Φώφη Γεννηματά από Θεσσαλονίκη: Η χώρα χρειάζεται προοδευτικές λύσεις. Μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής μπορεί να τις εγγυηθεί

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2019

Σημεία από την ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην Θεσσαλονίκη.

Το  Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ κάθε μέρα και πιο δυνατό 

Το είδαμε στον Βόλο, το είδαμε στην Καρδίτσα, το είδαμε στη συγκέντρωση με τον κόσμο της εργασίας,  το βλέπουμε παντού, σε όλη την Ελλάδα.

Οι προοδευτικοί πολίτες δίνουν και εδώ στην Μακεδονία τη δική τους απάντηση.

Για ισχυρό προοδευτικό πόλο, απέναντι στις δύο όψεις της συντήρησης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

•  όλοι όσοι πιστεύουμε και υπηρετούμε τις προοδευτικές ιδέες, τις διαχρονικές αξίες της παράταξης.

•  Όλοι όσοι στρατευτήκαμε στο ΠΑΣΟΚ, στο  Κίνημα που όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε για να «υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα».

•  Είμαστε όλοι μαζί, Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, πολίτες και στελέχη από την  ανανεωτική αριστερά, το προοδευτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία.  Χτίζουμε το νέο  κίνημα που μπορεί να εμπνέει και να πρωταγωνιστήσει ξανά στις πολιτικές εξελίξεις.

• Είμαστε ξανά  μαζί, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτό για μας είναι  τίτλος τιμής και όχι γραμμάτιο διαπραγμάτευσης.-

Σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για τον τόπο και τον λαό ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ.

Έτοιμοι να δώσουμε την μάχη στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στις Ευρωεκλογές, στις Εθνικές.

Κύριοι της Κυβέρνησης τελειώσατε, ορίστε ημερομηνία εκλογών.

Με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας έκανε τρεις μεγάλες ζημιές

Στη Βουλή  μια ευκαιριακή πλειοψηφία επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους “πρόθυμους” συμμάχους του είπε ΝΑΙ.

Σ’ όλη όμως την Ελλάδα και κυρίως εδώ στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οι Έλληνες πολίτες του είπαν ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Την πόρτα την άνοιξε με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Τσίπρας.

Με μια του κίνηση έκανε τρεις μεγάλες ζημιές.

Πρώτη: Παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Παρέδωσε ταυτότητα και γλώσσα κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού. Παρέδωσε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που εξασφάλιζε τη δυνατότητα εξεύρεσης μια ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης. Έλεγε χαρακτηριστικά τον Οκτώβριο του 1993 ότι τα Σκόπια θέλουν το όνομα της Μακεδονίας γιατί στόχος τους είναι η δημιουργία ενός “μακεδονικού” κράτους που θα περιλαμβάνει τα Σκόπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Μακεδονία μας.

«Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν» έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας.

Λίγες ημέρες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της συμφωνίας, για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό δημοσίευμα πρόκληση του BBC.

Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν όπως και την βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες.

Μάθαμε από δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού ότι συζητούνται με την Ελλάδα  “θέματα συνόρων” .

Ακόμα δε αναρωτιόμαστε τι συζήτησε δυο ώρες με τον Ερντογάν.

Κ. Τσίπρα στα εθνικά θέματα δεν χωρούν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Όταν διαπραγματεύεστε μόνο νέα βάρη έρχονται για τον Ελληνικό λαό. Σας προειδοποιούμε να μην δεσμεύσετε τη χώρα στο τέλος της θητείας σας. Όχι άλλη διαπραγμάτευση. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, ούτε εμείς , ούτε ο Ελληνικός λαός.

Η Δεύτερη ζημιά που προκάλεσε: Αρνήθηκε τη συνεννόηση για την εθνική γραμμή. Χρησιμοποίησε τη συμφωνία  για να  διχάσει  τον Ελληνικό λαό. Οι διχασμοί έχουν κοστίσει ακριβά στη χώρα. Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη πάλεψε πάντα για να ενώσει τους Έλληνες. Αποκορύφωμα η εθνική συμφιλίωση από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά που έκλεισαν τις πληγές του εμφυλίου.

Τρίτη ζημιά: Πλήγμα στον Κοινοβουλευτισμό. Βουλευτές αλλάζουν κόμμα από μέρα σε μέρα. Δανείζονται από κόμμα, σε κόμμα. Εκχωρούν το δικαίωμα τους να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Κόμματα διαλύονται για να εξασφαλιστούν οι «πρόθυμοι». Από τα ζαρζαβατικά μέχρι τις γκαζόζες έχουμε δει την παρακμή και τον εκφυλισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Αλληλοεκβιασμοί,  ίντριγκες, καταγγελίες για χρηματοδότηση της Κυβέρνησης με 50 εκ ευρώ από ξένα κέντρα και περίεργες δεσμεύσεις.

