Φώφη Γεννηματά: “Το δικό μας σχέδιο στηρίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην υπερφορολόγηση”

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου  2018

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή “Καλημέρα με τον Γ.Αυτιά”.

Αμετανόητος, πραγματικά προκλητικός ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Ο κ. Τσίπρας μας έδεσε χειροπόδαρα. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη θηλιά που φόρεσε στον λαιμό του ελληνικού λαού. Και χθες είδα έναν πρωθυπουργό αμετανόητο, πραγματικά προκλητικό να περιγράφει μια άλλη Ελλάδα από αυτή που ζουν οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα. Μας μίλησε για μια Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια και αναρωτιέμαι: πώς έχει αφήσει η Ελλάδα τα μνημόνια πίσω όταν μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις του αφορολόγητου; Πώς έχουμε αφήσει πίσω μας τα μνημόνια όταν επέμενε και δόξαζε ο κ. Τσίπρας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα; Ξέρετε τι σημαίνει να παραμείνει ο στόχος του 3,5%  για τα πρωτογενή πλεονάσματα; Σημαίνει ότι θα παραμείνουν οι εξοντωτικοί φόροι που έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Περίμενα ότι μετά από τόσα χρόνια θα ανέβαινε στη ΔΕΘ και αντί για ψέματα θα έλεγε μερικές αλήθειες, θα αναλάμβανε μερικές ευθύνες. Θα έλεγε: έκανα λάθη αλλά τώρα πρέπει να κάνω διορθωτικές κινήσεις. Τίποτα από όλα αυτά. Κοροϊδεύει τον κόσμο, ανακοινώνοντας παροχές για την επόμενη κυβέρνηση. Θα πήγαινε τον κατώτατο μισθό 751 ευρώ και τώρα πανηγυρίζει για την επέκταση των συμβάσεων. Να θυμίσω ότι η επέκταση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 2 χρόνια και την πάγωσε με νόμο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Συντάξεις: από τις παροχολογίες στις αλχημείες του κ. Τσίπρα

Δεν ήταν καθόλου απαραίτητο να γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις και να αναλάβει αυτές τις δεσμεύσεις. Γι αυτό καταθέσαμε πρόταση νόμου στη Βουλή και είπαμε: σταματήστε τις περικοπές στις συντάξεις. Έχουν γίνει οι συντάξεις φιλοδωρήματα. Δεν αντέχει ο Έλληνας συνταξιούχος να ζήσει πλέον με όλες αυτές τις περικοπές και όλο το άθροισμα των φόρων που έχει να σηκώσει στην πλάτη.

Είναι δέσμιος των αποφάσεων που πήρε, δέσμιος του νέου μνημονίου που υπέγραψε που θυμίζω ότι ήταν εντελώς αχρείαστο. Οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν στη συζήτηση εκείνη την εποχή. Όλα αυτά προέκυψαν γιατί στις αρχές του 2015 αντιμετώπισε την κατάσταση τυχοδιωκτικά στην Οικονομία και στη σχέση με τους εταίρους με δική του ευθύνη, όχι μόνο του Βαρουφάκη.

Η μετάθεση είναι μια κοροϊδία. Τι σημαίνει η μετάθεση; Ότι θα γίνει η περικοπή αλλά θα γίνει λίγο αργότερα. Το θέμα είναι να μην γίνει η περικοπή. Έχω κάνει αγώνα και με τον κ. Μοσκοβισί και με τον κ. Γιούνκερ γιατί δεν στάθηκα στην πρόταση νόμου που κατέθεσα στη Βουλή. Ο κ. Μοσκοβισί  έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια γιατί είναι πάντα στο πλευρό της χώρας, δεν είναι στο πλευρό της κυβέρνησης. Αλλά δεν είναι μόνος του και δεν παίρνονται οι αποφάσεις μόνο από τον ίδιο. Αλλά εδώ δεν υποστηρίζει τη χώρα και τα δικαιώματα των πολιτών ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με ρωτάτε κ. Αυτιά, τι έκανε ο κ. Μοσκοβισί. Ο κ. Τσίπρας τι έκανε; Τίποτα. Από τις παροχολογίες στις αλχημείες.

