Λερναία Ύδρα ο νόμος Κατρούγκαλου

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία τοποθέτησης Γιάννη Κουτσούκου Εισηγητή στο Ν/Σ για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων.

  • Χαιρόμαστε που ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν την από 5-7-2018 Πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει για την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων και θα ξεψηφίσουν την δική τους του Ν. 4427/2017 που προέβλεπε την περικοπή.
  • Ελπίζουμε να ψηφίσουν και τις υπόλοιπες προτάσεις μας για την άρση των ακραίων αδικιών του Νόμου Κατρούγκαλου (συντάξεις χηρείας, επιδόματα φτώχειας μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ), καθώς και για την μη περικοπή των συντάξεων των νέων συνταξιούχων μετά το Μάιο του 2016.
  • Πανηγυρίζει σήμερα η Κυβέρνηση, ξεχνώντας ότι η ίδια ψήφισε το Ν. 4387/2016(Νόμος Κατρούγκαλου) με αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων, ως αποτέλεσμα της περιπέτειας του 2015, καθώς ο Ν. 3863/2010 είχε κριθεί από τον I.L.O. ως βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού και φυσικά ήταν πιο δίκαιος με υψηλοτέρα ποσοστά αναπλήρωσης και μεγαλύτερες συντάξεις.
  • Με το Νόμο Κατρούγκαλου, των χαμηλών συντάξεων και των μεγάλων αδικιών, η Κυβέρνηση γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ν.Δ. και της ιδιωτικής ασφάλισης, δηλαδή μας οδηγεί εκεί που καταγγέλλει.
  • Η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ανισοτήτων και των ακραίων αδικιών του Νόμου Κατρούγκαλου καθώς:
  •  Παραμένει ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων με το άρθρο 14 του Ν. 4387/2016 και επομένως παραμένει η προσωπική διαφορά ως «κουτάκι» παροχής και όχι ως σύνταξη, δηλαδή είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος περικοπής.
  •  Παραμένουν οι μειώσεις των νέων συντάξεων μετά τον Μάιο του 2016 έως 20% και  για τις πάνω από 20% με τις μεταβατικές διατάξεις που τις περιορίζουν ελαφρά.
  •  Όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2019 θα έχουν δραματική μείωση των συντάξεων έως και 30%. Το αποδεικνύουν τα παραδείγματα που έχουν δώσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Καταθέτω 2 χαρακτηριστικά παραδείγματα και καλώ την Κυβέρνηση να τα αντικρούσει με βάση τα επίσημα στοιχεία:

Εργαζόμενος στο Δημόσιο με 35 έτη υπηρεσίας αντί  για 1220 €, θα πάρει 886€ μείωση 27,37 %

Εργαζόμενος στον Ιδιωτικό τομέα με 20 έτη εργασίας θα λάμβανε αθροιστικά (Κύρια –επικουρική – ΕΚΑΣ) 716 €, θα πάρει 514 € μείωση 28%

  •  Δεν αναιρούνται οι ακραίες αδικίες που αφορούν τις συντάξεις χηρείας και τα επιδόματα φτώχειας που δίδονται ως σύνταξη μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ.

Η Πρόταση Νόμου που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Αλλαγής προβλέπει την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και την αντικατάστασή του από ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα, με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα και αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη.

Αν δεν γίνει αυτό, ο Νόμος Κατρούγκαλου θα λειτουργεί ως «Λερναία Ύδρα» που κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο.

Σας καλούμε να αποδεχτείτε την πρότασή μας για την άρση των ακραίων αδικιών την όποια επανακαταθέτουμε με την μορφή Τροπολογίας.