Δήλωση Ν.Ανδρουλάκη για την περικοπή Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περικοπή κονδυλίων από το Ταμείο Προενταξιακής Βοήθειας που προορίζονταν για την Τουρκία. Τα χρήματα αυτά δεν αφορούν τις δράσεις της ΕΕ για το προσφυγικό.
Ήδη, από τη στιγμή κατάρτισης του προϋπολογισμού, είχαμε βάλει αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου για τη χρήση των χρημάτων αυτών. Καθώς οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρώθηκαν αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική και σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διορθώνει λάθη που συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Όπως είχα αναδείξει με γραπτή μου ερώτηση τον Μάρτιο του 2018, η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά χρήματα για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων, κάποια από τα οποία φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα επισημάνει πως η Ένωση δεν μπορεί να μένει απαθής και να γίνεται ουσιαστικά συνένοχη της Τουρκικής επιθετικότητας.
Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, γιατί κάνει σαφές ότι δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες χωρίς κυρώσεις.