Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά στην εκπομπή ALPHA ρεπορτάζ


πηγή: alphatv.gr

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου  2018

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή “ALPHA ΡΕΠΟΡΤΑΖ” και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου.

  • Δεν έχουμε διαβατήριο αξιοπιστίας ούτε προς τις αγορές, ούτε προς τους δανειστές.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι εκλογές τώρα! Είχα ζητήσει  εκλογές, πριν τη λήξη του προγράμματος. Τώρα φαίνεται καθαρά αυτή η ανάγκη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε διαβατήριο αξιοπιστίας ούτε προς τις αγορές, ούτε προς τους δανειστές. Κι ενώ κ. Μητσοτάκης ξορκίζει διαρκώς την παροχολογία, στην πραγματικότητα την συντηρεί. Αυτό το διχαστικό πολωτικό κλίμα με την πλειοδοσία παροχών εκατέρωθεν, είναι τρομερά επικίνδυνο και μπορεί να μας βάλει σε νέες περιπέτειες. Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος,  οι δυο όψεις της συντήρησης και του λαϊκισμού.

  • Η λύση δεν είναι ούτε η υπερφορολόγηση αλλά ούτε το buffer.

Έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο Ελλάδα, το οποίο διαρκώς επικαιροποιείται. Πρέπει να υπάρξουν τομές και αλλαγές καταρχήν στην ίδια τη λειτουργία του Κράτους, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη Συμφωνία γιατί με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποσχέσεις  που ακούω και από τον Πρωθυπουργό και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για να βρούμε χώρο και να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους, πρέπει να προσδιοριστεί από πού θα χρηματοδοτηθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δυνατότητες. Είτε με  υπερφορολόγηση, που αποκλείει την ανάπτυξη, γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και φέρνει κι άλλα λουκέτα στην αγορά. Είτε να βάλουμε χέρι στο χρηματικό απόθεμα, το buffer,  στέλνοντας λάθος μήνυμα που θα αποσταθεροποιήσει τα επόμενα βήματα της χώρας να ανταποκριθεί η χώρα στις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Κάθε μέρα δυσκολεύουν τα πράγματα, ενώ τα spreads είναι στο «Θεό».

Η λύση δεν είναι ούτε η υπερφορολόγηση, αλλά ούτε το buffer. Είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η ανάπτυξη της οικονομίας.

  • Δεν μπορείς να κόβεις 400 και να δίνεις ελεημοσύνη 50 ή 100!

Αυτά που δίνουμε πρέπει να είναι εξασφαλισμένα σε βάθος χρόνου. Πλεονάσματα πρέπει να προκύψουν από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση.

Η διαφωνία μου είναι στην ελεημοσύνη. Δεν μπορείς να κόβεις 400 και να δίνεις ελεημοσύνη 50 ή 100! Είμαι αντίθετη σε αυτή τη λογική.

Και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης έχουν ευθύνη και θα πρέπει να την αναλάβουν. Να πουν στον ελληνικό λαό πώς θα γυρίσουμε σελίδα.

  • Ιστορική μας ευθύνη να εξασφαλίσουμε προοδευτική αλλαγή στη χώρα.

Εμείς καθημερινά ενισχύουμε τις δυνάμεις μας. Ο Τσίπρας είναι σε αποδρομή.  Ό,τι και να κάνει δεν πρόκειται να ξαναβρεθεί εκεί που ήταν. Ο στόχος μας είναι, μια ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Εντολή να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας  ευθύνη να εξασφαλίσουμε προοδευτική αλλαγή στη χώρα.

  • Η «Καραμανλική Δεξιά» είναι η ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Τον τόνο στο πρόσφατο ανασχηματισμό δεν τον έδωσε η χρησιμοποίηση μεμονωμένων στελεχών που έχουν φύγει από το χώρο μας εδώ  και πολλά χρόνια. Το στίγμα της νέας κυβέρνησης το έδωσε η περαιτέρω ενίσχυση στελεχών από την «Καραμανλική Δεξιά»  που είναι η ισχυρή τάση του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, αλλά κινδυνεύει να ανοίξει καινούριους. Πρόκειται για πολύ μεγάλη παραχώρηση εκ μέρους του Τσίπρα. Δεν ξέρω για ποιους λόγους την έκανε, πάντως δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.

  • Όποιος θέλει ας έλθει πίσω μας και να στηρίξει τα δικά μας ικανά στελέχη στη Αυτοδιοίκηση.

Κατ’ αρχήν δεν το κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι φλερτάρουν με δικά μας στελέχη. Και το κάνουν  από ανάγκη, αναγνωρίζοντας, στη πράξη, ότι δεν έχουν  δικά τους ικανά στελέχη. Εμείς έχουμε μακρά παράδοση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, έχουμε συνδεθεί με όλες τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και βέβαια μέσα από αυτή τη μεγάλη σχολή έχουμε πληθώρα ικανών και καταξιωμένων στελεχών.  Όποιος θέλει ας έλθει πίσω μας και να στηρίξει τα δικά μας ικανά στελέχη.

  • Η ενιαία εκλογική περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια στις Ευρωεκλογές αποδείχθηκε λάθος.

Ο σταυρός θα μπορούσε να διασφαλίζει την δημοκρατικότερη έκφραση των πολιτών. Η ενιαία εκλογική περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια αποδείχτηκε  δύσκολο εγχείρημα με πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί όλοι να αναγνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα και με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή να προχωράμε στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών στις Εθνικές εκλογές και να μιλάμε για μια εκλογική περιφέρεια σε όλη τη χώρα στις ευρωεκλογές. ‘Άρα είμαι υπέρ της λίστας με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με την επιβολή των υποψηφίων από τον αρχηγό του κόμματος.