Φώφη Γεννηματά: Τσίπρας: Χορηγός της δεξιάς – βαρίδι της αριστεράς

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσίγιαννη

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να επανέρχεται στο προσκήνιο η σκανδαλολογία. Τι απαντάτε;

Στο προεκλογικό οπλοστάσιο της Κυβέρνησης η σκανδαλολογία είναι στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για σχέδιο. Σε συνεργασία Τσίπρα και των υπογείων του Μαξίμου με το γνωστό δίκτυο του Καραμανλισμού. Ο Καραμανλής κόβει, ο Τσίπρας ράβει και ο Μητσοτάκης αγρόν αγοράζει. Στην παράταξή μας έχουμε ξαναζήσει τη συντονισμένη επίθεση. Η προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η Δημοκρατική παράταξη με ανίερες συμμαχίες θα τους γίνει μπούμεραγκ. Έχω πει και θα το ξαναπώ διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Όλα στο φως. Να αφήσουν όμως τη δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει το έργο της. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή και όχι μονόφθαλμη. Να την αφήσουν να αξιοποιήσει τους θεσμούς με τους οποίους εμείς θωρακίσαμε το κράτος δικαίου. Με τους   δικούς  μας νόμους  και δική μας πλειοψηφία, οδηγήθηκαν  υποθέσεις διαφθοράς ή υποψίας διαφθοράς πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη. Εμείς ήμασταν αυτοί που απομακρύναμε από την παράταξη μας στελέχη για τα οποία υπήρχε ακόμα και υποψία. Γι αυτό ας σταματήσουν να μας κουνούν το δάκτυλο. Μεμονωμένες, ατομικές συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη παράταξη.

Να κοιταχτούν στον καθρέφτη τους. Αλήθεια, τι έκανε ο κ. Τσίπρας με τις καταγγελίες που ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο  για χρηματοδότηση από τον Σόρος της κυβέρνησης του; Για μην πω περισσότερα. Δεν μας αγγίζουν, δεν μας φοβίζουν  όλα αυτά.

Η έρευνα βλέπουμε πλέον να φτάνει και στον πρώην πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη. Τι απαντάτε;

Είχα πει ότι ο πανικός του κ.Τσίπρα  θα τον οδηγήσει να σπιλώσει τους πάντες. Προκειμένου να πλήξει τη δημοκρατική παράταξη μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Φτάνει τώρα  στον κ. Σημίτη, ως τις εκλογές έχει … κι άλλα περιθώρια! Ο κ. Σημίτης , ήταν ξεκάθαρος. Περιμένει τους συκοφάντες στη γωνία. Είναι αδίστακτοι θέλουν να πλήξουν τη δημοκρατική παράταξη και τον Πρωθυπουργό  που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και  τη Κύπρο στην  Ε.Ε, τον Πρωθυπουργό που άλλαξε την εικόνα της χώρας με τα μεγάλα έργα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που καλύπτουν ασύστολα τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 για την κρίση. Είναι  οι ίδιοι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που προσπαθούν να αμνηστεύσουν τις ευθύνες τους για την παράταση της κρίσης και την τεράστια οικονομική και όχι μόνο ζημιά στη χώρα. Θα αποτύχουν οικτρά.

Καταγγέλλετε εκστρατεία κατασυκοφάντησης του χώρου σας με σκοπό την εκλογική του λεηλασία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Νιώθετε ότι απειλήστε;

Όχι. Οι πολίτες έχουν και κρίση και μνήμη. Όποιος οραματίζεται να ολοκληρώσει αυτό που επιχειρήθηκε και απέτυχε το βρώμικο 89 ματαιοπονεί. Ο Ελληνικός λαός θα τους χαλάσει τα σχέδια. Σε αυτές τις εκλογές δεν χωρούν αντιπερισπασμοί, απάτες και αυταπάτες. Θα κριθούν τα έργα και οι ημέρες του κ.Τσίπρα και της Κυβέρνησης του. Θα κριθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η καιροσκοπική ομάδα του πως χωρίς ιδεολογική ταυτότητα καταπάτησε αρχές και αξίες της αριστεράς. Θα κριθεί γιατί φτωχοποίησε του Έλληνες. Γιατί βάρυνε τους Έλληνες πολίτες και την οικονομία με πάνω από 200δις. Υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία.  Παραχώρησε  στο ταμείο για εκμετάλλευση ακόμη και εθνικούς μας πολιτιστικούς θησαυρούς. Έγινε ο πρόθυμος για όλες τις δουλειές του κατεστημένου. Ο καλύτερος μαθητής της σχολής λιτότητας του Βερολίνου. Θα κριθεί για τις σκληρές αντιλαϊκές του πολιτικές. Είναι μια συντηρητική Κυβέρνηση. Θα κριθεί ως βαρίδι της αριστεράς, της χώρας και της Δημοκρατίας. Θα κριθεί ως ο  πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να φύγει από τη σκύλα για να πάει στη Χάρυβδη. Από τη μιζέρια του Τσίπρα στο ρίσκο του Μητσοτάκη. Θέλει πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής που μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι σημαντικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας όπως το SPD, αναπτύσσουν σχέσεις με τον κ. Τσίπρα;

