Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε κίνδυνο, με τις δικές της αποφάσεις, ανθρώπινες ζωές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν έκανε ότι απαιτείται για την αποσυμφόρηση των νησιών. Στο βωμό των σκοπιμοτήτων, θεωρεί τους ενδεχόμενους θανάτους προσφύγων “παράπλευρες απώλειες”.

Σήμερα είχαμε ακόμα ένα θάνατο. Ένας 24χρονος έχασε τη ζωή του στη Μόρια όπου πάνω από 2.000 άνθρωποι διαμένουν σε σκηνές χωρίς καμία προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Στη Σάμο οι αριθμοί των ανθρώπων σε κίνδυνο είναι μεγαλύτεροι. Σύμφωνα με καταγγελίες, ακόμη και οι οικίσκοι δεν προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο αφού τις περισσότερες ώρες της ημέρας δεν ρευματοδοτούνται ενώ στα ΚΥΤ υπάρχουν ελάχιστοι γιατροί.

Ο 24χρονος είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο θέτοντας τον εαυτό του υπό την προστασία της ελληνικής πολιτείας.  Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για ότι συνέβη.  Αντί για την ανάληψη της, παρακολουθούμε, για δεύτερη φορά, το στήσιμο μιας κυνικής προπαγανδιστικής εκστρατείας συγκάλυψης.  Για τους 3 θανάτους στη Μόρια τον Ιανουάριο του 2017 δεν ερευνήθηκαν καν οι πιθανές ευθύνες των υπευθύνων της δομής. Δεν θα το αφήσουμε να ξανασυμβεί. 

Το κράτος δικαίου πρέπει να λειτουργήσει. Η ανεξάρτητη έρευνα για την απόδοση ευθυνών, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, πρέπει να ξεκινήσει ΤΩΡΑ.