Το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου παρουσίασε την Πρόταση Νόμου για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη

Ηράκλειο, 24 Νοεμβρίου 2018

Το Κίνημα Αλλαγής Ηρακλείου διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης Νόμου του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Πρώτη δέσμη μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής δικαιοσύνης». 

Συνοπτική παρουσίαση της Πρότασης Νόμου:  

1) Οι στόχοι της Πρότασής μας και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει.

Δίνουμε κίνητρα για την Οικονομική ανάκαμψη, την παραγωγή νέου πλούτου και την δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας.

Απεγκλωβίζουμε την επιχειρηματικότητα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας από την υπερφορολόγηση και τα καθηλωτικά «δεσμά» των Κυβερνητικών πολιτικών. 

Διευρύνουμε τα μέτρα στήριξης των νησιών μας.

Ενισχύουμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη και αποκαθιστούμε την Κοινωνική Συνοχή.

Διορθώνουμε αδικίες, ενισχύουμε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύουμε τους αδύναμους, τα ΑΜΕΑ, τους ανήμπορους ηλικιωμένους.

Διασφαλίζουμε την πρώτη κατοικία μικρών και μεσαίων νοικοκυριών από τον κίνδυνο πλειστηριασμών.


2) Γιατί προχωρούμε σε αυτή την πρωτοβουλία. – Τι επιδιώκουμε

α) Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι αδύναμη και ανίκανη να βγάλει την χώρα από την κρίση. Οι πολύχρονες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει –ιδιαίτερα όσον αφορά τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα- βάζουν θηλιά στον λαιμό της χώρας, υπονομεύουν την Ανάπτυξη, οδηγούν σε διάλυση το Κοινωνικό Κράτος.

Οι υπέρμετροι φόροι εξοντώνουν τις επιχειρήσεις και πλήττουν ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα που δηλώνουν πως δήθεν ενδιαφέρονται για τους φτωχούς, καταργούν το ΕΚΑΣ, μειώνουν νέες και παλιές συντάξεις, περικόπτουν το επίδομα θέρμανσης, αφήνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν αναιμικοί, οι επενδύσεις δεν έρχονται, τα επιτόκια για την έξοδο στις αγορές παραμένουν απαγορευτικά.
Η δημόσια υγεία και η παιδεία συνεχώς υποβαθμίζονται. Η ανεργία δήθεν αντιμετωπίζεται με το να κόβεται μια θέση εργασίας σε δύο. Οι πλειστηριασμοί των κατοικιών πολλαπλασιάζονται και η επικείμενη λήξη, με ευθύνη της Κυβέρνησης, της προστασίας του Ν. 3869 του ΠΑΣΟΚ, απειλεί την πρώτη κατοικία και των πιο φτωχών νοικοκυριών.

β) Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν την επιτακτική ανάγκη για μέτρα άμεσης ανακούφισης και αποκατάστασης της αξιοπρέπειας των πολιτών, αλλά και δημιουργίας προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης. 

Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να ζήσουν με Αξιοπρέπεια στην ζωή τους. Είναι Δικαίωμά τους. Και είναι υποχρέωσή μας να το διασφαλίσουμε. Καταθέτουμε την Πρόταση Νόμου, όπου με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις αναδεικνύουμε το πώς αυτό θα γίνει πράξη. Αυτή η πρωτοβουλία μας περιλαμβάνει και κωδικοποιεί τις προτάσεις που παρουσίασε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ανταποκρινόμαστε τόσο σε αυτούς που χρειάζονται την ασφάλεια για το αύριο τους, την πρόσβαση τους στα Δημόσια αγαθά, την βοήθεια της πολιτείας για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της φτώχειας, όσο και σε αυτούς που θέλουν να νιώσουν ότι τους προσφέρονται ευκαιρίες και δυνατότητες, για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

γ) Η Πρόταση Νόμου που υλοποιεί και μέρος του Σχεδίου μας, του «Σχεδίου Ελλάδα» για μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας, παράλληλα με την οικοδόμηση ενός πραγματικά Βιώσιμου Κοινωνικού Κράτους, που διασφαλίζει και την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικά δημόσια αγαθά. Η προσέλκυση επενδύσεων, η τόνωση της εξωστρεφούς καινοτόμου και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, η στήριξη των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας σε όλους τους τομείς είναι δομικά στοιχεία του σχεδίου μας.

Γι’ αυτό και με την Πρότασή μας προωθούμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, με την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης, την δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις, την άρση φραγμών και την στήριξη των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των επαγγελματιών, αλλά και την δημιουργία κινήτρων για να βρουν οι άνεργοι δουλειά. Μόνο έτσι θα πετύχουμε πραγματική επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, με αισθητό αποτύπωμα στην καθημερινότητα όλων. Για να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί μιας Ανάπτυξης πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης.

δ) Θα επιμείνουμε στην συζήτηση αυτής της Πρότασης Νόμου από την παρούσα Βουλή. Αρκετά με τα κούφια λόγια, είναι ώρα για συγκεκριμένες πράξεις. Και κάθε πολιτική δύναμη ας αναλάβει τις ευθύνες της.
Γιατί και η ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει την αποτυχία και την ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να πετύχει με «λευκή επιταγή» την Συντηρητική Παλινόρθωση. Χωρίς να διστάζει πολλές φορές να δείξει το βαθιά συντηρητικό πρόσωπό της. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη για μείωση των κρατικών δαπανών σε Υγεία/Παιδεία/Κοινωνικές Υποδομές. Δεν δίστασε ο αρχηγός της ΝΔ να αμφισβητήσει ευθέως τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΕΒ. Δεν διστάζει να υπόσχεται μόνο στους λίγους και ισχυρούς, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους να περιμένουν κάποια «ψίχουλα από το τραπέζι τους», με βάση την λογική ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Η πρόταση μας βρίσκεται απέναντι σε όλες τις συντηρητικές πολιτικές. Κι αυτήν που de facto εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας και αυτήν που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης. Και ας γνωρίζουν όλοι ότι αυτές οι προτάσεις αποτελούν για μας την βάση για ένα Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης του τόπου.

3) Η δημοσιονομική κάλυψη της Πρότασης.

α) Είναι επιτακτική η ικανοποίηση αυτών των βασικών κοινωνικών αναγκών ακόμη και στο περιορισμένο πλαίσιο του τρέχοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές για την περίοδο 2018-2021. Το κόστος αυτής της Πρότασης Νόμου θα καλυφθεί από τον δημοσιονομικό  χώρο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για τα επόμενα έτη. Προγράμματος που πρέπει να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά, αντί να αναλωθεί σε πελατειακές σκοπιμότητες. Επί πλέον πόροι θα αντληθούν από την αύξηση του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί, μιας και οι προτάσεις μας βελτιώνουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, καθώς και από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που λιμνάζουν.

β) Βεβαίως είναι επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουν ριζικά οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, για τα υπέρμετρα πρωτογενή πλεονάσματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό, και χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε πρόβλεψη για ισοδύναμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Να απελευθερωθούν έτσι πρόσθετοι πόροι για την Ενίσχυση της ανάπτυξης και την δόμηση ενός βιώσιμου κοινωνικού κράτους. Για να πετύχουμε την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, που αποτελούν τους δύο βασικούς για μας πυλώνες της προόδου της Ελλάδας και της κοινωνικής ευμάρειας.

Αναλυτικά η Πρόταση Νόμου εδώ (αρχείο pdf)