Νίκος Ανδρουλάκης: Όποιοι στην Ελλάδα χαίρονται με την ενίσχυση των απόψεων Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ δε βοηθούν τη χώρα

Όποιοι στην Ελλάδα χαίρονται με την ενίσχυση των απόψεων Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ δε βοηθούν τη χώρα.

Την άποψή του για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ κατέθεσε μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μέσω του δημοψηφίσματος μπορεί να ενισχυθούν πρόσωπα και φωνές όπως ο κ. Γκρούεφσκι και ο κ. Ιβανόφ, που έχουν μια ακραία εθνολαϊκιστική ρητορική.  Πρόσθεσε ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι οι χώρες στα Βαλκάνια να έχουν κυβερνήσεις λογικές, μακριά από εθνικισμούς.

Μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Δεν είμαι χαρούμενος για το αποτέλεσμα διότι φαίνεται ότι ενισχύονται ξανά πολιτικά πρόσωπα όπως ο Γκρούεφσκι και ο Ιβανόφ, οι οποίοι με τη στάση τους έχουν δυναμιτίσει οποιαδήποτε λογική λύση στο παρελθόν μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, έχοντας μια ακραία εθνολαϊκιστική ρητορική.”

“Θυμόμαστε όλοι πολύ καλά τι έχει γίνει την τελευταία δεκαετία με τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και την υπονόμευση του Κράτους Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να είμαι χαρούμενος όταν βλέπω να ενισχύονται αυτές οι επικίνδυνες φωνές στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.”

Το συμφέρον μας είναι, προσωπικότητες όπως ο Γκρουέφσκι να μένουν στο περιθώριο και όχι να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Το συμφέρον μας είναι, οι χώρες στα Βαλκάνια να έχουν κυβερνήσεις λογικές μακριά από εθνικισμούς. Τα Βαλκάνια είναι ένα μεγάλο ενεργό ρήγμα, που μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή.

Σίγουρα ο κ. Ζάεφ βγαίνει τραυματισμένος από το δημοψήφισμα, αλλά το δημοψήφισμα δεν είναι κομμάτι της συμφωνίας, ήταν μια πολιτική επιλογή του Ζάεφ για να αποκτήσει πολιτικό κεφάλαιο και να πιέσει την αντιπολίτευση.

Δεν ξέρω αν θα βρει τους απαραίτητους 81 βουλευτές σε σύνολο 120. Αν δε τους βρει θα οδηγήσει τη χώρα του σε εκλογές.

Ο δυτικός παράγοντας μπροστά στον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση Ζάεφ, δε θα πιέσει για επιτάχυνση της συμφωνίας, αλλά θα προτιμήσουν μια σταθερή κυβέρνηση υπό τον κ. Ζάεφ.

Όποιοι στην Ελλάδα χαίρονται με την ενίσχυση των απόψεων Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ, δε βοηθούν τη χώρα. Ο μόνος που δικαιούται να χαίρεται είναι ο κ. Καμμένος που έχει τις ίδιες αντιλήψεις.”