Ο Μανώλης Όθωνας στον ΣΚΑΪ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Όθωνα, μέλους της Ε.Γ του Κινήματος Αλλαγής στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι» και στους δημοσιογράφους Χ.Κούτρα και Γ.Ντσούνο.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όσο και να ακούγεται κλισέ ναι προφανώς προκαλεί  πραγματικό αποτροπιασμό αυτή την εικόνα του βομβαρδισμένου τοπίου για μια ακόμα φορά στα Εξάρχεια. Όμως κανείς δεν δικαιούται να δηλώνει έκπληκτος και να τελειώνουμε και με την υποκρισία. Να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε, δεν καταλαβαίνουμε, τι συμβαίνει. Τι συμβαίνει επί της ουσίας; Η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων σε κάθε τέτοια «σημαδεμένη» μέρα επιλέγεται ως το θέατρο των επιχειρήσεων και το πεδίο εκτόνωσης των μπαχαλάκηδων.

Γιατί προκειμένου να «στεγανοποιηθεί»  το πρόβλημα και να μη διαχυθεί το μπάχαλο στα στενά και να απλωθεί ανεξέλεγκτο στους δρόμους της ευρύτερης Αθήνας, υπάρχει μία επιχειρησιακή επιλογή, να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά και να εξελιχθεί εκεί αυτός ο παραδοσιακός κλεφτοπόλεμος. Μόνο που εκεί, όπως ξέρετε, κατοικούν άνθρωποι, υπάρχουν περιουσίες, υπάρχουν ζωές και αν κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό, το μόνο που μένει είναι όλοι εμείς οι υπόλοιποι να βάλουμε σε απόσταση ασφαλείας κάποιες εξέδρες και να παρακολουθούμε το θέαμα των περιουσιών, των σπιτιών του σαν καταστρέφονται. Και η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι ούτε χθεσινό, ούτε προχθεσινό, αλλά όπως και με όλα τα ζητήματα που προϋπήρχαν πράγματι, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια βελτίωση, αλλά υπήρξε επιδείνωση και ένταση.

Γιατί πέραν της ανικανότητας είναι προφανές, ότι προϋφιστάμενες σχέσεις στοργής με συλλογικότητες και ομαδούλες μπαχαλάκηδων  αλλά ενδεχομένως και η σκοπιμότητα αξιοποίησης τους και στο άμεσο μέλλον τους επιτρέπει να δρουν με  την επίγνωση, ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέχει μεγαλύτερη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάρι. Είμαστε έτοιμοι και, όπως ξέρετε, έχουμε ζητήσει έγκαιρα εκλογές  θέλοντας να προλάβουμε μία σειρά δυσμενών εξελίξεων που καθόλου δεν είμαστε ευτυχείς που επιβεβαιώνονται. Είτε αφορούν την έξοδο από το πρόγραμμα και τις μεταμνημονιακές βαριές δεσμεύσεις που την συνοδεύουν, είτε στα εθνικά μας θέματα, στα οποία βλέπετε ότι μέρα με τη μέρα, επιδεινώνονται και δημιουργείται ένας ανησυχητικός συνδυασμός εξελίξεων στην Αλβανία, στα Σκόπια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θέλω, όμως, εδώ να κάνω μία επισήμανση. Λόγω της κρισιμότητας αυτών των θεμάτων για την προοπτική της χώρας και του Ελληνισμού οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την αναγκαία Εθνική Συνεννόηση. Η οποία όμως δεν μπορεί να αναζητηθεί στη βάση ενός δήθεν διεθνισμού στα όρια του ενδοτισμού που κινείται η κυβέρνηση, ούτε της πατριδοκαπηλίας και του εθνικισμού που διολισθαίνει συνεχώς η ΝΔ. Επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα η επιβεβαίωση μιας Εθνικής Στρατηγικής, να κατεβάσουμε τους τόνους και να την υπηρετήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολο τους.