Εικόνες ντροπής που δημιουργούν αποστροφή στους πολίτες. Βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς που καραδοκεί. Έχει όνομα η κρίση που βιώνει σήμερα η Δημοκρατία: Τσίπρας. Βαρίδι της αριστεράς. Βαρίδι για τη χώρα.

Πρωθυπουργός σε απόγνωση μπροστά στην ήττα

Πρωθυπουργός σε απόγνωση μπροστά στην ήττα. Όλο αυτό το διάστημα που κυβερνά στην πραγματικότητα έφτιαξε τη Νέα Δεξιά, με σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές και περικοπές : Κατέστρεψε το Κράτος Πρόνοιας, δέσμευσε τον δημόσιο πλούτο για 99 χρόνια. Τα έδωσε όλα στους δανειστές. Ο πιο πρόθυμος σε ό,τι ζήτησαν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Κυβέρνησε με ακροδεξιούς. Κάνει delivery υπουργείων στους πρόθυμους κυνηγούς καρέκλας, τους οποίους μαζεύει από παντού. Από την άκρα Δεξιά, τη Δεξιά και τα αζήτητα της Κεντροαριστεράς. Αδειάζει τους βουλευτές του, αφού τους χρησιμοποίησε για να ψηφίσουν τα πάντα, σαν στημένη λεμονόκουπα. Έφτιαξε στην πραγματικότητα μαζί με την καραμανλική συνιστώσα που τον στηρίζει τη Νέα Δεξιά και τώρα που είναι σε απελπισία ψάχνει έναν προσωπείο για να διαχειριστεί την επόμενη μέρα.

Κατάχρηση της εξουσίας και καθεστωτισμός: αυτό είναι το ύφος και ήθος της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά.

Πρόκειται για ένα πολιτικό και ιδεολογικό αχταρμά που «χτυπάει» τον ελληνικό λαό και διαλύει τη χώρα.

Ο κήρυκας του διχασμού στήνει δήθεν  τώρα γέφυρα για την Κεντροαριστερά 

Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και την πολιτική απομόνωση. Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής.

Όμως ότι και να κάνει, η Κυβέρνηση του  πλησιάζει το τέλος της και έρχεται η ώρα της κρίσης.

Η ώρα να κριθεί από τα έργα και τις ημέρες του.

Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα εθνικά θέματα υποχωρούν , η Δημοκρατία είναι σε κίνδυνο. Και έρχομαι και στην οικονομία που όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το φόρτε του…Ο θεός να το κάνει!!!

Η ΝΔ εκφράζει και σήμερα ότι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον  τόπο

Η χώρα χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή.

Δεν είναι λύση η επιστροφή της δεξιάς. Η χώρα δεν έχει ανάγκη αποδοκιμάζοντας τον απερχόμενο Πρωθυπουργό να επιλέξει έναν επίδοξο αντικαταστάτη του που δεν μπαίνει καν στο κόπο να παρουσιάσει πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση.

Που περιμένει να ολοκληρώσει τις συμφωνίες υποταγής η σημερινή κυβέρνηση, για να καθίσει αναπαυτικά πάνω σ’ αυτές και να διαχειριστεί τα πράγματα.

Δεν είναι ο  κ. Μητσοτάκη και η ΝΔ οι «σωτήρες» απέναντι στα δεινά που προξενεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ εκφράζει και σήμερα ότι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον  τόπο.

Είναι  οι ίδιοι  που βάφτισαν «επανίδρυση» την διάλυση του κράτους.

Είναι οι ίδιοι  που αποσάρθρωσαν την Ελληνική Οικονομία λίγα χρόνια μετά το απόγειο της και με την καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή οδήγησαν στην κρίση και τα Μνημόνια.

Είναι αυτοί που και σήμερα με την Καραμανλική συνιστώσα στην Κυβέρνηση στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, και ετοιμάζονται και πάλι μαζί να ψηφίσουν συντηρητικό Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Είναι η σημερινή ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης που πιστεύουν ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο. Που θέλουν να κόψουν κι άλλο τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος. Δεν πιστεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρουσίασαν πάλι αποσπασματικές προτάσεις. Θυμίζουμε μόνο ότι την τελευταία φορά που είπαν ότι είναι έτοιμοι φόρτωσαν 6,9 δις χρέη και εκτόξευσαν τη φαρμακευτική δαπάνη στα 8,5 δις.