Αυτό που με ανησυχεί και με προβληματίζει είναι  το πώς οι σοσιαλιστές θα ξανασυναντηθούν με την κοινωνία της Ευρώπης που αγωνιά. Να ξεφύγουν οριστικά από τη σκιά των συντηρητικών πολιτικών. Να αλλάξουν πολιτική.

Αυτό χρειάζεται και όχι αναζήτηση σωσίβίων σε δήθεν αριστερούς που συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς και εφαρμόζουν αντιλαϊκή πολιτική.

Αυτή την περίοδο οι σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη, έχουν δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα, ακριβώς επειδή έγιναν παρακολούθημα των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της κ. Μέρκελ, της λιτότητας, πολιτικών που έχουν επιβληθεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στη χώρα μας κατά κόρον. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές αυτό που πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα, είναι ν’ αλλάξουν την πολιτική τους. Να φέρουν μια ριζοσπαστική ατζέντα που θ’ απαντά στο πώς μπορούμε να πυροδοτήσουμε ανάπτυξη στην Ευρώπη, πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, πώς θα στηρίξουμε τα νιάτα της Ευρώπης και πώς θα έχουμε κοινωνικό κράτος μέσα στις σύγχρονες συνθήκες.

Οι σοσιαλιστές πρέπει να γυρίσουμε στις ρίζες μας με πολιτικές για τη μείωση των ανισοτήτων και τη κοινωνική συνοχή.

Το δικό σας προσωπικό στοίχημα για τις εθνικές εκλογές, ποιο είναι; Που τοποθετείτε τον πήχη της επιτυχίας;

Πήχης μας είναι η καθαρή εντολή ανατροπής. Μόνο με αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών η χώρα μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι οι δυο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Εμείς δεν είμαστε ο τρίτο πόλος, είμαστε ο μόνος δρόμος για την προοδευτική Διακυβέρνηση . Διεκδικούμε και μπορούμε να είμαστε ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων . Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το δίλημμα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε την επόμενη ημέρα είναι εάν θα συνεργαστείτε με το νικητή των εκλογών σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ ;

Το ερώτημα «με ποιόν θα πάμε», μετά τις εκλογές, είναι ένα ερώτημα που δεν μας αφορά. Εκφράζει την εκλογική ανασφάλεια ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που  δεν έχουν απάντηση για το πώς και που πρέπει να πάει η χώρα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι  δεν υπάρχει δεδομένη Κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού.

Δική μας δουλειά δεν είναι να διασώσουμε τον θαλασσοπνιγμένο κ. Τσίπρα, ούτε να σταθεροποιήσουμε τον αιωρούμενο κ Μητσοτάκη.  Δικό μας χρέος είναι να εγγυηθούμε την ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας. Και αυτό θα πράξουμε με συνέπεια, όπως πάντα έκανε η παράταξη μας.

Ένα χρόνο μετά τι αισθήματα σας έχει αφήσει το εγχείρημα της συγκρότησης του  Κινήματος Αλλαγής; Σας ρωτώ διότι αρκετοί λένε πως θα ήταν καλύτερα να πάτε εξ αρχής και να δώσετε τη μάχη ως ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Την περασμένη Δευτέρα γιορτάσαμε στο Σπόρτιγκ, σε μια καταπληκτική συγκέντρωση, τον ένα χρόνο από την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής.  Ο νέος ενιαίος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς που δημιουργήσαμε με την συμμετοχή και την απόφαση 212.000 προοδευτικών πολιτών, έχει πλέον στεριώσει γερά στη κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αυτή την υπόθεση με όλες του τις δυνάμεις. Αν ξαναγύρναγα τον χρόνο πίσω, πάλι τα ίδια θα έκανα. Το φορέα που ενώνει και δημιουργεί τη μεγάλη Κεντροαριστερά . Κοιτάμε και προχωράμε με το Κίνημα Αλλαγής μπροστά και δυναμώνουμε καθημερινά.

Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα πέσει με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών ή θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή;

Η καρέκλα τους ένωσε αυτή τους κρατά, παρά τα συνεχή μπρος πίσω του Καμμένου. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει πολύ, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Οι εκλογικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι πια αποκλίνουσες. Ούτως ή άλλως η Κυβέρνηση είναι μετέωρη κάτω από το βάρος της αποτυχίας και των αδιεξόδων της πολιτικής της.