Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2018
Σημεία ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Π.Ν.Π., για Φ.Π.Α. στα νησιά και πυρόπληκτους Αττικής»
Για το θέμα των συντάξεων
Θα σχολιάσω μια ευρύτερη εξέλιξη που υπάρχει τώρα στη χώρα. Φαίνεται, κύριε Υπουργέ, της Κοινωνικής Ασφάλισης ότι δόθηκε ένα πράσινο φως από τις Βρυξέλλες και προφανώς θα ξεψηφίσετε τις ακραίες, άδικες και αχρείαστες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για την περικοπή των συντάξεων, καταργώντας τες.
Σας θυμίζουμε ότι μια πλήρης πρόταση νόμου έχει κατατεθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και είναι ευκαιρία να την ψηφίσετε.
Και να μην ξεχάσετε και τις συντάξεις χηρείας. Ήσασταν η μόνη Κυβέρνηση που έδωσε στεγνά τις συντάξεις χηρείας στην τρόικα. Ελάτε, λοιπόν, να ξεψηφίσετε όσα ψηφίσατε μόνοι σας και εμείς θα ψηφίσουμε βεβαίως μαζί σας.
Για τον ένα χρόνο από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα
Έχει περάσει ένας χρόνος από τη φονική πλημμύρα και τους είκοσι τέσσερις νεκρούς στη Μάνδρα. Ένας χρόνος μέσα στον οποίο η πόλη αυτή, προσπαθεί να ξαναβρεί τον ρυθμό της και δεν τον έχει βρει. Ακόμα πολλά από τα έργα αργούν, καθυστερούν, μπλοκάρονται. Κυρίως όμως, ο κόσμος στη Μάνδρα νιώθει εκείνο το σφίξιμο της ψυχής και το ψυχικό βάρος είναι χειρότερο. Πρέπει, λοιπόν, να σταθούμε όλοι δίπλα, η Πολιτεία και κυρίως η Κυβέρνηση, στους κατοίκους στη Μάνδρα και να βοηθήσουμε να απεμπλακούν. Αυτά που είχε αφήσει ο κ. Σγουρός και τα είχε βάλει στα συρτάρια η κυρία Δούρου τώρα πρέπει να τρέξουν. Ας ελπίσουμε ότι επειδή είναι προεκλογική περίοδος θα τρέξουν.
Για την τραγωδία στο Μάτι και τα έργα αποκατάστασης
Δεν σκοπεύω να τοποθετηθώ μικρόψυχα πάνω σε ενενήντα εννιά ψυχές που χάσαμε ούτε να αποσείσω καμία ευθύνη σε κανέναν παράγοντα.
Όμως, τα λόγια του κ. Φάμελλου προκαλούν γι’ αυτό ας θυμίσουμε εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, δυστυχώς, ορισμένες πραγματικότητες.
Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή, λεπτό προς λεπτό, κατέγραψε τα συμβάντα με στοιχεία και αποδείξεις. Είναι η ώρα το χρονικό που είδε το φως της δημοσιότητας και το οποίο συνεχίσαμε να επικαιροποιούμε με νέα στοιχεία που ήρθαν στις επόμενες εβδομάδες και μήνες να το καταθέσουμε και στα Πρακτικά της Βουλής. Έχουμε χρέος, γιατί εκτός από την κλιματική αλλαγή υπήρξαν και πάρα πολλά λάθη και πρέπει επιτέλους να μάθουμε από τα λάθη μας στην Ελλάδα.
Επίσης, λυπάμαι που θα το θυμίσω, αλλά οφείλω να το κάνω στη μνήμη των νεκρών:
Είναι δυνατόν εκείνο το βράδυ να ξέρετε – γιατί υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι ξέρατε – πως έχουμε ήδη νεκρούς, και να γίνονται τηλεοπτικές συσκέψεις και ο Πρωθυπουργός να ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram στις 24.00΄ τη νύχτα την ώρα που συμπολίτες μας πνίγονταν ή είχαν καεί; Καταθέτω στα Πρακτικά τη φωτογραφία για να τη θυμόμαστε.
Είναι δυνατόν στις 26 του μηνός να ακούμε από τα χείλη του κυρίου Υπουργού τότε, κ. Τόσκα, ότι «προσπαθώ να βρω τα λάθη που έγιναν…αλλά δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη»; Και είναι δυνατόν να ακούγεται από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, πως «αν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό»;
Όμως, θέλω να έρθουμε τώρα σιγά-σιγά στο πώς να μην ξαναγίνει αυτή η τραγωδία και στο πώς να αποκαταστήσουμε τους ανθρώπους που ακόμα πλήττονται και είναι σε μεγάλη δυσχέρεια.
Ο κύριος Πρωθυπουργός στις 9 Αυγούστου έκανε μία πομπώδη, εξαγγελία για ένα νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Εκ πρώτης όψεως μας φάνηκε βαρύ. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και δεν ήρθε μία νομοθετική πρωτοβουλία γι’ αυτό το νέο σύστημα. Θα βάλουμε κάποτε τον δάκτυλον επί τον τύπο των ήλων για να δούμε μήπως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ή όλα θα είναι για εσάς επικοινωνιακό show, όπως φάνηκε την ημέρα της τραγωδίας;
Και τέλος, καταθέτω στα Πρακτικά γιατί δεν ξεχνάμε ούτε θα ξεχάσουμε την επιστολή των νέων από το Μάτι για τη χυδαιότητα του κ. Πολάκη με την ανάρτηση που έκανε.
Όμως, επειδή αυτή η ιστορία έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, εμείς ως πολιτεία πρέπει εκτός από το σύστημα πολιτικής προστασίας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους ανθρώπους που επέζησαν, που προσπαθούν με όση δύναμη τους έχει απομείνει να ξαναστήσουν τη ζωή τους, να ξαναστήσουν τη ζωή των οικογενειών τους, να ξαναστήσουν τους οικισμούς τους και βρίσκονται πραγματικά σε μεγάλη δυσχέρεια.
Ψηφίζουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το είχαμε δηλώσει αυτό από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, είναι χρέος μας να επισημάνουμε προβλήματα που συνυπάρχουν και πρέπει να ακουστούν.
Tα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε συμφωνήσει και ζητήσαμε να έρθουν εδώ οι επιτροπές των κατοίκων και άλλοι φορείς της περιοχής με τους οποίους μιλάμε τακτικά και μας επισημαίνουν τα προβλήματα. Εν τάχει, λοιπόν, έχω και έχουμε αντίστοιχα καταθέσει, κυρία Υπουργέ, και ερωτήσεις.
Ο κ. Φάμελλος μίλησε για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα ύψους 3.000.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτό που επείγει –χωρίς να υπάρχει αντίρρηση και να επισπευσθεί η διαδικασία που προανέφερε- είναι η άμεση αντιμετώπιση με πιο μικρά έργα, με κορμοδέματα και κορμοφράγματα. Στην εκτός σχεδίου περιοχή μάλιστα υπάρχει και σχετική μελέτη. Ανατρέξτε σε αυτή. Τώρα που έρχεται χειμώνας και ο Νοέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας είναι κρίμα να θρηνήσουμε ζημιές και ελπίζω όχι θύματα αυτή τη φορά.
Δεύτερον, ακούσαμε για τη συλλογή του αμιάντου. Όντως έχει ξεκινήσει, αλλά δεν προχωρά όσο γρήγορα θα έπρεπε και απ’ ό,τι γνωρίζουμε ενώ στα κτίρια έχει ξεκινήσει η δουλειά, στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους δεν προχωρά γρήγορα.
Τέλος –και αυτό είναι το μεγάλο SOS- θα σας πω για την ακτογραμμή στο Μάτι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα το χειμώνα, με τις βροχές η ακτογραμμή στο Μάτι θα υποχωρεί, χάνεται. Οπότε υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να το δει αυτό η κυβέρνηση και γιατί όχι να χρησιμοποιήσει τα 35.000.000 ευρώ για τα οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής. Προτείνω προς όλα τα κόμματα στη Βουλή να το στηρίξουν αυτό, γιατί είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθό να συγκρατηθεί η ακτογραμμή.
