Π.Χρηστίδης: Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα με εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ» με τους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη.

Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα με εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται

Είναι ένα ωραίο ανέκδοτο του ΣΥΡΙΖΑ το να μην πέσει αυτή η κυβέρνηση και να συνεχίσει. Δεν ξεχνά κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ πηγαίνουν αγκαζέ τα τελευταία 4 χρόνια κι έχουν κάνει μαζί επιλογές. Έχουν καλύψει ο ένας τον άλλον, έχουν στηρίξει ο ένας τον άλλον σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, από το πολιτικό επίπεδο του αντιμνημονίου και όσων έλεγε ο κ. Καμμένος περί λιντσαρίσματος του Πάχτα, μέχρι τα ζητήματα που εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Βουλή. Είτε το «διαζύγιο» τους γίνει με ένταση είτε χωρίς, κανείς δεν θα ξεχάσει ότι ήταν «παντρεμένοι» για πολλά χρόνια. Θα έχει έρθει και η ώρα να πουν τι είναι αυτό που τους έκανε να «παντρευτούν». Από το 2012 έχουμε πει ότι είναι περίεργο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να συμπορεύονται και στην αντιπολίτευση και στη συνέχεια στην κυβέρνηση. Πρέπει να μας εξηγήσουν τι είναι αυτό που τους κράτησε δεμένους από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται όσο ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο διαπραγματεύονται. Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα με εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν στέκονται πλέον πολιτικά. Είναι μια κυβέρνηση προβληματική για τη χώρα και δεν θα της δώσουμε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης. Αντίθετα, αν υπάρξει πρόταση δυσπιστίας, θα την στηρίξουμε. Πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή. δεν μπορεί, σε πολιτικό επίπεδο με όλες τις υποθέσεις εκκρεμείς σε εξωτερικά, εθνικά, κοινωνικά θέματα και μπαίνοντας στο τελευταίο εξάμηνο αυτής της κυβέρνησης, το οποίο όμως είναι και εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα, να έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτό πολιτικά είναι ιδιαιτέρως προβληματικό. Το γεγονός ότι έρχεται ο κ. Καμμένος να μιλήσει για αντισταθμιστικά οφέλη οπλικών συστημάτων που οι δικές μας κυβερνήσεις από το 2011 και μετά είχαν απαγορεύσει και για τα οποία ο κ. Τσίπρας έναν χρόνο πριν έλεγε ότι δεν θα τα ξαναδούμε ποτέ διότι είναι πεδίο «αλισβερισιού», είναι κάτι το οποίο μας προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση.

Είναι πιθανό να υπάρξει ακόμα μία τούμπα του κ. Καμμένου ο οποίος ισχυρίζεται ότι θα δώσει ένα χρονικό περιθώριο να ολοκληρώσουν το μεγάλο έργο το οποίο επιτελούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εάν διαφωνείς, παίρνεις τους υπουργούς σου και ακολουθείς έναν άλλο δρόμο. Ο κ. Καμμένος ελέγχει πλέον ελάχιστους και από τους βουλευτές του και από τα στελέχη των ΑΝΕΛ που έχει βάλει στην κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας το 2017 έλεγε όχι στα αντισταθμιστικά οφέλη

Εμείς θεσμικά το 2011 απαγορεύσαμε οποιαδήποτε αντισταθμιστικά οφέλη. Ο κ. Τσίπρας το 2017 έλεγε όχι στα αντισταθμιστικά οφέλη και σήμερα ο κ. Καμμένος λέει ναι. Προχωρήσαμε σε θεσμική κατοχύρωση με νόμο στη Βουλή για να μην ξαναϋπάρξουν λάθη και ο κ. Καμμένος πάνω στο θέμα αυτό ανοίγει ξανά μια πόρτα για την οποία η κυβέρνηση είναι υπόλογη.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κομμάτι κανενός σχεδίου. Θέλουμε η χώρα να βρει διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα και οι πολίτες λύση στα προβλήματά τους. Η λογική όλων όσων αγωνίστηκαν από το 1981 και μετά για να δώσουν νοσοκομεία, παιδεία, ασφάλιση, για να αλλάξουν τον τρόπο διακυβέρνησης του κράτους, για να υπάρξουν πολιτικές που στηρίζουν τους αγρότες δεν είναι η πολιτική Πολάκη ή η πολιτική Καμμένου. Πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και εμείς θα προχωρήσουμε με όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει τη λύση στις εκλογές και με αυτήν την εντολή εμείς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα. Η εντολή «προοδευτική πορεία» για το Κίνημα Αλλαγής σημαίνει εντολή απέναντι στη συντήρηση την οποία εκφράζει και ο κ. Μητσοτάκης και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα χρόνια διακυβέρνησής τους.