Φώφη Γεννηματά: Η Λέσβος έχει πληρώσει βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Σημεία ομιλίας Φώφης Γεννηματά σε συγκέντρωση στη Μυτιλήνη.

Επισκέπτομαι σήμερα τη Λέσβο, σε μια κρίσιμη καμπή, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Η Ευρώπη είναι  διχασμένη και αποδείχθηκε αδύναμη να διαχειριστεί τη μεγάλη ανθρωπιστική προσφυγική κρίση.

Κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τη κρίση αυτή για να υποστηρίξουν την εθνικιστική τους ρητορική.

Δε θέλουμε “Ευρώπη Φρούριο”. Αλλά χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία και διαχείριση των συνόρων μας που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Η Λέσβος έχει πληρώσει βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα.

Η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά. Είχαμε προειδοποιήσει.

Αποσυμφόρηση των νησιών τώρα.

Πήγα σήμερα το μεσημέρι και είδα με τα μάτια μου το δράμα της Μόριας.

Τα νησιά του Αν. Αιγαίου πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα.  Η Μόρια μπορεί να φιλοξενήσει 3.100 ανθρώπους. Ούτε ένας παραπάνω δεν πρέπει να μένει στο νησί.

Εδώ είναι ένα χάος. Ζητούν από τους  εργαζόμενους να γίνουν ήρωες. Οι τοπικές κοινωνίες είναι σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Παιδιά κινδυνεύουν.

Οι ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι δεδομένες. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ξεπερνούν πλέον τις 20.000, παρά τις υποσχέσεις ότι θα ήταν οι μισοί.  Οι ευθύνες είναι τεράστιες για την επιβάρυνση των νησιών και για τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών παρά την οικονομική βοήθεια που έχει δεχθεί η χώρα.

Τα νησιά μας είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως έδαφος τρίτης χώρας.

Για κάθε ευρώ που δαπανάται, είτε από την κυβέρνηση είτε από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία και διαφάνεια.

Η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρέτησε συμφέροντα άλλων χωρών.

Η Νέα Δημοκρατία, παρά τις κορώνες, συναινεί.  Κουβέντα δεν είπαν για την αποσυμφόρηση Τσίπρας και Μητσοτάκης, μπροστά στους Ευρωπαίους.

Θυσιάζουν τα νησιά για πολιτικές σκοπιμότητες. Οφείλουμε να τους σταματήσουμε.

Η Νησιωτικότητα δεν είναι ευχολόγιο. Αλλά βασικό πολιτικό πρόταγμα.

Για μας η ρήτρα νησιωτικότητας, οι διακριτές πολιτικές για τα νησιά μας, είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε σχεδιασμού μας.

Εμείς επί Ανδρέα Παπανδρέου νομοθετήσαμε το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ των νησιών.

Αρνηθήκαμε την κατάργησή του. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και εδώ εξαπάτησε τους νησιώτες.

Εμείς θα επαναφέρουμε την πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει στη Βουλή για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος διαβίωσης που θα προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ.

Πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο.

Σχεδιάζουμε και προτείνουμε να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης :

1) Την  θέσπιση ενός “Aποκεντρωμένου Oργανισμού” για την Προώθηση της Συνεργασίας ανάμεσα στα Νησιά και τις Συνοριακές Περιοχές της ΕΕ”( Agency for the Promotion of the Cooperation of Islands and Border Regions  of the EU”)  με έδρα τη ΜΥΤΙΛΗΝΗ  

2) Τη  ανακήρυξη σε ετήσια βάση  ” Περιοχών Ειδικού Ενδιαφέροντος για το Μέλλον  της Ευρώπης”( Regions of Special Interest for the Future of Europe” )  με  πρώτη βέβαια τέτοια ειδική περιοχή τη Λέσβο ή τα Νησιά του Β. Αιγαίου γενικώς.

–  Άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.Τη φετινή χρονιά τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της δακοπροσβολή .

Εκτός από την αποζημίωση των αγροτών που είναι επιβεβλημένη, θα πρέπει να ανασχεδιαστεί ο τρόπος υλοποίησης της δακοκτονίας ώστε να εκτελείται έγκαιρα και αποτελεσματικά και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα και στα Εθνικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, μερικά μίλια ανατολικά από εδώ, η  Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας. Είναι το κύριο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.

Γιατί οι προκλήσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται.

Η πατρίδα μας οφείλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι συνεχίζει – όπως πράττει διαχρονικά – να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Να ενισχύσει και να αξιοποιήσει τις διεθνείς συμμαχίες της.

Να σταθεί στο ύψος της απέναντι στη διπλωματία του Ερντογάν, που αισθάνεται πως μπορεί να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και να εκβιάζει τη χώρα μας χρησιμοποιώντας ακόμη και το δράμα χιλιάδων προσφύγων ως μοχλό πίεσης.

Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, με μια Κυβέρνηση σε αποδρομή, που υποχωρεί σε διεθνείς πιέσεις και  επιχειρεί άρον άρον και με πρόχειρο τρόπο να κλείσει θέματα.

Η ζημιά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτάνει βαθιά στην Ελληνική κοινωνία.

Το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα έληξε, τα προβλήματα όμως παραμένουν και ταλανίζουν τους Έλληνες. Οι Έλληνες γνωρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι, μετανάστευσαν, το ΑΕΠ υποχώρησε σχεδόν κατά 25%, η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι δραματική, η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι γεγονός.

Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, διαλυμένη την υγεία, υποβαθμισμένη την παιδεία, αδύναμα θεσμικά όργανα, τράπεζες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον άγριας φορολογίας και εργασιακού μεσαίωνα. Και επιπλέον εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα δημογραφικά στοιχεία που υπονομεύουν την προοπτική του Ελληνισμού. Η ζημιά δεν είναι επιφανειακή, φτάνει βαθιά στην Ελληνική κοινωνία.

Όμως αυτή είναι η τελευταία Κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες.

Μιας καιροσκοπικής ομάδας, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, μιας Κυβέρνησης με πρωτοφανή ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κακή κυβέρνηση. Έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια πολύ σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Έχει υποταχθεί στις εντολές, τις οδηγίες, τις κατευθύνσεις, των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε ανίκανος να οδηγήσει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Έχει μετατρέψει την κοινωνική πολιτική σε ελεημοσύνη με ψίχουλα.

• Να επεκταθεί η Διαύγεια.

Η Διαύγεια όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί όπως σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να επεκταθεί, ακριβώς για να μην μπορεί να απλώσει χέρι  κανείς στο δημόσιο χρήμα. Για να μη μπορεί κανείς να κρατά διπλά βιβλία πάνω στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ- όχι επιστροφή της Δεξιάς.

Ναι λοιπόν, πρέπει να «φύγουν αυτοί», οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως λέει πια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

«Να φύγουν τώρα», όχι όμως για να «έρθουν οι άλλοι».

Λύση για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς.

Η ΝΔ είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών, της ιστορικής της διαδρομής και των ακραίων διχαστικών αντιλήψεων των στελεχών της. Είναι δέσμια των αντιλήψεων της για περικοπή των κοινωνικών δαπανών, για αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Είναι η παράταξη που θεωρεί τις Κοινωνικές Ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Δεν πιστεύουν σε πολιτικές αναδιανομής στηρίζονται μόνο στο ρόλο της αγοράς.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ανάπτυξη που αφορά τους λίγους και ισχυρούς, χωρίς καμιά ευκαιρία για όσους σήμερα περνούν δύσκολα να ξεφύγουν από το τέλμα, χωρίς καμιά προστασία όσων δεν μπορούν να ακολουθήσουν .

Η Ν.Δ. είναι ο πολιτικός και ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Εξακολουθεί και παραμένει η γνήσια Δεξιά στην Ελλάδα. Δεν ακούσαμε από  τον κ. Μητσοτάκη ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν έχει καταλάβει πού έφταιξε το κόμμα του και τι μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ., η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2004 έως το 2009 για το ότι οδηγηθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και φτάσαμε στην κρίση και τα μνημόνια.

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλες αποστάσεις από τις δικές μας προοδευτικές θέσεις.

Παγίδα το δίπολο.

Να μην παγιδευτούμε σήμερα, στο δίλημμα ανάμεσα στο λαϊκισμό και το νεοφιλελευθερισμό.

Ούτε αν θα παραδώσουμε την Ελλάδα στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας  ή στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης. Γιατί ούτε οι αγορές, ούτε οι διχαστικές λογικές και ο λαϊκισμός μπορούν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά τη χώρα.

Είναι παγίδα αυτό το δίπολο. Είναι κάλπικο αυτό το  μέτωπο.

Πως θα ανοίξουμε νέους δρόμους;

Με την πόλωση και τον διχασμό;

Προφανώς όχι. Μας ρωτούν με ποιους θα πάτε; Δεν είναι δεδομένοι οι συσχετισμοί. Δεν υπάρχει δεδομένη κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού.

Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!  Αντιστρέφουμε λοιπόν το ερώτημα. Θέλουν ενωμένους τους Έλληνες πάνω σε μια νέα κοινωνική εθνική συμφωνία;

Πάνω σε ένα νέο ριζοσπαστικό και προοδευτικό πλαίσιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα μας βγάλει με ασφάλεια στο ξέφωτο; Αν ναι και με όσους το εννοούν και το θέλουν εδώ είμαστε. Αν όχι εμείς δεν έχουμε την πείνα των κυβερνητικών αξιωμάτων.  Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη συνταγή των φόρων και της διάλυσης  της μεσαίας τάξης. Γι αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή για να έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε προοδευτική διακυβέρνηση.

Ψήφος στο κίνημα Αλλαγής – οι στρατηγικοί μας στόχοι.

Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα ηχηρό όχι στις πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ.  Όχι στο χθες. Όχι στη συντήρηση.

Σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΙ σε προοδευτική αλλαγή.

Δεν είμαστε ο τρίτος πόλος. Είμαστε ο μόνος δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους.

Μια νέα διακυβέρνηση που θα ενώνει αντί να διχάζει.

Στις ερχόμενες εκλογές, ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα μεγάλο ΝΑΙ, σε ένα καινούργιο όραμα.

Σε μια Άλλη Ελλάδα.

Εμείς θέτουμε τους νέους στρατηγικούς στόχους για τη  χώρα.

– Να επιστρέψουμε ισχυροί στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Με ενισχυμένη αξιοπιστία να πετύχουμε τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι θα  απελευθερωθούν πόροι για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις Τσίπρα.

– Να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της μεταναστευτικής κρίσης που εντείνεται.

– Να ξαναχτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

– Να ανασυγκροτήσουμε τη Δημοκρατία μας, με μια Νέα Μεταπολίτευση.

Και να ανασυντάξουμε την Πολιτεία μας, με βάση ένα Αποκεντρωμένο, Σύγχρονο Κράτος.

– Να πούμε αλήθειες για το δημογραφικό, την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, την ενίσχυση της οικογένειας. Να δουλέψουμε για την επιστροφή , ιδίως των νέων, όσων  αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

– Να θέσουμε σε εφαρμογή το «Σχέδιο Ελλάδα», την πρότασή μας .