Φ.Γεννηματά: Δεν θα παραδόσουμε την Ελλάδα ούτε στους δανειστές όπως ο Τσίπρας, ούτε στις αγορές όπως σκοπεύει ο Μητσοτάκης

Αθήνα, Σεπτεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά στον Ρ/Σ Πρώτο Θέμα και στην εκπομπή του Γ.Πρετεντέρη για τη χθεσινή επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

Η χθεσινή εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία με την παρουσία  πολλών παλαιών στελεχών, αλλά και πολλών νέων ανθρώπων.

Σε πείσμα όσων μας πολεμούν και μας αντιστρατεύονται, κάθε χρόνο που περνά, η 3η του Σεπτέμβρη γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

Γιατί, πολύ απλά, οι Ιδέες και οι Αξίες που αποτέλεσαν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του ΠΑΣΟΚ και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Ελλάδα, παραμένουν ζωντανές και αναλλοίωτες. Είναι ένας διαρκής οδηγός στον  καθημερινό μας αγώνα.

Σηματοδοτεί την πορεία να εκπληρώσουμε το  ιστορικό μας χρέος μα δώσουμε έκφραση και διέξοδο στους απογοητευμένους πολίτες, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία απέναντι σε αυτούς που την επιβουλεύονται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΟΤΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στη γέννηση του καινούργιου. Γιατί έχει πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών.

Γνωρίζει καλά ότι αν δεν υπερβεί τον εαυτό του δεν μπορεί η χώρα και η παράταξη να εισέλθουν στη νέα εποχή.

Κρατάμε ζωντανό το ΠΑΣΟΚ τις αρχές και τις αξίες του και προχωράμε μπροστά  με το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Είναι σταθερή απόφαση και επιλογή μας.

Με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Έκαψαν το αριστερό τους πρόσωπο με τη συνεργασία τους με την ακροδεξιά και τον κ.Καμένο και προφανέστατα δεν έχουν και θα αποκτήσουν καμία σχέση με την Κεντροαριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία με προσχωρήσεις τυχοδιωκτικού τύπου μερικών γυρολόγων από τα αζήτητα της πολιτικής.

ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Δεν θέλουμε συνεργασίες στη βάση του καιροσκοπισμού και της νομής της εξουσίας. Θέλουμε συνεργασίες στη βάση μιας σοβαρής πρότασης για τη χώρα, πρόταση που πρέπει να έχει ελληνική ιδιοκτησία και ταυτότητα. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό. Πάνω σε αυτή την πρόταση εργαζόμαστε με το Σχέδιο-Ελλάδα, το οποίο θα παρουσιάσουμε στη ΔΕΘ.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΩΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό το διχαστικό κλίμα που τείνει να επικρατήσει. Τις λογικές των διώξεων στη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και τις άγονες αντιπαραθέσεις που τροφοδοτεί η κυβέρνηση.  Και δυστυχώς σε αυτό το κλίμα ανταποκρίνεται η ΝΔ.  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπαθούν να παραστήσουν τους μονομάχους αντιγράφοντας το δικομματισμό του παρελθόντος, όμως σήμερα πρόκειται για μια  καρικατούρα και δεν εκφράζει ούτε τις αγωνίες, ούτε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Για αυτό και δεν δίνει διέξοδο, η  προοπτική εναλλαγής τους  στην εξουσία, όπως ανομολόγητα και οι δύο επιδιώκουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

Πρέπει να εμπνεύσουμε στον  ελληνικό λαό την πραγματική ελπίδα.

Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η πολιτική αλλαγή- η χώρα χρειάζεται άμεσα μια άλλη ισχυρή κυβέρνηση- αλλά και αλλαγή πολιτικής.

Ναι λοιπόν πρέπει να «φύγουν αυτοί», οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως λέει πια η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. «Να φύγουν τώρα», όχι για να «έρθουν οι άλλοι», αλλά γιατί υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο.

Να μην παγιδευτούμε σήμερα, στο δίλημμα ανάμεσα στο λαϊκισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Ούτε αν θα παραδώσουμε την Ελλάδα στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας  ή στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Το πιο ισχυρό όπλο της χώρας είναι η ενότητα του λαού και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Ακούμε συχνά άκριτη και αβίαστη απόρριψη της στρατηγικής της εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης από τους «μονομάχους» της πόλωσης και του διχασμού, την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι το διαβατήριο ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας μας.

Το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο. Όλες κατά συνέπεια οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι μόνο μέσα στην Ευρώπη μπορεί η χώρα να επιβιώσει και να αναπτυχθεί έχουν χρέος να συνεννοηθούν για τις καίριες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και σήμερα καρκινοβατούν.

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη του θα τις καταλογίσει και θα τις αποδώσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά και οριστικά και αυτό σημαίνει ότι θα πάνε από εκεί που ήλθαν.  Ούτε η  ΝΔ ανέλαβε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της για το ξέσπασμα της κρίσης.  Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ , χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.