Β.Κεγκέρογλου: «Άμεσες ενέργειες για να αναβαθμιστεί ο εμπορικός τομέας στο λιμάνι του Ηρακλείου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του τουριστικού ενδιαφέροντος»

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσες ενέργειες για να αναβαθμιστεί ο εμπορικός τομέας στο λιμάνι του Ηρακλείου σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στο λιμάνι του Ηρακλείου έχουν γίνει διαχρονικά επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιείται εισαγωγή και διακίνηση εμπορευμάτων και να λειτουργεί ελεύθερη ζώνη .Τα τελευταία χρόνια η εμπορευματική λειτουργία του λιμανιού έχει παραγκωνιστεί, αφού δεν ακολουθείται η αναγκαία πολιτική και δεν γίνονται οι απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό : α) για να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού και να λειτουργήσει ουσιαστικά η ελεύθερη ζώνη, β)για να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση από την Ε.Ε για εμπορεύματα , τρόφιμα αλλά και κατεψυγμένα προϊόντα.
Η ελεύθερη ζώνη ουσιαστικά υφίσταται μονό τυπικά αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα . Η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός, η αδυναμία πιστοποιήσεων και η μη λειτουργία σταθμού υγειονομικού ελέγχου στο Ηράκλειο οδηγεί σε επιβάρυνση της οικονομίας της Κρήτης και των Κρητικών που για να εξυπηρετούνται προσφεύγουν σε άλλα λιμάνια που λειτουργεί ΣΥΚΕ και αυτό δεν αφορά μόνο τις εισαγωγές αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών, η οποία εξανεμίζεται.
Παράλληλα, αν και η αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία δεν έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες βελτιώσεις στις υποδομές και την οργάνωση, ώστε να αξιοποιήσει προς όφελος του Ηρακλείου το αυξημένο ενδιαφέρον.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
-Υπάρχει επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού στο λιμάνι του Ηρακλείου και τι προβλέπει αυτό;
-Με ποιο τρόπο θα αναβαθμιστεί άμεσα η λειτουργία του λιμανιού του Ηρακλείου;
-Τι σκοπεύετε να πράξετε για την ανάπτυξη του εμπορευματικού τομέα του λιμανιού σε συνδυασμό με την ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα;».