Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2019
Ομιλία Μιχάλη Τζελέπη Εισηγητή στην Επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την ανυπαρξία Αγροτικής πολιτικής και την έλλειψη σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης
Η σημερινή αγροτική κρίση είναι προϊόν της δικής σας αποτυχημένης πολιτικής των τεσσάρων χρόνων
Πριν μπω στο κυρίως θέμα της επίκαιρης επερώτησης μας, δεν θα μπορούσα να μη σχολιάσω την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στη χώρα μας. Ενώ γνώριζε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σε αποδρομή, παρ’ όλα αυτά ήρθε για να επιβεβαιώσει ότι θα υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θεωρεί τη Συμφωνία αυτή ως μία πολύ κακή και επιζήμια συμφωνία για τα ιστορικά, πολιτιστικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας και των Βαλκανίων. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι η Συμφωνία αυτή είναι ως αναγνώριση ενός ψέματος.
Από την άλλη πλευρά, ενθυμούμενος αυτά τα οποία έλεγε ο Πρωθυπουργός όταν ήταν αντιπολίτευση, μιας και θα συζητήσουμε σε λίγο θέματα γύρω από τον αγροτικό τομέα, θα ήθελα να του θυμίσω την παροιμία που λένε οι κτηνοτρόφοι μας ότι «όσα κάνει η γίδα στο πουρνάρι, τα βρίσκει στο τομάρι».
Σε σχέση με την επίκαιρη επερώτησή μας, για τον αγροτικό τομέα, για την έλλειψη αγροτικής πολιτικής, για την ανυπαρξία σχεδίου ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα και εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου από αυτήν την Κυβέρνηση, θα ήθελα να θυμίσω στον κύριο Υπουργό ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επί τρία χρόνια, κάθε φορά στην αρχή του έτους καταθέτει αυτή την επίκαιρη επερώτηση, ακριβώς για να επισημάνει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, όπου η Κυβέρνηση θα έπρεπε να δώσει ιδιαίτερο βάρος. Γιατί ο συγκεκριμένος τομέας είναι τρισδιάστατος, αναπτυξιακός, κοινωνικός, εθνικός, οικονομικός. Βοηθάει στην κοινωνική συνοχή στην ελληνική περιφέρεια.
Γι’ αυτό θα έπρεπε να είχε υπάρξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για τον αγροτικό τομέα από την πλευρά της Κυβερνήσεως που θα στηρίζεται στο τετράπτυχο προοπτική αγροτικής ανάπτυξης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ανταγωνιστικότητα και αειφορία. Αυτό ήταν αναγκαίο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Σήμερα να δούμε σε ποιο περιβάλλον κινούνται οι Έλληνες αγρότες. Από τη μία έχουμε αστάθμητους παράγοντες που δημιουργεί η ανοιχτή ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, με έντονες ανακατατάξεις. Επηρεάζεται, επίσης, από τις έντονες κλιματικές αλλαγές, την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που αυξάνει έτσι το κόστος και μια αγορά που δεν ρυθμίζεται αποτελεσματικά, όπως και από έλλειψη υποδομών.
Δεν έφταναν, όμως, μόνο αυτά. Δυστυχώς, έχουμε και τους ενδογενείς παράγοντες που προέρχονται από τις πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης.
Οι Έλληνες αγρότες καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν και τις πολιτικές της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία, όπως τόνισα, λόγω έλλειψης ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα και βασιζόμενη καθαρά σε μία κρατικοδίαιτη αντίληψη για την ανάπτυξη, τοποθετεί απέναντί της κάθε τι δημιουργικό και παραγωγικό, όπως και τον πρωτογενή τομέα.
Κλείσατε τέσσερα χρόνια, κύριοι της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και εάν κάνουμε μια αποτίμηση του έργου σας από το 2015 μέχρι σήμερα, θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει πια κλάδος της αγροτικής παραγωγής που να έχει μείνει αλώβητος από τις πολιτικές σας.
Οι μύθοι έχουν τελειώσει για εσάς και είστε αντιμέτωποι με τις επιλογές σας. Η σημερινή αγροτική κρίση είναι προϊόν της δικής σας αποτυχημένης πολιτικής των τεσσάρων χρόνων.