Είναι αυτοί που ξεκαθαρίζουν ότι δεν χρειάζονται Συλλογικές Συμβάσεις, δεν χρειάζεται προστασία του αδύνατου (του εργαζόμενου) έναντι του δυνατού (του εργοδότη).

Για μας η ΝΔ είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος μην το ξεχνάμε.

Εμείς είμαστε η πραγματικά προοδευτική δύναμη που στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που λένε ότι: «πρέπει να απαλλαγούμε από την κακή κυβέρνηση και άρα ακόμα και αν δεν είμαστε δεξιοί ή δεν έχουμε ψηφίσει ποτέ ΝΔ πρέπει να ψηφίσουμε σήμερα Μητσοτάκη για να απαλλαγούμε από τον Τσίπρα».

Αυτό είναι παγίδα, είναι μια πλάνη, είναι λάθος . Γιατί με την παλινόρθωση της δεξιάς, θα είναι πρόσκαιρη η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα. Με τον κίνδυνο μάλιστα να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δεξιάς που φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει καθόλου γνώμη και μυαλά σε σχέση με αυτά που έκαναν το 2004-2009.

Μια λύση υπάρχει για αυτούς που  θέλουν να τελειώσουν με τον κ Τσίπρα. Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής.

Να βάλουν φρένο στη συντήρηση. Και όταν φύγει ο Τσίπρας και η παρέα του, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε κάτω από άλλους όρους με τους πραγματικά προοδευτικούς ανθρώπους και τους αγωνιστές αυτού του χώρου.

Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεμπερδεύουμε με την δεξιά πολιτική από την fake αριστερά.

Να  γίνει ξανά ισχυρό το μέτωπο απέναντι στην δεξιά της ΝΔ, να γίνει και πάλι κυρίαρχο το δίλημμα «Πρόοδος ή Συντήρηση».

Η χώρα χρειάζεται Προοδευτικές  λύσεις. Μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής μπορεί να τις  εγγυηθεί.

Τέσσερα μείζονα ζητήματα για την Ελλάδα και την Ευρώπη  αναδεικνύουν  τις ιδεολογικές μας διαφορές απέναντι στις  συντηρητικές λογικές:

1ον Για την πορεία της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές βάζουμε προοδευτική ριζοσπαστική ατζέντα. Προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος. Τέλος στη διαρκή λιτότητα. Κατώτερος μισθός και κατώτερη σύνταξη που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή. Επίδομα ανεργίας από κοινοτικούς πόρους σε χώρες με κρίση. Είναι μερικές από τις προτάσεις που δουλεύουμε μαζί και με το SPD με τον κ. Φ. Τίμμερμανς μπροστά.

2ον Για την Ανάπτυξη

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με τις  ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την ασυδοσία της αγοράς που πρεσβεύει η  ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό ΣΟΚ. Παραγωγή νέου πλούτου, δίκαιη διανομή του, δουλειές με ασφάλεια για όλους. Χρειάζονται μεγάλες ξένες επενδύσεις, πόλοι ανάπτυξης σε κάθε ελληνική περιφέρεια και κίνητρα στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Για να το πετύχουμε αυτό διεκδικούμε την αλλαγή του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα. Από 3,5 στο 2%. Έτσι απελευθερώνονται πόροι για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική. Έτσι δημιουργούμε πραγματική ελπίδα και μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο μας.

3ον Για τον Δημόσιο Τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει  τον Δημόσιο Τομέα ως λάφυρο. Η ΝΔ ως εχθρό. Μιλά για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών. Λέμε όχι και στις 2 αυτές καταστροφικές λογικές. Θέλουμε Κράτος ευέλικτο, με επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο ώστε να λειτουργεί η αγορά με κανόνες. Φιλικό για τους πολίτες και τις επενδύσεις.

Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών που φθάνουν στα όρια της κατάρρευσης.

Είναι προτεραιότητά μας  η στήριξη των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (με νέα συστήματα που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σπατάλης). Καθώς  και η ενίσχυση του  Δημόσιου Συστήματος Παιδείας που έχει ισοπεδωθεί.

4ον Για τον Εθνικό Πλούτο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει υποθήκη  στους δανειστές τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Τώρα δεσμεύεται για την άμεση εκποίηση του νερού, της ΔΕΗ, των αστικών συγκοινωνιών. Διαφωνούμε απόλυτα.

Θα σταθούμε εμπόδιο απέναντι σε αυτά τα σχέδια.

