Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή “Επτά” στην ΕΡΤ1 (20/10/2018)

Α’ Μέρος

 Β’ Μέρος

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» με τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.

Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική.

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο; Και ποιο είναι το μήνυμά της σήμερα; Ο μεν πρωθυπουργός συγχαίρει τον κ. Ζάεφ. Από την άλλη ο συγκυβερνήτης, ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης, μιλά για δωροδοκίες που έγιναν με τη συνέργεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σόρος, Κοτζιά και μυστικών κονδυλίων της Ελλάδας. Και απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός παρακολουθεί χωρίς να παίρνει θέση, χωρίς να ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας κρατά ζωντανή τη φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας

Ο δυτικός κόσμος θέλει συμφωνία και ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το περιεχόμενο όμως της συμφωνίας δεν είναι δουλειά της Αμερικής ούτε της ΕΕ. Είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για να φτάσει η κυβέρνηση σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα έλυνε οριστικά τα προβλήματα με τη γειτονική χώρα, τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Επέλεξε να δώσει ταυτότητα στα Σκόπια, τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα. Σε μια εποχή γεωστρατηγικών ανακατατάξεων και «ψυχρών» σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας και με την Ευρώπη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της με την άνοδο της ακροδεξιάς παντού, κρατιέται ζωντανή η φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας με ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά. Αυτό το θεωρώ μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια δεν θα είχε γίνει χρόνια νωρίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη; Δεν το έπραξαν γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.

Δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος αυτή η συμφωνία, αλλά ανοίγει καινούργια.

Με εθνική συνεννόηση για πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η χώρα μας θα είχε ισχυρό πλεονέκτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει 100 στάσεις στο ζήτημα των Σκοπίων. Έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφερθεί στις ευθύνες της ΝΔ, γιατί από εκεί ξεκινά το πρόβλημα με τα Σκόπια και αυτό ήρθε να διορθώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία, τα λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης της Δεξιάς της ΝΔ. Λάθη διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα.

Αν είχαμε διαμορφώσει από κοινού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε η χώρα μας θα είχε ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα

Ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε την εθνική γραμμή, γιατί η εθνική γραμμή έλεγε erga omnes. Εδώ δεν υπάρχει erga omnes έχουμε μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και έχουμε τους κατοίκους που λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική. Erga omnes σημαίνει ότι και οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται Βόρειο-Μακεδόνες και η γλώσσα τους αντίστοιχα. Και είχαμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να ξαναμιλήσουμε – είχα ζητήσει να είναι παρόντες και όλοι οι υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα – και να συμφωνήσουμε τι σημαίνει εθνική γραμμή. Αν ο κ Τσίπρας είχε αξιοποιήσει τη συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό και είχαμε διαμορφώσει από κοινού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τότε η χώρα μας θα είχε ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα και δεν θα έφτανε σε αυτή τη συμφωνία. Χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να ασχοληθεί συνολικά με όσα ειπώθηκαν από τους υπουργούς

Ζητήσαμε να μάθουμε αν όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι πρωτοφανές ο ένας υπουργός να κατηγορεί τον άλλον «για κακοδιαχείριση» και «βρώμικα χέρια» Αν πράγματι ειπώθηκαν, τότε αναρωτιέμαι: τι φοβάται ο πρωθυπουργός και δεν παίρνει θέση; Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι επέλεξε τον κ. Καμμένο. Αν ο κ. Καμμένος έλεγε αλήθειες τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τον κ. Κοτζιά και την κυβέρνηση. Αν έλεγε ψέματα τότε κακώς συνέχισε να κυβερνά μαζί με τον εταίρο του. Ένας προκλητικός συνεταιρισμός εξουσίας που τα «καταπίνει» όλα για να παραμείνει στην καρέκλα του. Το πιο εντυπωσιακό απ όλα είναι όλα αυτά έχουν έρθει στο φως της Δημοσιότητας και ξαφνικά κατηγορείται ο Τύπος και επιχειρείται η φίμωση του Τύπου και των δημοσιογράφων γιατί αυτά που οι ίδιοι οι υπουργοί συζητούν δημόσια τα κάνουν αντικείμενο ρεπορτάζ. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη που ασχολήθηκε με το ζήτημα, θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα και με όλα όσα ειπώθηκαν από τη μεριά των υπουργών.

Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή και ριζική αλλαγή πολιτικής

Ανεξάρτητα αν θα περάσει η συμφωνία ή όχι, επαναλαμβάνω ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, η κυβέρνηση όσο μένει κάνει μόνο ζημιά. Δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκε, μετρήθηκε και φάνηκε ότι έχει ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα για να οδηγήσει τη χώρα σε μια ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Έχω ζητήσει εδώ και μήνες εκλογές γιατί πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Χρειαζόμαστε και πολιτική αλλαγή και ριζική αλλαγή πολιτικής. Με αυτά τα μυαλά η Ελλάδα δεν θα αφήσει πίσω της την κρίση, η δύσκολη κατάσταση θα διαιωνίζεται και η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να ζει μέσα στη μιζέρια που την καταδίκασε ο κ. Τσίπρας.

Δεν ήλθε η ελπίδα που υποσχέθηκαν αλλά η πλήρης απογοήτευση.

Η καθημερινή πραγματικότητα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Τι ζει η μέση ελληνική οικογένεια; Είχε προσδοκίες από αυτήν την κυβέρνηση γιατί είχε πιστέψει ότι ο κ. Τσίπρας ένας νεότερος άνθρωπος που δεν είχε ασκήσει εξουσία θα μπορούσε να συγκρουστεί ευκολότερα με κατεστημένα, και να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτή την προσδοκία. Δεν ήλθε η ελπίδα που υποσχέθηκαν αλλά η πλήρης απογοήτευση.

Δεν αρκεί όμως η μη περικοπή των παλιών συντάξεων πρέπει να αλλάξει ριζικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αυτή η κυβέρνηση καθυστέρησε και ακρίβυνε την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Και είναι φανερό ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα με την πολιτική που ακολουθεί. Δέσμευσε τη χώρα στον πολύ σκληρό στόχο του 3,5% πλεόνασμα που σημαίνει φτώχεια. Από τη μια μεριά η κυβέρνηση υπερφορολογεί και τσακίζει τους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη και από την άλλη κόβει δαπάνες από το κοινωνικό κράτος. Γι αυτό τα νοσοκομεία και η πρωτοβάθμια είναι σε αυτή την κατάσταση. Σε λίγο δεν θα μπορεί κανένας συνταξιούχος να γράψει φάρμακα.

Ήρθαν και συμφώνησαν τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ δεν υπήρχε ασφαλιστικό στη συζήτηση με τους εταίρους. Είπαν ότι κόβουν πάρα πολύ τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, είπαν ότι κόβουν τις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων και συμφώνησαν και το απίστευτα άδικο μέτρο της περικοπής των συντάξεων χηρείας. Αφού ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του σε όλα αυτά τα μέτρα τώρα λέει ότι θα προσπαθήσει να αφαιρέσει το ένα από τα τρία. Μα δεν αρκεί όμως η μη περικοπή των παλιών συντάξεων που ο ίδιος προκάλεσε και νομοθέτησε αλλά πρέπει να αλλάξει ριζικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όταν λέμε εξεταστική για το πως φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού η ΝΔ παθαίνει αμνησία, ο κ. Τσίπρας αφωνία

Όταν έγιναν οι περικοπές τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα που έπρεπε να καλυφθεί, ένα έλλειμμα που είχε κληρονομήσει στη χώρα η κυβέρνηση του 2004-2009 και γι αυτό δεν μιλά κανείς. Για το έλλειμμα αυτό χέρι-χέρι ο κ. Τσίπρας και η ΝΔ σιωπούν. Ο ένας παθαίνει αμνησία και ο άλλος αφωνία όταν τους λέω ελάτε να κάνουμε εξεταστική όχι για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου αλλά για να δούμε τι έφταιξε, τι πήγε στραβά, τι δεν πρέπει να ξαναγίνει. Τόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα;

Προσπαθούν να πάρουν τον προοδευτικό χώρο, αλλά δεν θα τα καταφέρουν.

Όταν ανέχεσαι και συγκυβερνάς με τον ακροδεξιό συνεταίρο σου με τέτοιες κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον της κυβέρνησής σου, είναι αστείο να ισχυρίζεσαι ότι είσαι προοδευτικός. Κοιτάζω στα μάτια τους πολίτες και λέω: βάλτε τέλος στο αδιέξοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Μόνο σε αναπαραγωγή της κρίσης οδηγεί αυτό. Η αντίστροφη μέτρηση για αυτήν την κυβέρνηση έχει αρχίσει. Δεν βλέπω πώς μπορεί να κρατηθεί αυτό το κλίμα για πολύ καιρό. Το κλίμα είναι τοξικό και προσβάλει τη χώρα. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα η κυβέρνηση κάνει ζημιά για τον τόπο.

Δεν είμαι κοντά ούτε στον έναν ούτε στον άλλον. Είμαστε ριζικά διαφορετικoί

Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων μας δείχνει σταθερά τρίτο κόμμα. Με ρωτούν συνέχεια με ποιον νοιώθω πιο κοντά ή πιο μακριά. Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά: δεν είμαι κοντά ούτε στον έναν ούτε στον άλλον. Είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό, ριζικά διαφορετικό. Θέλουμε μια άλλη αντίληψη για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ζητούμε δύναμη από τον ελληνικό λαό για να είμαστε ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων. Για να αλλάξουμε επιτελούς σελίδα. Είμαστε με τους Έλληνες που δημιουργούν, που παράγουν, που πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουμε καλύτερα. Είμαι με αυτούς που παλεύουν να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και να μην φύγουν άλλα. Αυτός είναι εθνικός στόχος. Να τελειώσουμε με τα αδιέξοδα που μας κρατούν στη μιζέρια και τη φτώχεια.