Η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει όλο αυτό το διάστημα εκτός από το να δεσμεύεται για τις περικοπές και να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια που δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει για το μέλλον;

Η χώρα δέσμια των μέτρων, των περικοπών και των περιορισμών του κ. Τσίπρα

Δεν έχει κανένα σχέδιο ο κ. Τσίπρας για να πράξει όσα λέει. Μιλάει για ανάπτυξη και μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία σοβαρή μεγάλη επένδυση. Αντίθετα οι υπουργοί του βάζουν συνεχώς εμπόδιο σε όλα. Από την Χαλκιδική μέχρι το Ελληνικό τίποτα δεν προχωράει. Το μήνυμα που στέλνουν στους επενδυτές είναι ότι είμαστε μια χώρα που δεν είναι φιλική στις επενδύσεις, δεν έχει αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία, σπαράσσεται πολιτικά,  χωρίς πολιτική σταθερότητα και με νοσηρό κλίμα όπου ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Όλα αυτά μας στερούν τη δυνατότητα να πάρει μπροστά η ανάπτυξη, να γίνουν επενδύσεις. Μένουμε λοιπόν δέσμιοι των μέτρων, των περικοπών και των περιορισμών του κ. Τσίπρα. Αυτά είναι που διώχνουν τα παιδιά στο εξωτερικό. Και όσα μένουν στην Ελλάδα δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης και για 300 ευρώ. Πανηγυρίζει για τη μείωση της ανεργίας την ώρα που 600.000 κυρίως νέοι άνθρωποι αμείβονται με 300 ευρώ. Έχει καταλάβει πώς ζει η μέση ελληνική οικογένεια;

Μηδενική στήριξη στους μικρομεσαίους. Από πού θα ξεκινήσει η ανάπτυξη στον τόπο; Μεγάλες επενδύσεις δεν φέρνει, τους μικρομεσαίους τους έχει γονατίσει με τις εισφορές και με τον φόρο. Μας λέει ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας. Από πού; Τα spreads έχουν εκτοξευθεί. Πώς έχει ανταποκριθεί η αγορά σε όσα λέει η κυβέρνηση; Είναι επιθετικοί απέναντί μας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε κατάρρευση

Μας είπε ότι είναι καταπληκτικά τα νοσοκομεία. Έχει πάει ποτέ ο κ. Τσίπρας σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο να δει ποια είναι η κατάσταση; Έχει κόψει όλες τις κοινωνικές δαπάνες για να πετύχει υπερπλεόνασμα και δεν μπορούν να γίνουν προμήθειες στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να ζητούν από τους συγγενείς να φέρουν τα απαραίτητα. Ράντζα από εδώ και από κει. Καταρρέουν οι κτιριακές υποδομές και μόνο ότι κάνουν οι ιδιώτες – το Ίδρυμα Νιάρχος που βοηθάει στα παιδιατρικά  – αλλάζει την εικόνα των νοσοκομείων. Έχει καταρρεύσει σήμερα το ΕΣΥ και με τις παρεμβάσεις που κάνει στην πρωτοβάθμια οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν σε λίγο να γράψουν τα φάρμακά τους.

Με γονατισμένη τη μεσαία τάξη, μοιράζουν τη φτώχεια

Είναι μια ομάδα καιροσκόπων που λειτουργεί τυχοδιωκτικά. Δεν είναι αριστεροί, δεν είναι οραματιστές, δεν έχουν σχέδιο για τον τόπο, δεν νοιάζονται για τον τόπο, δεν νοιάζονται για τον απλό πολίτη. Έχει γονατίσει η μεσαία τάξη και μοιράζουν τη φτώχεια. Μοιράζουν ψίχουλα στους πιο φτωχούς για να αισθάνονται ότι εξαρτώνται από αυτούς. Έχουν επιλέξει να είναι ακριβώς το παλιό πολιτικό σύστημα που πρέπει να τελειώσει. Ο κύκλος του παλιού κλείνει με την παρακμή του κ. Τσίπρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει. Θα πρέπει τώρα να κάνει διαχείριση καταστροφής

Οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Έχω πει πολλές φορές ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Θα πρέπει να κάνει διαχείριση καταστροφής. Γιατί αυτό θα γίνει από εδώ και πέρα με την κυβέρνησή του. Ο ανασχηματισμός που έκανε ήταν σε αυτή την λογική. Το στίγμα στην κυβέρνησή του δίνει διεύρυνση στην καραμανλική δεξιά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ένα χέρι νίβει το άλλο. Μαζί έκρυψαν τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004-2009. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να κάνουν την εξεταστική για να δούμε τι έφταιξε στην Οικονομία, τι πήγε στραβά, ποια ήταν τα λάθη και ποιος έχει τις ευθύνες που η Ελλάδα έφτασε στην κρίση και στα μνημόνια. Αρνούνται και για όλα υποτίθεται ότι φταίει η δημοκρατική προοδευτική Παράταξη. Αλλά δεν είμαι απ αυτούς που γυρνούν τους προβολείς προς τα πίσω. Αυτό που αγωνιά να ακούσει ο λαός είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Έληξε λοιπόν το τρίτο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα αλλά τα προβλήματα είναι εδώ και παραμένουν. Η Ιθάκη είναι ακόμα μακριά.

Ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής για μια προοδευτική διακυβέρνηση, ένα σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας

Πριν φτάσουμε στις εκλογές, θα απευθυνθώ και απευθύνομαι και σήμερα στον ελληνικό λαό. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ισχυρή προοδευτική Παράταξη, είναι ισχυρή εντολή στο Κίνημα Αλλαγής για να αποφύγουμε από εδώ και πέρα τον διχασμό και την αντιπαλότητα. Για να μπορέσω να εξασφαλίσω με το Κίνημα Αλλαγής μια προοδευτική διακυβέρνηση, ένα σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας. Αυτό το χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Ένα προοδευτικό σχέδιο που λέει πώς πυροδοτείται η ανάπτυξη, πώς αλλάζει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πώς κερδίζω αξιοπιστία γιατί έχω μια ισχυρή κυβέρνηση με σχέδιο για τις αλλαγές, για την «επανάσταση» που χρειάζεται το Κράτος. Σαρωτικές σημαντικές αλλαγές για έναν εποπτικό, ελεγκτικό ρόλο του κράτους που θα βάζει κανόνες. Όλα να φύγουν για τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να σταματήσει η γραφειοκρατία. Αυτό που δεν τολμήσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια γιατί κάθε Υπουργός ήθελε αυτός να ορίζει τους Περιφερειάρχες Υγείας και Εκπαίδευσης. Πώς νομίζετε ότι διατηρείται το κομματικό κράτος και οι πελατειακές σχέσεις στο πολιτικό σύστημα; Αυτό πρέπει να σπάσει. Να υπάρχει ΑΣΕΠ όχι μόνο να μπεις στο κράτος αλλά και για να εξελιχθείς σε αυτό. Δεν μπορεί να βάζει ο κάθε Υπουργός τον κολλητό να αποφασίζει για το τι θα γίνει σε μια εκλογική περιφέρεια ή σε μια υγειονομική περιφέρεια.

Το δικό μας σχέδιο στηρίζεται στην ανάπτυξη και όχι στην υπερφορολόγηση 

Καταθέτω στο τραπέζι το σχέδιο Ελλάδα. Και ρωτώ: Είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση ενός σχεδίου με προοδευτικό πρόσημο που θα αλλάξει τους στόχους στη συμφωνία, θα βγάλει τη θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού, θα δώσει κίνητρα για ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα στηρίξει την ελληνική οικογένεια, θα δώσει δυνατότητες και προοπτική στα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο τους και να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει; Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει μπρος και να έχουμε ανάπτυξη. Η διαφορά είναι ότι το δικό μας σχέδιο δεν στηρίζεται στην υπερφορολόγηση αλλά στην ανάπτυξη. Είναι μεγάλη αυτή η διαφορά.

Τους προκαλώ λοιπόν. Θα αποφασίσουν να συμβάλουν; Ο ένας που επί 3,5 χρόνια εφαρμόζει σκληρή αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική θα κάνει τη στροφή πέρα από τα λόγια; Και ο άλλος που εδώ και πολλά χρόνια είναι δέσμιος της συντηρητικής πολιτικής και ιστορικής διαδρομής του κόμματός του και των ανθρώπων του που έχουν ακροδεξιές αντιλήψεις θα αποφασίσει να παρέμβει σε όλα αυτά και να βάλει πλάτη ώστε να κυβερνηθεί η χώρα προοδευτικά και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση και τα μνημόνια; Γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να μπούμε σε νέες περιπέτειες και θα πρέπει να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη γι αυτό.

Αν ήταν απόφαση της Ελλάδας να παραχωρήσει εθνικότητα και γλώσσα το ζήτημα θα είχε λυθεί εδώ και πολλά χρόνια

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει τη δική του αλήθεια, δηλαδή ψέματα. Μας συνήθισε όλα αυτά τα χρόνια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Η παραχώρηση για τη μακεδονική εθνικότητα και τη γλώσσα είναι ανιστόρητη, δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς αλλά ανοίγει καινούργιους.

Αν ήταν απόφαση της Ελλάδας να παραχωρήσει εθνικότητα και γλώσσα το ζήτημα θα είχε λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Είτε από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε την ενδιάμεση συμφωνία και διόρθωσε τα λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, είτε στη συνέχεια από τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Εμείς αυτή τη συμφωνία δεν την ψηφίζουμε. Έχουν γίνει μεγάλα λάθη που ξεκίνησαν από τη δεξιά και τη ΝΔ και συνεχίζονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε κάνει τόσο μεγάλη ανανέωση

Έχουμε νέα παιδιά, με καλά βιογραφικά, όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα που προχώρησαν επειδή κάποιος τους στήριζε. Τα έχουμε καταργήσει όλα αυτά. Είναι παιδιά που έχουν αναδειχθεί στην κοινωνία που έχουν δουλέψει στο χώρο τους αλλά και στο κόμμα. Και σε αυτούς θα στηριχθούμε.