Η ΝΔ είναι γνωστό ότι συμφωνεί με  την γενικευμένη και προνομιακή για τους αγοραστές εκποίηση της.  Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ψήφισαν για την παράταση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με όρους που δεν συμφέρουν τη χώρα. Ό,τι δεν κατάφερε η ΝΔ το 93 με την αποικιοκρατική σύμβαση που εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ το πέτυχαν τώρα μαζί με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε απέναντι και με τους δυο . Το λεγόμενο “Υπερταμείο”, πρέπει να καταργηθεί και να δημιουργηθεί το  Ταμείο Αξιοποίησης και όχι εκποίησης του Εθνικού πλούτου.

Να προωθήσει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, με δίκαιο τίμημα, και οι πόροι που θα εισπραχθούν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και  στην στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Με ειδικές  ρήτρες για την ενίσχυση της Απασχόλησης, του Περιβάλλοντος και την ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας και Κοινωνίας.

Με λίγα λόγια χρειάζεται ο τόπος προοδευτική διακυβέρνηση για:

· Να προκαλέσει το αναγκαίο αναπτυξιακό σοκ.

· Να δώσει τέλος στην υπερφορολόγηση.

· Να ανασυστήσει το κοινωνικό κράτος.

· Να αποκεντρώσει τις εξουσίες.

· Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

· Να θέσει επί τάπητος προς τους εταίρους μας το ύψος των πλεονασμάτων, την αποπληρωμή του χρέους, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα κόκκινα δάνεια, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τον ρόλο του Υπερταμείου.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Με τη θηλειά στο λαιμό.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη πρόταση  για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Όχι με εγκαίνια μουσαμάδων σε ένα μετρό που θα λειτουργήσει και θα ξεκινήσει μετά από 2-3 χρόνια…

Όχι με πολιτικές που οδηγούν στην φτώχεια, στην δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος όπως ειδικά για την Δυτική Μακεδονία αναδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Όχι με πειράματα που διαλύουν τον ΟΑΣΘ. Κι εδώ Παπάς…

Η Ανάπτυξη και η Οικονομία της Μακεδονίας, είναι όχι μόνο στρατηγικός μας στόχος αλλά η καλύτερη απάντηση για αυτούς που απεργάζονται σχέδια και αλυτρωτισμούς.

1ον) Έχουμε προτείνει ειδικά για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ένα οιονεί ¨Μεσογειακό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα”.

Ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που θα απαντά στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η άμεση γειτνίαση με χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλό κόστος εργασίας.

2ον) Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, με την εξυγίανση και αποκατάσταση της Δυτικής Ακτής, την ανάπλαση της παλιάς παραλίας στο κέντρο της πόλης και την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Θερμαϊκού.

Έτσι θα δοθεί ένας μοναδικός δημόσιος χώρος 40 χιλιομέτρων και μια ξεχωριστή ταυτότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

3ον)Στην Δυτική Μακεδονία, στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, η έλλειψη κάθε σχεδιασμού και οι ολέθριες επιλογές του κ. Τσίπρα έφεραν την ύφεση στο 14,5% την διετία 2015-2016.

Για μας η μετάβαση της χώρας στην επόμενη μέρα της ενέργειας χρειάζεται σχέδιο με στρατηγικές συμμαχίες για την ΔΕΗ και ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις λιγνιτοφορες περιοχές.

Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες αντιλαμβάνονται ότι Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι : Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια.

Ισχυρό κίνημα Αλλαγής όμως σημαίνει ισχυρό ενιαίο πολιτικό κέντρο με ισχυρά εκλεγμένα όργανα. Οι αποφάσεις τους θα μας δεσμεύουν όλους.

Γι’ αυτό κάνουμε το αποφασιστικό βήμα μπροστά. Προχωρούμε με δημοκρατικές διαδικασίες στο Συνέδριό μας.

Δίνουμε το λόγο και την απόφαση στη βάση του Κινήματος.

Έχουμε πόλεμο με τον λαϊκισμό και τη συντήρηση. Και στον πόλεμο πάμε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Και όσο με αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα.

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν σχεδόν τα πάντα για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι, η συγκυρία ιστορική. Η ευθύνη της παράταξής μας μεγάλη.

Όσο μας χτυπούν, τόσο δυναμώνουμε.

Όσο προσπαθούν να μας φιμώσουν, τόσο πιο δυνατά θα το φωνάζουμε:

Η συντήρηση είστε εσείς.

Η Πρόοδος είμαστε εμείς!

Το χθες είστε εσείς!

Το Αύριο είμαστε εμείς!