Μ.Όθωνας: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  απέχουν πια ίσες πια αποστάσεις από αυτό που πραγματικά είναι προοδευτική κατεύθυνση για τη χώρα»

Συνέντευξη Μανώλη Όθωνα μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής και Διευθυντή Γραφείου της Φ. Γεννηματά

στον Ρ/Σ «News247» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

  1. Για τα σενάρια περί εκλογικού νόμου: Η ανακύκλωση της συζήτησης τροφοδοτεί όνειρα θερινής νυκτός των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ

Δε μας αφορά αυτή η συζήτηση. Έχουμε πει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους «τέρμα στα φτηνά κόλπα και τα μικροκομματικά παιχνίδια με το εκλογικό σύστημα». Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση 5 σημείων στην πρόσφατη συνάντηση που προκάλεσε ο κ. Σκουρλέτης στο Υπουργείο Εσωτερικών στα μέσα Μαΐου. Αυτή η πρόταση,  είναι μια συνολική προσέγγιση και αποτελεί ένα ενιαίο πλαίσιο που δεν τεμαχίζεται σε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Δεν μας αφορούν  συζητήσεις εκ του πονηρού,  που  δημιουργούν σύγχυση για να τροφοδοτούν κατακαλόκαιρο τα όνειρα θερινής νυκτός των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

  1. Για τις μετεκλογικές συνεργασίες : Ισχυρή εντολή για να εγγυηθούμε πολιτική σταθερότητα στη βάση ενός προοδευτικού  προγράμματος

Η ψήφος των πολιτών θα διαμορφώσει και την  σειρά των κομμάτων, αλλά και τα ποσοστά που κάθε κόμμα θα καταγράψει, ώστε να διαμορφωθεί το τοπίο και οι συνθήκες των διερευνητικών εντολών που θα ακολουθήσουν. Εμείς διεκδικούμε να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας με μια ισχυρή εντολή, τις θέσεις και το πρόγραμμά μας στις οποίες θα καλέσουμε και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για συζήτηση.

Εναπόκειται στις άλλες πολιτικές δυνάμεις αν θα ανταποκριθούν. Ζητάμε από τους πολίτες στις επόμενες εκλογές ισχυρή εντολή για να το εγγυηθούμε. Με εκ των προτέρων γνωστές και συγκεκριμένες προτάσεις που αποτελούν τις δικές μας δεσμεύσεις μας για μια  προγραμματική συμφωνία, ώστε  να διαμορφωθεί μία ευρεία συνεννόηση και μια ισχυρή  κυβέρνηση με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ενώ αυτή είναι η μόνη καθαρή θέση που έχει διατυπωθεί, το ερώτημα απευθύνεται συνεχώς σε εμάς. Κανείς  δεν ρωτά τον κ. Μητσοτάκη  αν είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε ένα πρόγραμμα  προοδευτικής κατεύθυνσης δεδομένου ότι το πρόγραμμα τηςΝΔ και οι διαχρονικές και πάγιες αντιλήψεις και αρχές της, δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Ούτε ρωτάει κάνεις τον κ. Τσίπρα αν μετά από αυτή τη μνημονιακή – συντηρητική- αντιλαϊκή  πολιτική που άσκησε τα τρία τελευταία χρόνια, είναι κι αυτός διατεθειμένος απ’ τη μεριά του να συμβάλει σε μια προοδευτική κατεύθυνση και κυρίως να συνεχίσει να παίρνει μέρος των ευθυνών που του αναλογούν  για την πορεία της χώρας ή θα τραβηχτεί απέξω και θα πάει πάλι σε μία στείρα, ανέξοδη αντιπολιτευτική τακτική στις πλατείες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

  1. Για την πολιτική ίσων αποστάσεων: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απέχουν ίσες αποστάσεις από αυτό που πραγματικά είναι  προοδευτική κατεύθυνση.