Μην ξεχνάτε ότι στην περιοχή του Μαραθώνα και της Ραφήνας έχουμε έξι ξενοδοχεία και αρκετές επιχειρήσεις. Προσελκύεται τουρισμός, είναι ο Μαραθώνιος, είναι ιστορικά σημεία. Ακόμη και τον μήνα Σεπτέμβριο στις επανειλημμένες επισκέψεις μου επί τόπου έβλεπα με κάποια ικανοποίηση, θα πω, ότι είχαμε τουρίστες σε κάποια από τα ξενοδοχεία που έμειναν όρθια. Άρα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
Και σας παρακαλούμε πολύ και για κάτι ακόμα που έχει και οικονομική, αλλά και κοινωνική σημασία και αυτό είναι ότι δεν έχουν μπει στηθαία ασφαλείας στους δρόμους κοντά στον γκρεμό στο Μάτι. Δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διέλευση των οχημάτων. Παρακαλούμε και την Κυβέρνηση να το δει και εμείς με δικές μας ενέργειες όσο μπορούμε να κινητοποιηθούμε.
Για το άρθρο 12 της ΠΝΠ, όμως, που αφορά την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών, εδώ πρέπει να σας πω ότι παρατηρείται ένα χάος. Θα το πω με ένα παράδειγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σε μια πολυκατοικία με οκτώ διαμερίσματα στο Μάτι έχουμε επτά διαμερίσματα να έχουν πάρει αυτό το βοήθημα των 1.200 ευρώ και ένα να μην το έχει πάρει. Όμως, ούτε αυτό το διαμέρισμα είχε τηλέφωνο και ίντερνετ και καμία δυνατότητα επικοινωνίας. Δηλαδή, η τηλεπικοινωνιακή ένδεια ήταν εκεί. Δεν ήταν ότι τους έλειπε η πόρτα, τους έλειπε όμως αυτή η δυνατότητα. Άρα, αφού είναι αυτό, δεν μπορείς να πεις ποιος έχει ζημιά και του έχει σπάσει ένα τζάμι ή δύο τζάμια, είναι για όλους.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το επίδομα των 5.000 ευρώ, θέλω να πω, ότι ενώ η ΠΝΠ είναι ορθή και την ψηφίζουμε, η ΚΥΑ που εκδώσατε εξειδικεύεται. Στην ΠΝΠ λέτε για τα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα «που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης, έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των πυρκαγιών», αλλά μετά στην ΚΥΑ το ξεχάσατε αυτό. Αυτό έπρεπε να βάλετε στην ΚΥΑ και βάλατε «όταν έχει βλάβες το ακίνητο». Εδώ δεν έχουν βλάβες μόνο τα ακίνητα, οι άνθρωποι έχουν υποστεί ζημιές και στους χώρους γύρω από τα ακίνητά τους.
Είχαμε πει πολλές φορές, επισκεπτόμενοι με την κυρία Γεννηματά τις επιτροπές των κατοίκων, από την εμπειρία μας μέχρι τώρα -και θέλω πραγματικά να με ακούσετε σ’ αυτό- ότι η ορθότερη αντιμετώπιση, για να μην υπάρχουν γραφειοκρατίες, είναι να υπάρχει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο της Κυβέρνησης, όπως στην περίπτωση των σεισμών. Θα είναι ένας γενικός γραμματέας, που επικοινωνεί ο ίδιος με όλα τα Υπουργεία, θα είναι ένας Υπουργός ή Υφυπουργός, η Κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά νομίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο.
Τέλος, δύο θέματα ακόμη. Πρώτον, η ένταξη του οικισμού του Νέου Βουτζά, είτε στον έναν είτε στον άλλον δήμο. Είναι ένας διχασμένος οικισμός. Πρέπει να γίνει μία συνεννόηση. Έχω μιλήσει με τους κατοίκους πολλές φορές και έχω θέσει και εγώ από την πλευρά μου το αίτημα στον κ. Χαρίτση.
Δεύτερον, είναι το μέλλον. Τα σχέδια ανάπλασης της περιοχής, το μεγάλο εργαλείο του αστικού αναδασμού. Αυτό χρειάζεται γενναίες αποφάσεις, διακομματική συναίνεση και είναι ανάγκη να δούμε το πρωτεύον, που είναι οι άνθρωποι να αποκατασταθούν, αλλά και το εξίσου σημαντικό να σχεδιάσουμε ξανά την περιοχή, με δίκαιο τρόπο και με τρόπο που να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των ανθρώπων που επλήγησαν τόσο σφοδρά.
Δεν θα ξεχάσουμε. Δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε ούτε το Μάτι, ούτε τον Νέο Βουτζά, ούτε την Αργυρά Ακτή, στο όνομα των ανθρώπων που χάσαμε.