Οι επιπτώσεις των πολιτικών σας είναι πλέον εμφανείς στα εισοδήματα, στη συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στη ρευστότητα, στη δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και στην ίδια τη βιωσιμότητα των μονάδων.
Η αγροτική οικονομία κινείται από τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Και αυτές είναι μειωμένες από τους φόρους. Γιατί οι κοινοτικές ενισχύσεις, κύριοι της συγκυβέρνησης, δεν δίνονται για να χρησιμοποιούνται ως το εύκολο εισπράξιμο κεφάλαιο για να καλύπτονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά για την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν μπορούν οι ενισχύσεις να θεωρούνται ως η εύκολη λεία.
Και από την άλλη, έχουμε αποφάσεις για οριζόντιες περικοπές στις ενισχύσεις, που λαμβάνονται με απίστευτη ευκολία, για να μεταφερθούν κονδύλια για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπών με βεβαιωμένη αναποτελεσματικότητα. Περικοπές έχουμε και στο εθνικό απόθεμα, όπου οι νέοι αγρότες, όμως, είναι μόνο η βιτρίνα.
Από την άλλη πλευρά, η τεράστια αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, έχουν κυριολεκτικά εξανεμίσει το αγροτικό εισόδημα. Με τις πολιτικές σας αυτές μετατρέπετε τους αγρότες σε εργάτες γης και επιχειρείτε να τους κάνετε και πάλι επαίτες των τσιφλικάδων για να ζήσουν.
Θα ήθελα να παραθέσω τώρα μια σειρά επώδυνων και αντιαγροτικών μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα αγροτικά νοικοκυριά. Είναι μέτρα αντιαναπτυξιακά, κοινωνικά άδικα, που βασίζονται –όπως είπα προηγουμένως- σε μία καθεστωτικού τύπου ολοκληρωτική, φοροεισπρακτική λογική. Δείχνουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την πλήρη αποστροφή της Κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.
Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ενισχύσεων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22% έως 45%. Εξομοίωση, επίσης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεσή τους με το φορολογητέο εισόδημα. Η πρόσφατη μείωση του συντελεστή φορολόγησης δεν αρκεί. Πρέπει να αποσυνδεθούν από το εισόδημα οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σε σχέση με την διάλυση του ΟΓΑ, οι αγρότες πλέον εδώ και δύο χρόνια δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν τη σύνταξή τους και τι σύνταξη θα πάρουν. Ακόμα και οι γεννηθέντες του 1950, οι οποίοι θα έπρεπε αρχές του 2017 να πάρουν τη σύνταξή τους, έχουμε φτάσει στο τέλος του 2018 και από τους 14.500, οι περίπου 4.000 περιμένουν ακόμα να πληρωθούν όσοι είχαν ασφάλιση και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία ή και στο εξωτερικό.
Επίσης, έχουμε αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κοντά στο 40%.
Ακόμη, ανύπαρκτη πολιτική για μια σειρά αγροτικά προϊόντα, όπου δυστυχώς έχουν χαθεί και χάνονται από τη χώρα μας. Η πολιτική σας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την οδήγησε πρόσφατα, παραμονές των Χριστουγέννων, στο οριστικό κλείσιμό της. Δύο εργοστάσια ήταν εν ενεργεία και ήταν τα τελευταία. Και αντί να δούμε πολιτική βούληση και ένα σχέδιο από την πλευρά της Κυβερνήσης για το τι θα γίνει με ένα στρατηγικό, αγροτικό προϊόν για την Βόρειο Ελλάδα, όπως είναι το ζαχαρότευτλο, δυστυχώς είδαμε με παιδαριώδεις χειρισμούς πέντε διοικητικά συμβούλια να μην μπορούν να πράξουν τίποτα και δίνεται οριστικό κλείσιμο με τις αποφάσεις σας στη Βιομηχανία Ζαχάρεως.
Τεράστια αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του στους αγρότες. Και η πληρωμή αυτών που οφείλατε το 2015 έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση.
Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιούργησε άνευ λόγου και αιτίας άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες.
Δασικοί χάρτες που, αντί να προστατεύουν το περιβάλλον, έρχονται και αφαιρούν αγροτική γη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε τις επιπλέον ενισχύσεις.
Νομοσχέδιο, επίσης, για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών που στερεί ακόμα και μετά τις διορθώσεις, στις οποίες έχετε προβεί υπό την πίεση της γενικότερης κατακραυγής, από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση.
Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνατε ότι με δική σας καθοριστική παρέμβαση θα λειτουργούσε εμπροσθοβαρώς. Όλες οι πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποτελούν κυρίως ανειλημμένες υποχρεώσεις του Προγράμματος 2007-2013 και συνεχιζόμενα μέτρα στρεμματικής ενίσχυσης. Από τα σχέδια βελτίωσης εξαιρούνται σχέδια άθροισης που είναι αυτά που καίνε τους αγρότες.
Οι γεωργικές συμβουλές, ένα μέτρο που θα μπορούσε να συντελέσει στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες στην ύπαιθρο και που αποτελεί επιπλέον κοινοτική μας υποχρέωση με την ΚΑΠ του 2015 παραμένει στον αέρα έναν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Το μέτρο για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών έχει ανεπίτρεπτη, επίσης, καθυστέρηση.
Μεγάλες καθυστερήσεις ωστόσο βλέπουμε και στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του οργανισμού. Θεσμοθετήσατε την πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ με προκαταβολή στο 70%. Γιατί; Αφού υπάρχουν αποθεματικά στον ΕΛΓΑ. Και εγώ ρωτώ: Για να δημιουργείτε τα υπερπλεονάσματα; Θα ήθελα να απαντήσετε πόσα είναι τα αποθεματικά που έχει ο ΕΛΓΑ.
Σε σχέση με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, είδαμε ότι τώρα, πρόσφατα είπατε ότι θα γίνουν αναλογιστικές μελέτες. Οι αναλογιστικές μελέτες για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου υπήρχαν από το 2014. Τι κάνατε αυτά τα τέσσερα χρόνια ούτως ώστε να βελτιώσετε το θεσμικό πλαίσιο;
Ψηφίσατε τον ν.4386/2016 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με στόχο να χειραγωγήσετε το συνεταιριστικό κίνημα, χωρίς να προβλέψετε τι θα γίνει με την εκπροσώπηση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Τρέχετε τώρα να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή χωρίς ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα.
Τέλος, το σημαντικότερο, τον τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχου στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις η ελληνική κτηνοτροφία μπήκε στο στόχαστρο και οδηγείται στην καταστροφή. Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει. Ούτε καν την παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνατε για να κρατήσετε έστω τα προσχήματα.
Η αιτιολόγηση από την πλευρά σας μέσω της χορήγησης του De Minimis ως μέτρο ανακούφισης μέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι τα αποτελέσματα, όπως επικαλείστε, αποτελεί ομολογία εγκατάλειψης του κλάδου σε εναρμονισμένες πρακτικές των βιομηχανιών και στην παραβίαση κάθε κανονισμού που αφορά την παραγωγή της ΠΟΠ Φέτας από το ελληνικό γάλα.
Τι κάνατε με τα 42 εκατομμύρια De Minimis στους κτηνοτρόφους; Δώσατε 5 ευρώ για κάθε παραγωγικό ζώο που είναι τροφή για το συγκεκριμένο –μικρά ζώα, αιγοπρόβατα- για δύο ημέρες, όταν οι παραγωγοί πριν από δύο χρόνια πουλούσαν το αιγοπρόβειο γάλα ένα ευρώ και σήμερα το πουλάνε από 60 μέχρι 65 λεπτά, δηλαδή έχασαν οι παραγωγοί από κάθε ζώο περίπου 30 με 35 ευρώ ετησίως και εσείς τους δίνετε 5 ευρώ και χωρίς να υπάρχει μέριμνα τι θα γίνει περαιτέρω με την κτηνοτροφία.
Θα ολοκληρώσω και με τη δευτερολογία μου. Θα ήθελα να πω, όμως, ότι πραγματικά για ένα σημαντικό θέμα, για έναν βασικό τομέα της οικονομίας, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, βλέπουμε ότι οι πολιτικές από την πλευρά της Κυβέρνησης δυστυχώς είναι το Round Up για την αγροτική παραγωγή. Είστε πολύ κατώτεροι των περιστάσεων για να στηρίξετε τον Έλληνα αγρότη και την αγροτική παραγωγή, για να μπορεί ο αγρότης να ζει αξιοπρεπώς από το εισόδημά του στην ελληνική περιφέρεια.