Λένε για μας για ίσες αποστάσεις αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τελικά απέχουν ίσες πια αποστάσεις από αυτό που πραγματικά είναι  προοδευτική κατεύθυνση. Πρέπει να κάνουν βήματα όλοι. Αν δεν τα κάνουν είναι δική τους ευθύνη. Εμείς δεν μπαίνουμε στη λογική του  τεχνητού διαχωρισμού ούτε του δήθεν ευρωπαϊκού αντικυβερνητικού μετώπου που μας καλεί η ΝΔ, ούτε του δήθεν αντί – δεξιού μετώπου  που συνεχώς επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο μέτωπο που έχουμε είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές που και οι δυο εκφράζουν σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου.

  1. Για την πόλωση στην πολιτική αντιπαράθεση: Τα προβλήματα της Ελλάδας και των Ελλήνων απαιτούν να  πρυτανεύσει η λογική της συνεννόησης.

Στην κατάσταση που εξακολουθεί δεν επιτρέπει λογικές μικροκομματικού υπολογισμού. Τα προβλήματα της Ελλάδας και των Ελλήνων απαιτούν να  πρυτανεύσει στο πολιτικό σύστημα η λογική της συνεννόησης και όχι της πόλωσης και του διχασμού. Εμείς αυτή την επιλογή την έχουμε κάνει από το 2010 και καταβάλαμε πολιτικό κόστος, δυσανάλογο  των πραγματικών μας ευθυνών.  Θα προσπαθήσουμε  να το κατανοήσουν και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Η  ισχυρή εντολή που θα ζητήσουμε και πιστεύω ότι θα πάρουμε από τους πολίτες θα συμβάλει  στο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον μετά τις εκλογές. Για να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, να διαμορφωθούν οι συναινέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε πολιτική σταθερότητα και σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

  1. Για το κάλεσμα του Κ. Μητσοτάκη ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας: Αν το εκλογικό αποτέλεσμα και οι μετεκλογικές συνθήκες το επιβάλλουν θα ασκήσουμε τον ρόλο μας ως υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Αν ο λαός κάνει την επιλογή να δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ, πράγμα που δεν πρέπει και δεν θα συμβεί στις επόμενες εκλογές, θα γίνει από μας  σεβαστή. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς θα έχουμε ένα ρόλο στείρας αντιπολίτευσης. Απέναντι σε όποια κυβέρνηση σχηματιστεί αν το εκλογικό αποτέλεσμα και οι μετεκλογικές συνθήκες το επιβάλλουν,  θα ασκήσουμε τον ρόλο μας ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Με την τεκμηριωμένη κριτική μας, τις εναλλακτικές μας προτάσεις και την θετική συμβολή μας σε ότι συμφωνούμε. Όπως κάνουμε και στην παρούσα κυβερνητική θητεία. Δε χρειάζεται νομίζω να υπενθυμίσω μια σειρά νομοσχεδίων που δεν θα είχαν περάσει από την Βουλή χωρίς τη δική μας θετική συμβολή. Γιατί  αυτό το φαινομενικά αταίριαστο κυβερνητικό μόρφωμα με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ που επέλεξε ο κ. Τσίπρας, δεν διέθετε σε  αρκετά νομοσχέδια  κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

  1. Για το αν το Κίνημα Αλλαγής γίνεται ξανά  μόνο ΠΑΣΟΚ : Ως Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις για να αλλάξουμε όσα κρατάνε τη χώρα στο χθες.

Καθόλου έτσι δεν είναι. Το Κίνημα Αλλαγής είπαμε πρόσφατα ότι είναι ένα ποτάμι που δε γυρίζει πίσω και το εννοούμε. Είναι επιλογή μας, είναι επιλογή των 212.000 συνιδρυτών του που συμμετείχαν στην διαδικασία ίδρυσής του, είναι ένας νέος ευρύτερος πολιτικός φορέας με προοπτική. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρωταγωνιστικά, καθοριστικά, συμμετέχει και συμβάλλει στην  ενότητα του ευρύτερου χώρου και τη μετεξέλιξη της δημοκρατικής παράταξης . Είμαστε Κίνημα Αλλαγής , ως Κίνημα Αλλαγής θα κατέβουμε στις εκλογές και ως Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις για να αλλάξουμε όσα κρατάνε τη χώρα στο χθες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.