Απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου  2018

Απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής 

1) Το Κίνημα Αλλαγής έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη. Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στην ΔΕΘ, παρουσίασε -με την Ομιλία της – ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής, τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και για το περιεχόμενο της προοδευτικής ατζέντας διακυβέρνησης. Εκφράζουμε την μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους Έλληνες. Νοιαζόμαστε για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Αναπτύσσουμε τον δικό μας λόγο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον λαό μας .Με αντιπαράθεση ουσίας, τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς την Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι το μέλλον μας η μιζέρια, το μοίρασμα της φτώχειας , η ελεημοσύνη, τα ψίχουλα της επιδοματικής πολιτικής του κ. Τσίπρα. Δεν αποτελεί λύση το ρίσκο, το άλμα στο κενό, η στήριξη των λίγων και ισχυρών που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδας δεν θα αφήσει πίσω την κρίση, δεν θα ανοίξει νέες προοπτικές με την τεχνητή πόλωση και το διχασμό που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν, προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

Γι αυτό επιμένουμε στην αναγκαιότητα της Εθνικής Συνεννόησης. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί εγγύηση για την ενότητα, την αξιοπρέπεια της χώρας και των Ελλήνων.

2) Ζητάμε ισχυρή εντολή στις ερχόμενες εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής.

• Για να ηττηθεί η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που προκάλεσε νέες αχρείαστες θυσίες και έφερε την Ελλάδα πίσω σε όλους τους τομείς. Να σταματήσει η υπερφορολόγηση και η διάλυση της μεσαίας τάξης. Να κλείσει επιτέλους ο κύκλος της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας.

• Για να μπει φραγμός στην επιστροφή της Δεξιάς. Αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έχει τόσες ευθύνες για την κρίση δεν αποτελεί λύση για τη χώρα.

• Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ισχυρή Κυβέρνηση, ευρείας πλειοψηφίας, που έχει ανάγκη ο τόπος , με προοδευτική ατζέντα, Κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί την οριστική έξοδο από την κρίση και την πορεία ανασυγκρότησης. Κυβέρνηση που με αξιοπιστία μπορεί να διαπραγματευτεί και να αλλάξει τους επαχθείς όρους που συμφώνησαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με πρώτο την μείωση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε Κυβέρνηση απλά και μόνο για να συμπληρωθούν οι αριθμοί, να εξασφαλισθεί η δεδηλωμένη. Καθαρές κουβέντες.

3) Το Κίνημα Αλλαγής ως εκφραστής της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την επεξεργασία της νέας στρατηγικής των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019.

Είναι ώρα να μπει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, που αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, διευρύνουν την φτώχεια, προκαλούν ανασφάλεια στα λαϊκά στρώματα, ανοίγουν τον δρόμο για την ακροδεξιά.

Το πλαίσιο που η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά παρουσίασε  στην Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών και Δημοκρατών στις Βρυξέλλες, δίνει το δικό μας όραμα για μια κοινωνική Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης, αξιόπιστης στα μάτια των πολιτών της.

Χρειάζεται η συγκρότηση ενός Ισχυρού Προοδευτικού Μετώπου Αλλαγής στην Ευρώπη για να το κάνει πράξη.

Χρειάζονται συνεργασίες. Αλλά με αρχές και αξίες.

Με πραγματικά προοδευτική agenda και όχι ένα αριστερό προσωπείο.

4) Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου μετατρέπει το ασφαλιστικό σε φορολογικό και τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, οδηγεί σε νέα αδιέξοδα το ασφαλιστικό σύστημα.

Ήδη περίπου 80.000 συντάξεις έχουν εκδοθεί μετά το 2016 με μεγάλες περικοπές, ενώ εξοντωτικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται για τις συντάξεις χηρείας.

Επιπρόσθετα η απαράδεκτη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα οδήγησε το 2017 στην προνομοθέτηση της περικοπής και των παλαιών συντάξεων (μείωση προσωπικής διαφοράς). Ο κ. Τσίιπρας «πούλησε» τις συντάξεις και τους συνταξιούχους, επειδή απέτυχε να εξασφαλίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ομαλές συνθήκες ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Είναι ένα απαράδεκτο και αχρείαστο μέτρο, στο οποίο από την πρώτη στιγμή αντιταχθήκαμε καταψηφίζοντας όλες τις διατάξεις.

Η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής από το καλοκαίρι του 2018 κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Το ίδιο τονίσαμε και κατά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας μας με τους «θεσμούς».

Επίσης αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτική ομάδας μας έθεσε το θέμα επιτακτικά στην αντιπροσωπεία του SPD που είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 18/09/2018.

Οι συντάξεις δεν πρέπει να περικοπούν.

Αλλά και ο Νόμος Κατρούγκαλου που οδηγεί σε αδιέξοδο το σύστημα και κόβει όλες τις νέες συντάξεις, πρέπει να καταργηθεί.

