Σημεία Ομιλίας Θ. Παπαθεοδώρου Εισηγητή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία Ομιλίας Θ. Παπαθεοδώρου Εισηγητή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά την συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

• Το παρόν σχέδιο νόμου συνιστά μία πολιτική και νομική αυθαιρεσία, ξέπλυμα ημαρτημένων και ευθυνών, μία απόπειρα αναδρομικής συγκάλυψης ατασθαλιών στη διαχείριση του προσφυγικού, μία κατά παρέκκλιση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου διευθέτηση των αδιεξόδων που η ίδια η Κυβέρνηση προκάλεσε με την πολιτική της τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. 

• Το μόνο «κατεπείγον» χαρακτηριστικό που έχει είναι η κατεπείγουσα ανάγκη της Κυβέρνησης να συγκαλύψει παράνομες απευθείας αναθέσεις, αδιαφανείς συμβάσεις, να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων χρηματοδοτήσεις και να διατηρήσει στο διηνεκές το δήθεν τεκμήριο της «έκτακτης και κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα» ακόμα και για το μέλλον. Είναι προκλητικό για μία νομοθετική πρωτοβουλία να εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας, ανεξέλεγκτης Υπουργικής αρμοδιότητας και να παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα τις βασικές αρχές της ασφάλειας δικαίου. Πρόκειται για μία καθημερινή εκδοχή του καθεστωτισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Κυβέρνηση παρακάμπτει το ευρωπαϊκό δίκαιο και εγκαθιδρύει ένα Συριζαϊκό Δίκαιο, όπου ο υπουργός κάνει ότι θέλει και νομιμοποιεί αναδρομικά δαπάνες.

• Με το παρόν νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται ότι η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν εκπρόσωπος επιχείρησης Real Estate και συνεχίζει  να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση με αδιαφάνεια,  κατασπαταλώντας ευρωπαϊκά κονδύλια και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στα hot spots που έχει δημιουργήσει.  Η Κυβέρνηση επιλέγει να περάσει με διαδικασίες εξπρές από τη Βουλή το σχέδιο νόμου εν μέσω συζήτησης για τον προϋπολογισμό για να αποφύγει -όπως πιστεύει- την κατακραυγή από την γνώμη-κόλαφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία θεωρεί ότι το νομοσχέδιο βρίθει από  ασάφειες, κανονικοποιεί ένα κατ’ εξαίρεση δίκαιο και παραβιάζει ουσιώδεις διατάξεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου.

• Πρόκειται για την επιτομή της αυθαιρεσίας ιδιαίτερα όταν φροντίζει η Κυβέρνηση να συγκαλύψει τα «ημαρτημένα», αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου 2018! Νομιμοποιείται κάθε παρανομία και αδιαφάνεια, για την αναδρομική «τακτοποίηση» ατασθαλιών, αλλά και για την συγκάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών που έγιναν κατά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, αποτελεί δε χαρακτηριστική ομολογία για το πάρτι που εξελίσσεται εδώ και χρόνια στη διαχείριση του προσφυγικού, πάρτυ που πλέον η Κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών.