραμμα.

Εμείς προχωράμε με πίστη και αποφασιστικότητα στον στόχο μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην ελληνική κοινωνία.

Επιμένετε στη θέση σας ότι δεν θα ψηφίσετε τη συμφωνία των Πρεσπών;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Από την αρχή έχουμε πει ότι εμείς θέλουμε να υπάρξει λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Οι παραχωρήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της Μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας, που συντηρούν τον αλυτρωτισμό και πιθανότατα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως θα λύσουν,  μας βρήκαν και μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους. Πρόκειται για παραχωρήσεις επικίνδυνες και ανιστόρητες. Αυτή τη συμφωνία δεν θα την ψηφίσουμε, όποτε και αν έρθει στη Βουλή.

ΕΡ: Ο  ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το θέμα των δανείων των κομμάτων. Πως απαντάτε;

Απ.: Το  ΠΑΣΟΚ  έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων. Έχουμε παράλληλα  ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο ως αυτονόητη υποχρέωση για τη διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Αλήθεια δεν σας φαίνεται περίεργο  που εξαιρείται από τη σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ.  Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010 ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Σε ένα χαρακτηριστικό  απόσπασμα αυτής της επιστολής έγραφε ότι «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια ‘’.  Τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κάποιος πέρα από το ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε σαφώς  να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ;

ΕΡ: Τα τελευταία χρόνια με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η πόλη ζει εντάσεις, καταστροφές και επεισόδια. Ήδη προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης ζητούν να μην συμμετέχουν οι πολιτικοί στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ αλλά να οργανώνουν με αφορμή την Έκθεση ένα πολιτικό και οικονομικό διεθνές φόρουμ  μακριά όμως από το κέντρο της πόλης. Ποια είναι η γνώμη σας;

Απ.: Μην πέφτουμε θύματα νέων ‘’στερεοτύπων’’.  Μην ξεχνάμε ότι τη Διεθνή Έκθεση εγκαινίασε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1928 και αυτός ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από το βήμα της πέρασαν οι κορυφαίες πολιτικές φυσιογνωμίες  της Ελλάδας του 20ου αιώνα. Οι νέοι ίσως έχουν μια στρεβλή εικόνα για τα εγκαίνια της Έκθεσης που τα  έχουν συνδέσει τα τελευταία χρόνια με εικόνες έντασης,  βίας και  καταστολής, επειδή δεν έχουν παλιότερες παραστάσεις. Η σύγχρονη όμως πολιτική ιστορία κάθε άλλο παρά απαξιώνει τη συμμετοχή του πολιτικού κόσμου στη μεγάλη αυτή γιορτή της Θεσσαλονίκης.

Η γενίκευση ενός αιτήματος ‘’έξω οι πολιτικοί και τα κόμματα από τη ΔΕΘ’’ θα ενισχύσει όσους θέλουν να συνεχιστεί η απαξίωση της πολιτικής στα μάτια κυρίως των νέων.

Από την άλλη όμως , όλοι βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. Οφείλουμε όλα τα κόμματα να συνεννοηθούμε για να δώσουμε λύση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην καλλιέργεια της πόλωσης και του διχασμού ευδοκιμούν οι ακρότητες και η βία.

ΕΡ.: Στην ομιλία σας στη ΔΕΘ τονίσατε ότι ‘’ήρθε η ώρα για να γίνει η  Θεσσαλονίκη αφετηρία αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον μας’’. Προς το παρόν η πόλη δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική ύφεση, την ανεργία και την χαμηλής ποιότητας καθημερινότητα (συγκοινωνίες, καθαριότητα, υποδομές, ασφάλεια, υγεία).  Το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε πολλά χρόνια δεν μπορεί να μην έχει σοβαρές ευθύνες γι αυτά…

Απ.: Τις ευθύνες μας τις ξέρουμε και τις έχουμε αναγνωρίσει , δυστυχώς μόνο εμείς σε όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν  ξεχνάμε όμως  τις μεγάλες αλλαγές και τομές, την μεγάλη προσφορά των Κυβερνήσεων  του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της περιφέρειας και της  Θεσσαλονίκης. Ας δούμε όμως το μέλλον: Όλοι γνωρίζουμε ότι στη  Θεσσαλονίκη  οι  άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, οι έμποροι και   οι άνεργοι, έχουν αφεθεί μόνοι να  παλεύουν να βγάλουν τη θηλειά από το λαιμό που τους έχει φορέσει η Κυβέρνηση.  Πώς να αντέξουν απέναντι στην  υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία, την καθημερινή εχθρική στάση του κράτους ; Πώς να αντέξουν τον ανταγωνισμό που δημιουργεί η άμεση γειτνίαση με χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλό κόστος εργασίας. Για μας δεν νοείται  ‘’εθνικό σχέδιο’’ ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση που δεν περιλαμβάνει ανάπτυξη των περιφερειών με ταυτότητα. Σε αυτό το «εθνικό σχέδιο» για εμάς είναι κρίσιμος ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Β. Ελλάδας. Γι αυτό ειδικά για την περιοχή της Μακεδονίας, προτείνουμε να διεκδικήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της ΕΕ, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Με κύρια στοιχεία: Αυξημένο χρηματοδοτικό πακέτο  με υψηλότερους συντελεστές χρηματοδότησης για έργα αναπτυξιακά, υποδομής, γεωργίας κλπ της περιοχής. Ελαστικότερη εφαρμογή της πολιτικής ανταγωνισμού( κρατικές ενισχύσεις, φορολογία επιδοτήσεων, κλπ) για τη στήριξη βιομηχανικών, επιχειρηματικών μονάδων, κλπ.  Ειδικό πρόγραμμα διαπεριφερειακής  αναπτυξιακής συνεργασίας.

Το Ελληνικό δαιμόνιο μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα.
Αρκεί να υπάρχει  σχέδιο, τολμηρές αλλαγές και σύγκρουση με το παλιό και με ότι το εκφράζει σήμερα.