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται, αντί να πανηγυρίζει, για την περίπτωση μη εφαρμογής του απαράδεκτου μέτρου που η ίδια θεσμοθέτησε (!!) οφείλει να φέρει άμεσα στην Βουλή την Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την αντικατάσταση του  Νόμου Κατρούγκαλου, με ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επισημαίνουμε ότι είναι επίσης απαράδεκτο να επιχειρεί η Κυβέρνηση να ανταλλάξει την κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου, με την ταυτόχρονη κατάργηση των λεγόμενων «αντιμέτρων» για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (βρεφονηπιακοί, μέτρα για απασχόληση, σχολικά γεύματα, επιδότηση ενοικίου, μείωση φαρμάκων κλπ).

5) Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 καταρρίπτει επίσης πλήρως το απατηλό αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, περί «καθαρής εξόδου» της χώρας από την σκληρή επιτροπεία.

Αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση αφενός νομίζει ακόμη ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πολίτες, αφετέρου δεν έχει καμία δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε ουσιώδη ζητήματα.

Και απλά παραπέμπει το θέμα στους «εταίρους», αναμένοντας παθητικά τις άνωθεν υποδείξεις.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού στηρίζεται μόνο στην συνέχιση της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην ίδια αδιέξοδη λογική που καθηλώνει την οικονομία και εξοντώνει την κοινωνία.

Η νέα μείωση που καταγράφεται στους ρυθμούς των επενδύσεων και στην χρηματοδότηση της Οικονομία προαναγγέλλει συνέχιση της ασφυξία και των αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης και διάψευση των προβλέψεων της Κυβέρνησης.

Το Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει την αναγκαιότητα της αλλαγής των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα για τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα άνω του 3,5 %. Έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι απαραίτητοι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

6) Η ανθρωπιστική κρίση στην Μόρια-ως αποτέλεσμα των συμφωνιών του κ. Τσίπρα- και στα άλλα κέντρα «υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, αποτελεί ντροπή για την χώρα μας. Και επί πλέον οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας, μετατρέποντάς τα σε αποθήκες ψυχών.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των νησιών εδώ και τώρα. Διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων από όλους, Κράτος, Οργανισμούς και ΜΚΟ.

Παράλληλα θα επιμείνει μέσα από το PES στην ανάγκη λήψης μέτρων από την ΕΕ. Για την έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την κατανομή των βαρών του προσφυγικού μεταξύ όλων των χωρών-μελών.

7) Στην πρόσφατη Συνεδρίαση της η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αποφάσισε την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για:

• Προτάσεις Νόμου που θα αναδεικνύουν τις θέσεις μας για μεγάλα και ευαίσθητα θέματα όπως της Απασχόλησης, της Κοινωνικής Προστασίας, των Μικρομεσαίων.

• Την Προετοιμασία μας για την Κοινοβουλευτική Διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος με την συμβολή Ειδικής Επιστημονικής Ομάδας.

• Την ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων.

8) Προχωρούμε στην άμεση επαφή με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, για την ανάδειξη του ολοκληρωμένου μας «Σχεδίου Ελλάδα» και τον διάλογο για τις συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνει,

Στο πλαίσιο αυτό

Α) Διοργανώνονται επισκέψεις κλιμακίων Βουλευτών και Στελεχών σε όλη την Περιφέρεια (και όχι μόνο στις πρωτεύουσες των Νομών) και στο Λεκανοπέδιο.

Β) Προγραμματίζουμε ειδικές Θεματικές εκδηλώσεις διαλόγου στην Περιφέρεια με αιχμές τις θέσεις μας για τους Αγρότες και τους Μικρομεσαίους.

Γ) Ειδική Πανελλαδική Εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί επίσης με Πρωτοβουλία του Τομέα Υγείας, με επισκέψεις κλιμακίων σε Νοσοκομεία/Κέντρα Υγείας.

9) Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάδειξης των θέσεων μας προχωρούμε το επόμενο τρίμηνο σε ειδικές ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ για:

• Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (14/10)

• Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση

• Την «νεανική» επιχειρηματικότητα

• Το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

• Μια νέα σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο Τομέα.

10) Επαναλαμβάνουμε την βασική μας απόφαση για την αυτόνομη παρουσία μας σε Περιφέρειες και πολύ μεγάλους Δήμους, με στήριξη και των καταξιωμένων στελεχών μας.

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες στις Περιφέρειες Δυτ. Ελλάδος, Κρήτης, Στ. Ελλάδας, Δυτ. Μακεδονίας και προχωρούμε με ανάλογες διαδικασίες στις επόμενες ημέρες.

Επισημαίνουμε και πάλι την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να θολώσει τα νερά , να αποφύγει να μετρήσει τις δυνάμεις του σε Περιφέρειες και Δήμους. Θέλει να κρυφτεί πίσω από δικά μας στελέχη και αυτό είναι ομολογία αδυναμίας

11) Ως το τέλος Οκτωβρίου θα παρουσιασθεί στην συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το μεγαλύτερο μέρος των συνδυασμών μας για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την χώρα.

Η κίνηση αυτή θα ενδυναμώσει την άμεση επικοινωνία μας με τους πολίτες, και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών μας.