Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για να στηριχθεί το Μάτι με ευρωπαϊκά κονδύλια

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα των Ν. Ανδρουλάκη, Σ. Σακοράφα και Ν. Χουντή.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για τη στήριξη με ευρωπαϊκά κονδύλια των καμένων περιοχών στο Μάτι.

Το ψήφισμα συνέταξαν από κοινού οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης, Σ. Σακοράφα και Ν. Χουντής.

Μιλώντας για το θέμα στο ραδιόφωνο News 24/7 και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως το ψήφισμα για τις πυρκαγιές στο Μάτι αναφέρει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των καταστροφών και να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφευχθούν καταστροφές το χειμώνα.

«Τονίζουμε, επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τον αναβαθμισμένο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να έχει περισσότερα έργα δασοπυρόσβεσης τα επόμενα χρόνια με κοινοτικά κονδύλια».

 

Για τον Α. Τσίπρα

Ο Ν. Ανδρουλάκης ερωτώμενος για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια ομιλία με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική ζωής της χώρας.

«Εχουμε μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θα κλιμακώσει τις εσωτερικές συγκρούσεις. Ο πρωθυπουργός ήρθε στην Ευρωβουλή και δεν μίλησε ούτε για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ούτε για το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη του μνημονίου».

Για την Ομιλία Γιούνκερ

Σχετικά με την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, γνωστή ως «State of the Union», ο κ. Ανδρουλάκης έμεινε στην τοποθέτηση για το προσφυγικό αναφέροντας ότι «αν δεν γίνει αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, δυστυχώς Ελλάδα και Ιταλία θα περάσουν δύσκολα χρόνια λόγω της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση να εγκρίνονται από το Ευρωκοινοβούλιο ορισμένα θέματα με ειδικές πλειοψηφίες.

«Ο κ. Γιούνκερ κατέθεσε δύο παραδείγματα: Το πρώτο ήταν η στάση της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα για το οποίο δεν πήρε θέση γιατί δεν είχε ομοφωνία.

Το δεύτερο αφορούσε το εμπάργκο στη Βενεζουέλα, όπου και γι’ αυτό δεν ελήφθησαν αποφάσεις λόγω έλλειψης ομοφωνίας.

Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Γιούνκερ φωτογράφιζε την Ελλάδα. Και τα δύο παραδείγματα αφορούν την πολιτική συμπεριφορά του κ. Τσίπρα στο Συμβούλιο.

Δεν αξίζει στη χώρα μας αυτή η αντιμετώπιση για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου, επειδή ο πρωθυπουργός έχει δική του ατζέντα.

Πιστεύω ότι σε τόσο ευαίσθητα θέματα δεν πρέπει να υπάρχει ομοφωνία αλλά να λαμβάνονται αποφάσεις με πλειοψηφία».

Κριτική σε Μπούλμαν

Ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο «Θέμα Ράδιο 104,6» και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, άσκησε κριτική στον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμπαν, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

«Ο κ. Μπούλμαν κάνει λάθος εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας ότι βασικός αντίπαλος της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς είναι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος συγκυβερνά με έναν ακροδεξιό, και ο κ. Μπούλμαν να χειροκροτεί. Πρόκειται περί ακραίας κοροϊδίας, δεν ανέχομαι αυτούς τους ανορθολογισμούς».