Φώφη Γεννηματά: Είμαστε περήφανοι που είμαστε οι μόνοι που κάναμε αυτοκάθαρση και θωρακίσαμε την Πολιτεία στη μάχη κατά της διαφθοράς

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στο Kontra Channel, στην εκπομπή “Επι του Πιεστηρίου” με τον Μάκη Κουρή και τον Σπύρο Γκουτζάνη.

1. Είμαστε το μόνο κόμμα, που έχει κάνει πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση.

Στο Κίνημα Αλλαγής σηκώνουμε  τη σημαία της ηθικής στην πολιτική.

Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: Όλα  στο φως!

Είμαι αποφασισμένη να υπερασπιστώ την υπόληψη και την τιμή εκατοντάδων χιλιάδων στελεχών και μελών της Δημοκρατικής Παράταξης, που έχουν δώσει την ψυχή τους με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια και μοναδικό αίσθημα προσφοράς σε αυτόν τον τόπο.

Είμαστε το μόνο κόμμα, που έχει κάνει πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση. Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι από το 2007 εκτός κόμματος.Δυστυχώς δεν μας ακολούθησε κανένα άλλο κόμμα σε αυτή την πορεία.

Η παράταξη μας επίσης τόλμησε και εξαντλώντας κάθε περιθώριο του Συντάγματος,  προχώρησε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο νομικό  πλαίσιο,  οπλίζοντας την  Δικαιοσύνη ώστε να μπορεί να ελέγξει στο διηνεκές οποιαδήποτε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, χωρίς παραγραφή του αδικήματος.

Αυτή είναι η δικά μας στάση και η δική θέση. Δεν συμβάλλεις στη διαφάνεια όταν  πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά όταν  προχωράς -και είμαστε περήφανοι γι αυτό- σε αυτοκάθαρση και θωράκιση της Πολιτείας για να μπει τέλος στην διαφθορά..

Σε αντίθεση με την στάση της  Κυβέρνησης που  προσπαθεί να μετατρέψει την πολιτική ζωή σε αρένα. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Τώρα πλέον η Δικαιοσύνη  πρέπει  να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις ,  να κάνει το έργο της.

2. Ο Πρωθυπουργός οφείλει  να δώσει απαντήσεις, τις οποίες δεν θα αποφύγει για ό,τι ειπώθηκε στο Υπουργικό του  Συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει  να δώσει απαντήσεις,  τις οποίες δεν θα αποφύγει για ό,τι ειπώθηκε στο Υπουργικό του  Συμβούλιο.

Και δεν πρόκειται πια για απλές διαρροές από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του oncamera,αναφέρθηκε σε καταγγελία υπουργού ενώπιον του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου για χρηματοδότηση της κυβέρνησης του από τον Σόρος.

3. Με κουτοπονηριές δεν εξασφαλίζεις ισορροπία στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά κρατάς ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού.

Ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε στα επανειλημμένα αιτήματά μας για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Αν μας είχε ακούσει, θα είχαμε διαμορφώσει μια πολύ πιο ισχυρή πολιτική γραμμή και θα είχαμε πολύ μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη με δεδομένη την ευνοϊκή συγκυρία, αφού  τη Συμφωνία την θέλουν τόσο πολύ και  η ΕΕ  και οι ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτή την τόσο ευνοϊκή συγκυρία ο κ.Τσίπρας επέλεξε να διαπραγματευτεί μόνος του και δεσμεύτηκε έναντι όλων για Συμφωνία, για την οποία ο ίδιος δεν είχε την πλειοψηφία να την “περάσει”.

Μια συμφωνία που δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, αντιθέτως ανοίγει καινούριους με την εκχώρηση της μακεδονικής εθνικότητας και της μακεδονικής γλώσσας.

Όμως με κουτοπονηριές δεν εξασφαλίζεις ισορροπία στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά κρατάς ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού.

4. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για πυροτεχνήματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για πυροτεχνήματα εσωτερικής κατανάλωσης. Χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.  Ο κ. Τσίπρας έσπευσε πιεζόμενος από την ανάγκη να διαχειρισθεί τις εσωτερικές διαφωνίες στην κυβέρνηση του, σε πρόχειρες και αποσπασματικές εξαγγελίες για ένα πολύ σοβαρό θέμα και τώρα αναδιπλώνεται.

5. Η δίκαιη ανάπτυξη έγινε άδικη μιζέρια.

Η πολιτική της κυβέρνησης φτωχοποιεί τους Έλληνες. Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και στραγγαλίζεται η  μεσαία τάξη, ενώ  και τις  δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας θα τις πληρώσουν οι φτωχότεροι συμπολίτες μας με την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.  Είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει το σύστημα  πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν τρόπο να “γράψουν” τα φάρμακά τους, φτωχοποιούνται οι νέοι συνταξιούχοι, είναι ντροπή αυτό που έγινε με τις συντάξεις χηρείας. Η δίκαιη ανάπτυξη, έγινε άδικη μιζέρια.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ λέει ότι αυτά τα  προβλήματα θα τα λύσει η «ελεύθερη» αγορά. Προφανώς δεν  γίνεται έτσι. Χρειάζεται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο και εμείς αυτό έχουμε παρουσιάσει με το σχέδιο Ελλάδα.

6. Να μην πάρει η μπάλα «δικαίους και αδίκους» στην διαχείριση των κόκκινων δανείων

Πρέπει να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια με τρόπο ώστε να μην πάρει η μπάλα δικαίους και αδίκους και δημιουργηθεί ένα μη διαχειρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα.

Σήμερα δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια μπορεί να προκύψει μια Bad Bank με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μια πρόταση που κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε καταθέσει προτάσεις, αλλά η Κυβέρνηση αντί να  ανταποκριθεί στις προτάσεις μας, επιλέγει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

7. Το άσυλο είναι για  να προστατεύει τη διακίνηση ιδεών και σε καμία για να  δημιουργεί άβατα βίας και ανομίας.

Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών για ασφάλεια.

Οι Έλληνες δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε στα σπίτια τους, ούτε στο δρόμο, ούτε στα Πανεπιστήμια.

Το άσυλο πρέπει να προστατεύει τη διακίνηση ιδεών και σε καμία περίπτωση να μην δημιουργεί άβατα βίας και ανομίας.

Πριν δούμε αν το υφιστάμενο πλαίσιο χρειάζεται βελτιώσεις πρέπει να εφαρμοστεί. Γιατί μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του γι αυτό.

8. Μια  Κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή δεν μπορεί να επιτρέπει τις εικόνες ντροπής στη Μόρια.

Έχει καθυστερήσει πολύ η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν είναι υπόθεση της Ελλάδας ούτε να λύσει, ούτε να διαχειρισθεί μόνη της  το προσφυγικό. Η Κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή και έχει πάρει τόσα χρήματα δεν μπορεί να επιτρέπει τις εικόνες ντροπής στη Μόρια.

Οι κ.κ Τσίπρας και Μητσοτάκης πήγαν στην ΕΕ και δεν είπαν τίποτα για το προσφυγικό. Άλλα λένε εντός της χώρας και άλλα εκτός. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

9. Ζητάμε από το λαό να μας δώσει τη δύναμη να παίξουμε τον καταλυτικό ρυθμιστικό ρόλο για το αύριο της χώρας.

Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει με βάση την εντολή του ελληνικού λαού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου.

Ζητάμε από το λαό να μας δώσει τη δύναμη να παίξουμε τον καταλυτικό ρυθμιστικό ρόλο για το αύριο της χώρας.

Εμείς δεν είμαστε “τσόντα” κανενός.

Υπάρχει η γνώση γιατί έχουμε διαχειριστεί όλα τα σημαντικά θέματα και έχουμε καθορίσει την πορεία του τόπου.