Σε αδιέξοδο το ζήτημα της επικούρησης των συνταξιούχων ΕΤΕ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ε. Αχτσιόγλου

-Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «Σε αδιέξοδο το ζήτημα της επικούρησης των συνταξιούχων ΕΤΕ »

Κύριοι Υπουργοί,

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αιφνίδια απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας το Νοέμβριο του 2017, με την οποία διεκόπη η χρηματοδότηση προς το Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ), το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Περισσότεροι από 16.500 συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν επικούρηση, ενώ επιβαρύνονται και με δικαστικά έξοδα προκειμένου να τη διεκδικήσουν.

Είναι γνωστό ότι η διοίκηση της Τράπεζας αμφισβητεί τον βασικό ισχυρισμό των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ότι υπέχει η ίδια ευθεία νομική υποχρέωση χρηματοδότησης των τυχόν ταμειακών ελλειμμάτων και αναγκών του ΛΕΠΕΤΕ.

Δυστυχώς, το Υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να παρακολουθεί άπραγο το πρόβλημα που συνεχώς επιδεινώνεται.  Αντί να φροντίσει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την εξεύρεση λύσης μέσω ενός ουσιαστικού διαλόγου αδιαφορεί για το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι οδηγούνται σε οικονομική δυσπραγία.

Επειδή, η Κυβέρνηση,  οφείλει να συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί  η καταβολή επικούρησης  στους δικαιούχους,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε προκειμένου: α) να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει, και να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους, β) να πραγματοποιηθεί τριμερής διάλογος επί τη βάσει συγκεκριμένων προτάσεων,  που θα διασφαλίζουν το μέλλον των  παροχών επικούρησης;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Γιάννης Κουτσούκος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Κώστας Σκανδαλίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου