Φώφη Γεννηματα: Είμαστε ο προοδευτικός πόλος-Πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην 3η Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές.

Εκλογές ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της χώρας.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι όσο γρηγορότερα γίνουν τόσο καλύτερα για τον τόπο.

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτός ο ευκαιριακός και τυχοδιωκτικός Κυβερνητικός συνασπισμός είναι ετοιμόρροπος, τρίζει μπροστά στην επερχόμενη ήττα.

Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους πολίτες δεν είναι πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση αλλά πότε θα φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλοι μαζί. Πότε θα τελειώσουν οι καταστροφικές πολιτικές  για τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να βγούμε επιτέλους από την κρίση, να βγούμε από την κυλιόμενη χρεωκοπία, να περάσουμε σε μια εποχή ανάπτυξης, ασφάλειας, αξιοπρέπειας. Αυτό είναι το νόημα των εκλογών.

Εμείς είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΤΟΙΜΟΙ για την μάχη των εκλογών. Το κλίμα είναι για το Κίνημα Αλλαγής είναι καλύτερο από ποτέ.

Καθοριστική αναμέτρηση όπου επιδιώκουμε την πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή:

• Για να δώσουμε τέλος στο λαϊκισμό και να μην επιτρέψουμε την επιστροφή της δεξιάς.

• Για να ανοίξει ο δρόμος για πραγματικά Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου. Για να τελειώσει η λιτότητα και να γίνει πράξη η ανάπτυξη.

• Για να βγούμε οριστικά από την κρίση.

• Για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στην ζωή μας.

Το κλίμα για το Κίνημα Αλλαγής είναι καλύτερο από ποτέ. Δεν το βλέπουμε μόνο εμείς το βλέπουν και αυτοί. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνειδητοποιούν καθημερινά ότι τους χαλάμε τη σούπα του δικομματισμού.

Γιατί ξέρουν ότι όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι αυτοί που Κυβερνούν δεν είναι αριστερά και ότι η επιστροφή της δεξιάς δεν είναι λύση για τη χώρα και θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα.

Γι αυτό καταφεύγουν στην τεχνητή πόλωση.

Οι κατασκευασμένες κοκορομαχίες δεν συσπειρώνουν, δεν αφορούν τον κόσμο. Δεν απαντούν στις αγωνίες και τα προβλήματα του. Απογοητεύουν και τους απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από την πολιτική.

Εμείς είμαστε το πραγματικό πρόβλημα για ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Ποντάρουν στην πόλωση και το διχασμό και με την κρυφή ελπίδα ότι θα λεηλατήσουν τη Δημοκρατική παράταξη. Εμείς είμαστε το πραγματικό τους πρόβλημα. Γιατί θα εμποδίσουμε την παλινόρθωση της Δεξιάς. Και θα διαλύσουμε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει καθεστώς. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει «εις τα εξ ων συνετέθη».

Γι’ αυτό στρέφονται συνεχώς στο παρελθόν. Γι’ αυτό θέλουν να ακυρώσουν τη διαδρομή και τα επιτεύγματα της παράταξής μας. Γι’ αυτό αγωνίζονται να στήσουν <<βρώμικο 19>>. Θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία σε βάρος της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και για να καλύψουν τις καταστροφικές περιόδους ‘89-’93,2004-2009,2015-2018.

Θα μείνουν με την όρεξη.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, τους δημοκρατικούς πολίτες που σε όλη την Ελλάδα θα δώσουν την δική τους απάντηση στις εκλογές με την καθοριστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Ας το πάρουν απόφαση δεν θα επιτρέψουν οι Έλληνες, σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παίξουν στα ζάρια το μέλλον του τόπου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε σοσιαλδημοκράτης.

Είναι απλά ο πρόθυμος υπηρέτης των ισχυρών της Ευρώπης και του κόσμου

Ο κ. Τσίπρας έχει δυο στόχους.

Να παρατείνει, όσο μπορέσει, την παραμονή του στην εξουσία. Και δεύτερον να μετριάσει, όσο γίνεται, την επερχόμενη ήττα του.

Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει από την Μεταπολίτευση και εδώ Πρωθυπουργός, που χωρίς περίσκεψη και προετοιμασία, ανοίγει θέματα που απασχολούν τον τόπο, με μοναδικό ζητούμενο το προσωρινό κομματικό όφελος. Χωρίς να κλείνει παλιούς λογαριασμούς ανοίγει νέους.

Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα Εθνικά θέματα. Μιλάει για ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή την ώρα που :Αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και στην ελληνική ΑΟΖ και τώρα προστέθηκαν και οι Αλβανοί που επιχειρούν να δεσμεύσουν τις περιουσίες των ομογενών.

Ανοίγει θέματα με την Εκκλησία κόντρα στις θέσεις του για διαχωρισμό και προκαλώντας κρίση στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Τσίπρας

• Καθηλώνει τη χώρα σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν μπορεί να προσελκύσει  επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Και μας λέει ότι έκανε το μνημόνιο παρελθόν. Θηλειά στο λαιμό μας έβαλε.

• Φτωχοποιεί τους Έλληνες με την εξοντωτική φορολογία και τα μέτρα . Δέκα παίρνει, ένα δίνει μέσω προσωρινών επιδομάτων, παριστάνοντας τον φιλάνθρωπο. Είναι θράσος να μιλάει για τη δικαιοσύνη της πολιτικής του. Οι Έλληνες χρωστούν 100δις στην εφορία. Σε 1,5 εκ Έλληνες γίνονται κατασχέσεις λογαριασμών . Πράγματι «ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη».

• Διαλύει την δημόσια υγεία, υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία, κόβει μια θέση εργασίας στα δύο, αφήνει την πρώτη κατοικία έρμαιο στους πλειστηριασμούς.

• Διχάζει τους Έλληνες, επενδύει και πάλι στο μίσος. Αυτή όμως είναι η ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

• Παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Επιχειρεί με λάσπη να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στον τόπο.

Την ίδια ώρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως περίπου Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης.

Επιχειρεί να φορέσει απλά προσωπείο.

Γιατί δεν είναι ούτε αριστερός, ούτε ρεαλιστής, ούτε σοσιαλδημοκράτης.

Είναι απλά ο πρόθυμος υπηρέτης των ισχυρών της Ευρώπης και του κόσμου.

Είναι ο πρόθυμος υπηρέτης του κατεστημένου στην χώρα, των οικονομικά ισχυρών, τα συμφέροντα των οποίων δεν διστάζει να προωθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

Κυβερνά με μια ομάδα κολλητών που καταπάτησαν αρχές και αξίες. Και αποτελούν βαρίδι της αριστεράς.

Μια ομάδα που εκθέτει την Αριστερά και τους αγώνες της.

Με τις πρακτικές τους αποδείχθηκαν ως το πιο παλιό από το παλιό.

Στην πραγματικότητα είστε εσείς κ. Τσιπρα που προσφέρετε στην Δεξιά το δίλλημα «Μητσοτάκης ή χάος».

Χάσατε μία ευκαιρία κ.Τσίπρα να φανείτε χρήσιμος στην πολιτική και στον τόπο. Αφού εκμεταλλευτήκατε το μπόνους των 50 εδρών για να γίνετε Κυβέρνηση, ψηφίσατε όψιμα την απλή αναλογική για την πολιτική σας διάσωση. Ενώ δεν πιστεύετε ούτε στη εθνική συνεννόηση , ούτε στις προγραμματικές συμφωνίες. Και το δηλώσατε περίτρανα. Έτσι υπονομεύετε τις ομαλές εξελίξεις στην πολιτική ζωή.

Στην πραγματικότητα είστε εσείς που προσφέρετε στην Δεξιά το δίλλημμα «Μητσοτάκης ή χάος». Εσείς είστε ο μεγάλος πολιτικός χορηγός της ΝΔ, πάνω σε αυτή τη λογική στήνετε το αδιέξοδο για τον τόπο, δίπολο.

Έτσι βέβαια αναδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο στους πολίτες, ότι η μόνη ασφαλής ψήφος δημιουργίας και όχι πόλωσης, διεξόδου και όχι αδιεξόδου, η μόνη ψήφος για να ανασάνει ο τόπος και να μην πνιγούμε μέσα στην λάσπη, είναι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα του «νέου» και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τραίνο της δεξιάς παλινόρθωσης

Βέβαια το ταγκό θέλει δύο και βολεύει τον κ.Μητσοτάκη να το χορεύει.

Η ΝΔ δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τις συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μητσοτάκης ορκίζεται σε κάθε κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει πιστά τις εξοντωτικές για το λαό δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας.

Στηρίζει απόλυτα τις πιο συντηρητικές, σκληρά δεξιές απόψεις στην Ευρώπη, είναι εταίρος του κ. Βέμπερ, του πολιτικού που δεν κρύβει τις συμπάθειές του προς τον κ. Όρμπαν.

Παρακολουθεί ως θεατής τις υπόγειες διαδρομές του Καραμανλισμού με την Κυβέρνηση και των εκπροσώπων του σε διάφορα αξιώματα να κινούν τα νήματα. Είναι αυτοί που έχουν αναλάβει τη βρώμικη δουλειά.

Αλήθεια ας μας πει ο δήθεν «μεταρρυθμιστής» κ. Μητσοτάκης ποιες είναι οι διαφορετικές μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που στηρίζει;

• Γιατί για την Οικονομία μιλά μόνο για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών αφήνοντας στην ανεξέλεγκτη αγορά να βρει τις «λύσεις»

• Γιατί για το Σύνταγμα ταυτίστηκε με  τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα, όπως στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια βέβαια έκανε τούμπα.

• Γιατί τα εργασιακά δικαιώματα τα αμφισβητεί ανοιχτά και διόλου τυχαία.

• Γιατί κουβέντα δεν λέει για την Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση του κράτους. Το μόνο που μας είπε χθες ήταν ότι θα κερδίσει τις 13 Περιφέρειες, κούνια που τον κούναγε. Η αλαζονεία σε όλο της το μεγαλείο.

• Γιατί σιωπά και διστάζει να καταγγείλει τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών -την υποβάθμιση- στην Υγεία, την Παιδεία, τις Κοινωνικές υποδομές; Μήπως επειδή συμφωνεί στο θέμα με τον κ. Τσίπρα ;

• Γιατί δεν λησμόνησε τις προσπάθειές του για τον περιορισμό της «Διαύγειας» και της διαφάνειας στον Δημόσιο βίο.

• Γιατί και αυτός αντιμετωπίζει τα Εθνικά θέματα με κομματικά κριτήρια επιτρέποντας ακόμη και να στεγάζονται ανενόχλητα, ακροδεξιές λογικές στο κόμμα του.

Ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα του «νέου» και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τραίνο της δεξιάς παλινόρθωσης.

Όλα για την κατάκτηση της εξουσίας.

Φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλοι «Καμμένοι» των Πρεσπών

Πόσο μοιάζουν, πίσω από τους επιφανειακούς καυγάδες τους.

Ακόμα και στο θέμα των Σκοπίων που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Το κομματικό συμφέρον παρακινεί  και τους δυο. Ο ένας, ο Πρωθυπουργός

για να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Ο άλλος ο επίδοξος Πρωθυπουργός για να γίνει μια ώρα αρχύτερα Πρωθυπουργός.

Δεν τους ενδιαφέρει αν η μονομαχία τους βλάπτει καίρια τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση. Δεν τους ενδιαφέρει αν το ύφος και το ήθος της αντιπαράθεσης τους ενισχύει τις πιο ακραίες και αντιδραστικές δυνάμεις. Δεν τους ενδιαφέρει αν η επόμενη μέρα των εκλογών θα διαφέρει από την προηγούμενη .

Αρκετά πια με το αλισβερίσι μπρος στα μάτια μας. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές. Επιχειρούν, να εξασφαλίσουν ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» για την συμφωνία των Πρεσπών.

Λυπάμαι βέβαια γιατί φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλοι «Καμμένοι» των Πρεσπών.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε δυναμικά τη μάχη των εκλογών χωρίς μικροκομματικές στοχεύσεις.

Εμείς δεν θέλουμε να εμποδίσουμε απλά, αλλά να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Θέλουμε να γυρίσουμε πραγματικά τη σελίδα, που δεν γύρισε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρά τα όσα μονότονα λέει ο κ. Τσίπρας. Θέλουμε εθνική ομοψυχία. Θέλουμε τους Έλληνες ενωμένους. Σε αυτό είμαι ανυποχώρητη. Να μπει τέλος στα διχαστικά κηρύγματα και των δύο. Θέλουμε να αλλάξουμε τις προϋποθέσεις και τους όρους για την πορεία του τόπου. Να διατυπώσουμε ένα νέο αφήγημα για τη χώρα και την προοπτική της.

Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα:

• Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της

• Για τις αλλαγές στις δεσμεύσεις Τσίπρα.

• Για την προοδευτική ατζέντα στον τόπο με βάση το σχέδιο Ελλάδα που απαντά στο στοίχημα της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα χρειάζεται μια νέα πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση που να ενώνει αντί να διχάζει

Διεκδικούμε καθαρή εντολή για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για πραγματική έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Θα πούμε ξεκάθαρα στους πολίτες το τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από το 2010 η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν την πόλωση και το διχασμό πλήρωσε τρία μνημόνια. 8 χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά. Με το φύγε εσύ να έρθω εγώ για να γίνω Πρωθυπουργός και πετροβόλα εσύ δεν πειράζει. Κι ας πληρώσει ο τόπος 4ο μνημόνιο.

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών.

Όσο αφορά εμάς δεν πρόκειται να παγιδευτούμε σε ψεύτικα διλήμματα σε βάρος του τόπου. Έχουμε κόψει μαχαίρι την αποπροσανατολιστική συζήτηση με ποιους θα πάμε την επομένη των εκλογών.  Και γι αυτό εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον μας. Όσο μας χτυπούν όμως τόσο δυναμώνουμε.

Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες και μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει στον τόπο. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις, ούτε να αποφασίσουμε ερήμην της θέλησης του Ελληνικού λαού.

Η χώρα χρειάζεται γι’ αυτό μια νέα διακυβέρνηση που ενώνει αντί να διχάζει. Για αυτό χτυπάμε την καμπάνα της εθνικής αφύπνισης για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του.

Χρειάζεται Κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για μας η προοδευτική πολιτική δεν είναι στα λόγια έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Προοδευτικό δεν είναι η άκριτη υποταγή στα κελεύσματα της συντηρητικής ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ούτε οι άκαιρες και τυφλές ρήξεις που οδηγούν τη χώρα σε περιπέτειες.

Είναι η ικανότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης της ευρύτατης δυνατής λαϊκής νομιμοποίησης και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, να καθορίσει τους νέους εθνικούς στόχους και τα αποφασιστικά βήματα που τους υλοποιούν. Σε μια εποχή που η περιοχή μας γίνεται ξανά επίκεντρο γεωστρατηγικών συγκρούσεων και ανακατατάξεων. Που οι εθνικοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται αλλά και οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες.

Προοδευτικό δεν είναι οι λεονταρισμοί απέναντι στις αγορές, χωρίς να έχεις τα κότσια. Ούτε η δημιουργία υπερπλεονασμάτων με φορολογικές επιδρομές και αφαίμαξη αναπτυξιακών πόρων και λαϊκών εισοδημάτων που γονατίζουν επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά.

Είναι η ικανότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης να προκαλέσει το αναγκαίο αναπτυξιακό σοκ, να προσανατολίσει παραγωγικά κάθε διαθέσιμο πόρο να διασφαλίσει από την αύξηση του ΑΕΠ μικρότερα πλεονάσματα.

Προοδευτικό δεν είναι η άνιση και άδικη κατανομή του πλούτου που φτωχοποιεί τα λαϊκά στρώματα και παραδίδει κοινωνικό κράτος και εργασιακές σχέσεις βορά στο κέρδος. Ούτε η τοξική επιβολή του «διαίρει και βασίλευε» που διαλύει τη μεσαία τάξη και καταργεί τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Είναι η ικανότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης να ανασυστήσει στη βάση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας το κοινωνικό κράτος. Να διασφαλίσει ακριβοδίκαιες και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και τα κοινωνικά αγαθά για όλους. Να μοιράσει δίκαια και αναλογικά την ευημερία.

Προοδευτικό δεν είναι η χειραγώγηση των θεσμών, η κατάργηση του κράτους , η δήθεν σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα που αντικαθίστανται με τη «δική μας» διαπλοκή. Ούτε η συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας και της κρατικής γραφειοκρατίας.

Είναι η ικανότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης για γενναία αποκέντρωση εξουσιών, για τη θεσμική ανασύνταξη της πολιτείας για διαφάνεια, αξιολόγηση, αξιοκρατία παντού.

Προοδευτικό δεν είναι η ατέρμονη «σκανδαλολογία», η συνειδητή δίωξη πολιτικών αντιπάλων , η ολοκληρωτική αντίληψη που μετατρέπει την ατομική σε συλλογική ευθύνη, το κυνήγι μαγισσών. Ούτε η αντεκδίκηση και η απειλή του «και σεις θα πληρώσετε».

Είναι η ικανότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης να εμπιστεύεται και να διασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και παράλληλα να θωρακίζει τη Δημοκρατία με νόμους και θεσμούς που δεν θα επιτρέπουν την κατάχρηση των εξουσιών και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.

Προοδευτικό είναι η αποφασιστική θέληση μιας εθνικής ηγεσίας με πειστικό τρόπο και αξιοπιστία να θέσει επί τάπητος το ύψος των πλεονασμάτων, την αποπληρωμή του χρέους, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ρόλο του Υπερταμείου .

Γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις δεσμεύσεις του Τσίπρα.

Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πραγματικός και όχι τεχνητός δημοσιονομικός χώρος, να αποκατασταθούν οι αναγκαίοι ρυθμοί ανάπτυξης και να διασφαλιστεί το επίπεδο Αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη πρόταση – με στόχους, προτεραιότητες , αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα – για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Με συγκεκριμένα μέτρα απαντάμε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης

Με συγκεκριμένα μέτρα απαντάμε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτική που επιδεινώθηκε από την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης που διαχέεται σε όλη την Ευρώπη. Θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα εμάς τους Σοσιαλιστές στο συνέδριο στη Λισαβόνα. Με δική μας πρωτοβουλία πρέπει να αλλάξουμε σελίδα . Δεν είμαστε απλά Δημοκράτες, είμαστε σοσιαλδημοκράτες και αυτό σημαίνει για μας ότι η δημοκρατία και η κοινωνική πολιτική πάνε μαζί.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, καταθέσαμε στη Βουλή Πρόταση Νόμου για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κάναμε το πρώτο βήμα. Αυτές οι προτάσεις αποτελούν για μας βάση για ένα Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης του τόπου.

Η Ελλάδα μπορεί και εμείς ξέρουμε.

Φίλες και φίλοι,

Όσοι συγκροτούν τα ψηφοδέλτια είναι η «εικόνα» του Κινήματος μας

Σήμερα καταλήγουμε στο μεγαλύτερο μέρος των ψηφοδελτίων μάχης του Κινήματος Αλλαγής.

Ψηφοδέλτια με εμπειρία, ανανέωση, με συμμετοχή πολλών νέων γυναικών και ανδρών αλλά και με πολλά καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες στελέχη, άξιους ανθρώπους από τους χώρους της επιστήμης, των επιχειρήσεων, των κοινωνικών κινημάτων.

Καλούμε όλους όσους συγκροτούν τα ψηφοδέλτιά μας, να βγουν στις τοπικές κοινωνίες ως επίσημοι πια υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής, να μεταφέρουν τον πολιτικό μας λόγο και τις πρωτοβουλίες σε όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας και φυσικά να διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Είστε η «εικόνα» του Κινήματος μας.

Θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή ψηφοδελτίων για την πολύ σημαντική δουλειά που έκανε σε συνεννόηση με τι Νομαρχιακές Επιτροπές.

