Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου  2018

Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής.

Αναγκαστική, πρόχειρη και αναπόφευκτη η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αναστείλει την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Οι αδιέξοδες παλινωδίες του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κοντονή, η εμμονική του άρνηση να συνεκτιμήσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και των επιστημονικών φορέων και συγχρόνως η αδικαιολόγητη  αντιπαράθεσή του με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είχε σαν αποτέλεσμα να στερηθεί η χώρα, για ένα επιπλέον έτος, τον πολύτιμο θεσμό της Διαμεσολάβησης. Επιβεβαιώθηκε ξανά πως οι θεσμοί της Δικαιοσύνης υποφέρουν από τις ιδεοληψίες και την υπονόμευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πλέον να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, ούτως ώστε ακόμα και πριν τη λήξη της παράτασης να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλήρες, λειτουργικό και βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο διαμεσολάβησης.

Το Κίνημα Αλλαγής που συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση της Διαμεσολάβησης, ως ενός βασικού θεσμού εναλλακτικής (εξωδικαστικής) μορφής επίλυσης των διαφορών, θα διεκδικήσει την ουσιαστική εφαρμογή της στην πράξη, με τρόπο που να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τους πολίτες.