Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των συμβάσεων που αφορούν στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2019

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των συμβάσεων που αφορούν στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων.

Η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο – Δυτική Ελλάδα, έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Ως προς τα Εθνικά Κυριαρχικά μας Δικαιώματα που σχετίζονται με το θέμα που συζητάμε, πραγματικά ό,τι σημαντικότερο έχει συμβεί στον τομέα της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από το 1974 και μετέπειτα, είναι η πραγματοποίηση αυτών των ερευνών για υδρογονάνθρακες στις περιοχές της Μεσογείου που αφορούν τη χώρα μας.

Για πρώτη φορά το 2014 συνδέθηκαν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά και η κοινωνική αλληλεγγύη με ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της. Και παράλληλα δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο για τη διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια της ερευνητικής και εξορυκτικής δραστηριότητας.

Τα αναμενόμενα οφέλη αφορούν:

Στα σημαντικά έσοδα για την περιφέρεια με το 5% των εσόδων και το «Πράσινο Ταμείο» που παίρνει 20% για έργα περιβαλλοντικής σημασίας στις περιφέρειες όπου αναπτύσσονται αυτές οι δραστηριότητες.

Το δημόσιο παίρνει πέρα από το 20% της φορολογίας του εισοδήματος και με πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 75% για τον εθνικό λογαριασμό του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, και στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους στο μέλλον.

Αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με υποχρέωση προσλήψεων και εκπαίδευσης προσωπικού σε τοπικό επίπεδο.

Η παράταξή μας έχει συνδεθεί με την διαχρονική πορεία και συνέχεια του νομικού πλαισίου της αξιοποίησης και διαμόρφωσης των όρων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου των υδρογονανθράκων.

Έχουμε ιστορικά καθορίσει τις εξελίξεις στον τομέα αυτό από το 1999 με τη Σύμβαση για τον Πρίνο με Υπουργό Βιομηχανίας τότε τον κ. Βενιζέλο και στη συνέχεια είχαμε πλήθος νομοθετημάτων μέχρι το 2014 και τις πρωτοβουλίες που υπήρχαν από την πλευρά της παράταξής μας με Υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη.

Ορισμένα από αυτά δεν ψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τίποτα.

Όλα αυτά που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ , με πρόσχημα την πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ, είναι οι συνέπειες της δικής του πολιτικής του πρώτου εξαμήνου του 2015, που οδήγησαν στο να υποθηκεύσει τον τόπο και τις πιο δυναμικές εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ στο υπερταμείο. Κόπτεστε τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ

Το θέμα βέβαια των ΕΛΠΕ πρέπει να ξανασυζητηθεί στη βάση του καθοριστικού του ρόλου στην Ενεργειακή Πολιτική της χώρας σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον.

Θέλω τώρα να αναφερθώ στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη μεγάλη συζήτηση η οποία πραγματικά εντείνεται στις τοπικές κοινωνίες.

Τίθενται πολλά ερωτήματα. Τι γίνεται με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιπτώσεις που δεν καλύπτουν και τις σεισμικές έρευνες?

Κατά πόσο είναι η πολιτική μας να δεσμευτούμε στα ορυκτά καύσιμα ως χώρα σε σχέση με τους στόχους που έχουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Τι θα γίνει με τις εξορύξεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές?

Αφενός, πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και αφετέρου επικαιροποίηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ενσωμάτωση νέων οδηγιών και κανονισμών.

Γιατί το στοίχημα είναι «ναι» στην αξιοποίηση, αλλά με προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Και αυτός πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος.

Ο δρόμος είναι ανοιχτός μπροστά μας. Η Οδηγία 2013/30 για την προστασία των υπεράκτιων εξορύξεων, διαμορφώθηκε από εμάς, το ΠΑΣΟΚ, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας κόντρα και απέναντι σε κράτη-μέλη που ήθελαν πολύ πιο ελαφρές διαδικασίες.

Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία του Πρίνου, 35 χρόνια ο Πρίνος έχει δώσει 125 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Ας παραδειγματιστούμε από αυτό ώστε στους ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς της αλιείας και του τουρισμού να μην υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση.

Τέλος, ζητούνται απαντήσεις τόσο από τον κ. Υπουργό όσο και την Κυβέρνηση στο σύνολό της, για το πώς προχωρούν οι έρευνες, οι εξορύξεις, σε διάφορες περιοχές, ποια τα αναμενόμενα έσοδα, ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες σκοπεύετε να πάρετε για να έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια της προστασίας του περιβάλλοντος, καλύπτοντας όλα τα θέματα που προανέφερα.

Δεν μπαίνουμε σε καμία περίπτωση στο παιχνίδι της Ν.Δ. που στοχεύει στο να προβάλλει μια εικόνα ετοιμότητας για όλα και ενός επενδυτικού κλίματος που αλλάζει, χωρίς βέβαια αυτό να προκύπτει στην πράξη. Και φυσικά θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις που ζητήθηκαν για τα ΕΛΠΕ.