Μπαίνουμε στην «τελική ευθεία» της μάχης.

Με το Πρόγραμμά μας, τις δεσμεύσεις μας, με τους υποψηφίους και τα στελέχη μας στην Πρώτη Γραμμή.

Οι δυνάμεις μας και πάλι είναι παρούσες, πρωταγωνιστούν σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους Δήμους, στις Πρωτεύουσες των Νομών.

Φίλες και φίλοι,

Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα μεγάλο ΝΑΙ, σε ένα καινούργιο όραμα, σε μια σύγχρονη Ελλάδα

Μπορεί το αδιέξοδο δίπολο Τσίπρα – Μητσοτάκη, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που ερίζει στην πορεία προς τις εκλογές να εγγυηθεί ο καθένας μόνος του την προοδευτική αλλαγή που έχει σήμερα ανάγκη όσο τίποτε άλλο ο τόπος; Κατηγορηματικά ΟΧΙ

Εμείς το μπορούμε όχι μόνο γιατί σχεδιάσαμε την προοδευτική αλλαγή μέσα από το «Πρόγραμμα Ελλάδα».

Όχι μόνο γιατί αποδεδειγμένα διαθέτουμε τα στελέχη που έχουν το ήθος και την ικανότητα της διακυβέρνησης. Αλλά και γιατί οι δυνάμεις που συγκροτούν το χώρο μας είναι φύσει και θέσει προοδευτικές. Είναι δυνάμεις που πιστεύουν και υπηρετούν τον πραγματικό πατριωτισμό απέναντι στην πατριδοκαπηλία και τον εθνικο-λαϊκισμό.

Πιστεύουν και υπηρετούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Έχουν στις αποσκευές τους την παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού, το δυναμισμό του ριζοσπαστικού κέντρου, τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς, τις διαχρονικές αξίες της σοσιαλδημοκρατίας

Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε ο τρίτος πόλος. Δεν μας αρκεί να βελτιώσουμε τα εκλογικά μας ποσοστά. Δεν μας βολεύει ο ρόλος του κομπάρσου στη μεγάλη εθνική υπόθεση. Είμαστε ο προοδευτικός πόλος – πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Και πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού τώρα που οι μάσκες έπεσαν και η αλήθεια δικαιώνει την ιστορική μας διαδρομή και τα επιτεύγματα.

Γιατί, όλοι γνωρίζουν ότι παρά τα όποια λάθη, τις παραλήψεις, τις ανακολουθίες, εμείς οδηγήσαμε τα πράγματα μπροστά με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης. Και τη δεκαετία του ’80 και τη δεκαετία του ’90 και στα χρόνια της κρίσης.

Μετά απ’ αυτό είναι ξεκάθαρο πάμε με την Ελλάδα, με τους Έλληνες, με την πολιτική ανατροπή και την προοδευτική αλλαγή.

Είναι η μόνη πλατφόρμα ενδεχόμενης συμμετοχής μας στη διακυβέρνηση της χώρας. Και ο λαός ας αποφασίσει. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του.

Στις ερχόμενες εκλογές, ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα μεγάλο ΝΑΙ, σε ένα καινούργιο όραμα.

Σε μια σύγχρονη Ελλάδα.

Μας ρωτούν συχνά με ποιον είστε πιο κοντά και με ποιον πιο μακριά. Απαντώ ευθέως με κανέναν από τους δυο. Είμαστε κάτι ριζικά διαφορετικό.

Είμαστε με την Ελλάδα που μπορεί και θέλει να ζήσει διαφορετικά.

Με την Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί.

Είμαστε με όλους αυτούς που απαιτούν.

Να ανακτήσουν το δικαίωμα τους στην Αξιοπρέπεια.

Αξιοπρέπεια για τη ζωή τους, για την πατρίδα.

Αυτούς που απαιτούν την Αλλαγή.

Πάμε όλοι μαζί.

Με αισιοδοξία και δύναμη.

Με την βεβαιότητα ότι εμείς θα είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων.

Ότι θα φέρουμε την Προοδευτική Ανατροπή στην πατρίδα μας.